News

Drama bij Marathon Boston

Het zal je maar gebeuren, maandenlang heb je getraind, uren heb je al gelopen en net voor de finish gaan er in het publiek twee explosieven af. Of.. Je staat je broertje, vader, zus, vriendin, vriend of wie dan ook aan te moedigen bij de finish van de marathon en ineens gaan er twee bommen naast je af. Het gebeurde gisteren bij de marathon van Boston.

Gister werd op Patriots Day voor de 117de keer de marathon in Boston gelopen. Sinds 1897 wordt in Boston ieder jaar op Patriots Day (een feestdag die alleen in de omgeving rondom Boston gevierd wordt) de marathon gelopen. Het is hiermee de oudste jaarlijkse marathon. Gisterochtend stonden er 24.662 deelnemers aan de start, maar lang niet al deze deelnemers kwamen een paar uur later over de finish. Want na iets meer dan vier uur – twee uur nadat de winnaars over de finish gekomen waren – gingen er twee bommen af in het publiek en werd de wedstrijd (logisch) direct plat gelegd.


Bron beeld

 

De bommen gingen af in het publiek dat de lopers bij de finish nietsvermoedend stond aan te moedigen. Inmiddels zijn er al zeker drie mensen overleden aan hun verwondingen die ze door de explosieven opliepen. Onder hen is één jongetje van acht jaar oud.

Naast de drie overledenen die door de politie bevestigd zijn, vielen er ook nog zeker 141 gewonden. Een aantal hiervan liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zeker tien gewonden hebben ledematen verloren door de bommen.

De FBI gaat er van uit dat het om een terroristishe aanslag gaat en deed gisteravond al een inval in een appartement in een buitenwijk van Boston. De FBI geeft toe dat de huiszoeking onderdeel was van het onderzoek naar de daders van de aanslag.

De aanslagen zijn nog niet opgeeist en op dit moment is dus nog niet bekend wie de explosieven geplaatst heeft en waarom. President Obama heeft in zijn speech aangekodigd dat er een grootschalig onderzoek gaat plaatsvinden, dat dit tot de bodem gaat worden uitgezocht en dat er gerechtigheid zal zijn. 

Eén van de lopers filmde nietsvermoedend zijn finish van de marathon, toen de eerste bom afging. We vonden zijn filmpje op YouTube, let op, niet schrikken. Het is niet erg leuk om te zien.

Wij zijn even heel erg stil van deze afschuwelijke gebeurtenis. We begrijpen niet dat er mensen zijn die andere (onschuldige) mensen dit soort dingen aandoen. We leven mee met de mensen die op wat voor manier dan ook slachtoffer zijn geworden van de terroristische aansalgen. 

Bronnen: CNN / Nu.nl / BBC World