Beauty

Girlscene test: Braun Silk-épil Skin Spa

Permanent gladde benen, wie wil dat nou niet? Als je geen zin of tijd hebt om elke 3 dagen je benen te scheren is een epileerapparaat misschien iets voor jou. Omdat de haartjes dan met wortel en al uit je huid worden getrokken, heb je bovendien nooit last van stoppels.  De haartjes groeien namelijk vanuit de wortel pas na een paar weken opnieuw terug, waarna ze bovendien heel zacht zijn. Dat kunnen we wel gebruiken nu er rokjesweer aankomt!

Braun heeft een nieuwe serie van de Silk-épil uitgebracht. Het apparaat dat Girlscene mocht testen heet Silk-épil Skin Spa, komt uit de ‘serie 7’ en heeft modelnummer 5377, mocht je dat willen weten. Deze Silk-épil bevat maar liefst 40 pincetten, die al je hardnekkige lichaamsharen tegelijk te lijf gaan. Bovendien is er een speciaal opzetstuk waarmee je ook gezichtshaar kunt verwijderen en een opzetstuk voor gevoelige gebieden zoals je bikinilijn of oksels. Ook handig: het is een speciale Wet & Dry editie, die je dus ook onder de douche kunt gebruiken. Dat gaan we uitproberen!

Deze Silk-épil kan nog meer dan alleen epileren: hij bevat ook exfoliatie-opzetstuk dat je in plaats van het epileeropzetstuk op het apparaat kunt klikken. Exfoliëren is een duur woord voor het vernieuwen en verzachten van je huid. De bijgeleverde borstel verwijdert je dode huidcellen doordat hij trilt en zachtjes over je huid wrijft. Een soort niet-chemische peeling dus. Als je wondjes hebt moet je oppassen – exfolieer alleen om de open plekjes heen, anders gaan ze irriteren. Ook de exfolieerfunctie moet natuurlijk getest worden.

Inhoud 
Het Silk-épil pakket bevat bijna 10 verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het epileerapparaat zelf. Op de foto zit het ‘epileerhoofd’ erop. Ook zitten er twee opzetstukken in die je over het epileerhoofd heen moet zetten: een opzetstuk voor gevoelige plaatsen en een opzetstuk voor het gezicht. De oplader is niet op de foto te zien, maar zit natuurlijk wel bij het pakket.

Rechts op de foto zie je het exfoliatieborsteltje dat op de borsteladapter geklikt zit en de beschermhoes voor de borstel. Ook zit er een klein kwastje bij waarmee je het epileerhoofd kunt schoonmaken. Geloof ons, dat is nodig! De haartjes vliegen je om de oren na een epileersessie.

Werking
Exfoliatie
Je kunt het beste twee dagen voor je wilt gaan epileren beginnen met exfoliëren. Daardoor  voorkom je ingegroeide haartjes, die ontstaan doordat nieuwe haartjes niet door het huidoppervlak kunnen komen. Door te exfoliëren haal je de laag dode huidcellen op het huidoppervlak weg, zodat de nieuwe haartjes gewoon naar buiten groeien.

Om te exfoliëren haal je het epileerhoofd van het apparaat af door op de ontgrendelingsknop aan de zijkant te drukken. In plaats daarvan klik je de borsteladapter op het apparaat en daar bovenop doe je de exfoliatieborstel. Je kunt uit twee standen kiezen: ik ga voor stand I. Het voelt een beetje gek, alsof je met een elektrische tandenborstel over je eigen huid beweegt. Wel voelt het minder agressief dan een scrubbeurt: mijn huid wordt niet rood, maar ik zie wel dat er schilfers loslaten. Dat klinkt een beetje vies, maar het is de bedoeling! Je kunt je hele lichaam exfoliëren, behalve je gezicht. Daar ben je wel even mee bezig, maar je hoeft het natuurlijk niet elke week te doen.

Epileren
Voor het epileren zet je het epileerhoofd op de Silk-épil. Je kunt net als bij het exfoliëren uit twee snelheden kiezen: snel (I), of supersnel (II). Zo’n held ben ik niet, ik houd het wederom bij standje I. Het lampje in de Silk-épil helpt je om alle haartjes te zien, maar je hebt daarnaast ook gewoon goed licht nodig in de (bad)kamer waar je je bevindt. De haartjes vanaf een halve millimeter groot zijn lang genoeg om door het apparaat gepakt te worden. Een tip: zorg dat je haartjes niet langer zijn dan in totaal 5 millimeter, dan doet het veel pijn als ze geëpileerd worden! In dat geval kun je ze beter eerst afscheren en vervolgens weer aan laten groeien tot ze tussen de 0,5 en 5 millimeter lang zijn.

Je beweegt de Silk-épil langzaam over je huid en voelt ondertussen een soort scherpe speldenprikjes. Ik epileerde mijn benen en bikinilijn. De eerste seconden voelen niet zo prettig. Ik krijg er kippenvel van. Daarna lijkt de huid een tikje verdoofd te zijn en voel ik eigenlijk niet zo veel meer. Je moet vooral even wennen aan het gekke gevoel.

Als ik mijn bikinilijn te lijf ga is het een iets ander verhaal. Hiervoor gebruik ik het speciale opzetstuk voor gevoelige plaatsen – dit gebruik je ook als je bijvoorbeeld je oksels wilt epileren. Door dit opzetstuk kun je beter bepalen welke haartjes je eruit trekt, zodat het er niet teveel in één keer zijn. Echt lekker voelt het niet hoor, daar in mijn intieme zone! Zeker de eerste keer staat het zweet me in de handpalmen. Maar ook hier zijn de eerste 5 seconden het pijnlijkst, daarna valt het relatief mee.

Testresultaat
Voor wie het spiegelgladde resultaat van een scheerbeurt gewend is, is dit resultaat even wennen. De haartjes die korter zijn dan 0,5 millimeter zijn worden namelijk niet meegenomen door de Silk-épil en zijn dus nog voelbaar. Ik neem me voor om vanaf nu elke week 10 minuutjes te epileren – lekker makkelijk, onder de douche – zodat ik het ‘bij’houd. In 10 minuten per week volledig haarvrije benen, dat vind ik een goede deal!

Overigens zie ik ook ongeveer een dag lang kleine rode puntjes op mijn benen op de plekken waar de haartjes uit de huid getrokken zijn. Niet zo sexy. Onthoud dus dat je beter niet kunt epileren vlak voordat je met blote benen op een feestje wilt verschijnen. Ga voor de zekerheid een dag van tevoren aan de slag met je Silk-épil, dan hoef je je nergens zorgen om te maken.

De exfolieerfunctie vind ik een leuk extraatje. Het voelt prettig, maar de hoofdfunctie van de Silk-épil blijft epileren. Braun krijgt wel pluspunten voor het nadenken over ingegroeide haartjes en hoe die te voorkomen zijn.

Voordelen & nadelen
– Wie vaak last heeft van ingegroeide haartjes (moi!) heeft baat bij het exfolieerborsteltje. Bovendien is het apparaat eigenlijk 2-in-1: je krijgt een epilaarapparaat én een exfolieerapparaat voor de prijs van één.
– De prijs (vanaf €144,90) blijft een uitgave, ook al krijg je er eigenlijk twee apparaten voor. Je moet het zien als een investering: je hoeft namelijk niet meer elke drie weken een nieuw scheermesje te kopen. Wel even sparen dus!
– Persoonlijk vind ik dat de Silk-épil best veel lawaai maakt. Je kunt het vergelijken met een staafmixer. Dat is misschien een beetje mierenneuken, maar het viel me toch op. Misschien iets om in een toekomstige nieuwe versie iets aan te doen?

Prijzen van deze Silk-épil Skin Spa Wet&Dry (uit de 7 serie) beginnen bij €144,90. Je koopt de Silk-épil Skin Spa bij o.a. Wehkamp.nl, Bol.com, Media Markt en Kijkshop.