Lifestyle

Tips & Tricks: borstzelfonderzoek

Het is belangrijk om je lichaam goed te kennen. Zo kun je sneller een afwijking herkennen en ontdekken. Met onze leeftijd behoren wij over het algemeen niet tot de risicogroep voor borstkanker, maar het is toch belangrijk om regelmatig een borstzelfonderzoek te doen. Heb jij geen idee hoe jij je borsten moet onderzoeken? Lees dan snel verder.

Als je je borsten onderzoekt, kun je dat het beste een week na de menstruatie doen. Dan zijn je borsten in ieder geval niet gezwollen.

In principe maakt het niet uit waar je het borstonderzoek uitvoert. Je kunt het onder de douche doen, voor de spiegel of in je slaapkamer. Als het maar een plek is waar jij je fijn voelt.


Bron

Om een verandering te herkennen, moet je eerst je borsten kennen. Zijn je borsten even groot? Hoe zijn je tepels? Hoe voelt het onder de huid aan? Allemaal dingen om op te letten. Pas als je weet hoe je borsten 'normaal' zijn, kun je een afwijking herkennen.

Je kunt het borstonderzoek staand of liggend doen. Als je grote borsten hebt is het aan te raden om het liggend te doen, hierdoor komt de borst plat op de borstkas te liggen waardoor je makkelijker kunt onderzoeken.

Staand

Leg je linkerarm achter je hoofd en leg je rechterhand op je linkerborst. Let erop dat je borstspier ontspannen is. Deel in gedachten je linkerborst in vieren.

Begin rechtsboven, ga vervolgens naar rechtsonder, dan linksonder en eindig linksboven. Maak met de vier gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je borst naar de tepel toe. Druk niet te hard! Controleer ook de tepel en het gebied eromheen.

Buig voorover en ondersteun de gehele onderkant van de linkerborst met je linkerhand. Tast de borst met je vlakke rechterhand rondom af. Maak daarbij een rollende beweging en zorg voor voldoende druk. Op deze manier kun je het diepergelegen borstklierweefsel op veranderingen controleren.

Blijf voorovergebogen staan en laat je linkerarm ontspannen naar beneden hangen. Druk met de handpalm van je rechterhand jouw borst licht naar het midden. Controleer zo met gestrekte vingers de linkeroksel op bijvoorbeeld knobbeltjes. Begin bovenin de oksel en laat de vingers langzaam naar beneden glijden.

 
Liggend
 
Ga rustig op bed liggen, leg een kussen onder je linkerschouder en plaats je linkerhand onder je hoofd. Deel in je gedachten je borst in vieren.

 
Begin rechtsboven, ga vervolgens naar rechtsonder, dan linksonder en eindig linksboven. Maak met de vier gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je borst naar de tepel toe. Beweeg rustig met wat lichte druk, terwijl je vingertoppen plat op de borst blijven liggen. Voel ook goed rond de tepel.  
Je kunt ook bodylotion gebruiken zodat het wat makkelijker gaat!

 
Voordat je de buitenkant van je linkerborst onderzoekt, haalt je je linkerarm onder je hoofd vandaan en legt deze losjes langs jouw lichaam. Begin linksonder vanaf de buitenzijde. Maak weer met gestrekte vingers kleine draaiende bewegingen naar de tepel toe.
Maak ook bij het linker bovengedeelte van je borst ronddraaiende bewegingen van de rand van de borst naar de tepel toe. Maak vervolgens deze beweging vanaf de tepel tot boven de linkeroksel, om het gedeelte van jouw borst vlakbij de oksel te controleren.

Leg jouw arm wat meer opzij en druk met de handpalm van je rechterhand je borst licht naar het midden. Controleer zo met gestrekte vingers de linkeroksel op knobbeltjes of verdikkingen. Begin bovenin de oksel en laat jouw vingers langzaam naar beneden glijden. Controleer ook je tepel en het gebied eromheen.

 
Succes ladies!
 
Bron: borstkanker.nl, kwfkankerbestrijding
 
Bedankt voor de tip, Yvonne!