Lifestyle

Bang om te falen

Denk jij wel eens: 'Deze toets MOET ik halen', maar krijg je als je het blaadje voor je hebt een enorme black-out? Of ben jij zo bang om een presentatie te geven dat jij je maar ziek meldt? Dan zou je faalangst kunnen hebben. Iedereen is bang om te falen, maar als het zo erg is dat je situaties gaat vermijden, dan belemmert het je dagelijks leven. Lees hier wat faalangst precies is en wat je eraan kunt doen.

De examens komen er weer aan en jij wil natuurlijk zo goed mogelijk presteren. Voor iedereen een spannende tijd, maar voor sommige mensen zijn extreem bang. We spreken van faalangst als het je zo erg belemmert dat je minder presteert dan je zou kunnen, of het falen juist vermijdt.


Bron

Faalangst kan in verschillende situaties voorkomen, dus niet alleen op school. Het kan ook zijn dat je op feestjes niet met vreemden praat, omdat je bang bent om dicht te klappen of bang bent dat mensen je stom zullen vinden. Of je durft steeds je rijexamen te doen, omdat je denkt dat je er nog niet klaar voor bent (ook al heb je al genoeg lessen gehad). Of je vergeet tijdens het dansoptreden jouw solo pasjes, terwijl je hard hebt geoefend en alles goed deed tijdens de repetitie. Er zijn veel mogelijke situaties waar je last van faalangst kunt hebben.

Je hebt twee soorten faalangst:
Actieve faalangst
Dit houdt in dat je je te pletter werkt om iets zo goed mogelijk te doen.
Passieve faalangst
Als je iets liever vermijdt dan dat je erachter komt dat je iets niet zo goed kan, dan heb je passieve faalangst.


Bron

Waar komt faalangst vandaan?
Iedereen voelt zich wel eens angstig, maar het verschil zit 'm hoe je ermee omgaat. Het is voor een deel genetisch bepaald, maar je omgeving speelt ook een grote rol. Als er bij jou thuis een hoge prestatiedruk is (een zes is niet genoeg, je moet minimaal een acht hebben), dan heb je een grotere kans om faalangst te hebben. Dit betekent niet dat het de schuld van je ouders is, vaak hebben zij de beste bedoelingen.

Wat kun je eraan doen?
Vervang negatieve gedachten door positieve
Misschien heel cheesy, maar het werkt echt. Verdrijf de negatieve gedachten als 'Ik kan het toch niet' en ruil ze in voor 'Ik kan het wel!' Verander je manier van denken en je faalangst zal ook weggaan, of in ieder geval flink verminderen.
Let op je ademhaling
Als je in paniek raakt, kun je vaak moeilijk ademen. Let dus op je ademhaling en zorg dat je ademt via de buikademhaling in plaats van de borstademhaling.
Sporten
Blaas stoom af door te sporten! Zet je gedachten op een rijtje, waardoor je de situatie op een realistischere manier ziet. Als je sport maak je ook zogenaamde geluksstofjes aan, die je ook wel kunt gebruiken.
Verdiep je in het onderwerp
Door te lezen over faalangst, weet je waar je aan lijdt. Soms helpt het al als je weet wat je precies hebt en als je jezelf begrijpt.
(Studenten)pscholoog
Als je er zelf niet uitkomt, kun je altijd professionele hulp zoeken. Zij kunnen jou afhelpen van de faalangst. Als je studeert heb je altijd een studentenpsycholoog waar je terecht kunt. Ook heb je faalangstrainingen en cursussen. Wees niet bang om hulp te zoeken; er zijn veel jonge mensen die faalangst hebben.


Bron

Als je bijvoorbeeld een vriendin hebt die faalangst heeft, dan is het belangrijk om haar niet als een slachtoffer te behandelen. Neem haar geen dingen uit handen, ze moet zelf leren om ermee om te gaan.


Bron

Heb jij last van faalangst? Hoe ga jij ermee om? In welke situaties ben jij bang om te falen?

Bron: faalangst, psycholgiemagazine