Lifestyle

Zo maak je een CV

Een goed verzorgde CV kan jou helpen bij het solliciteren naar een baan. Voor een klein bijbaantje is het niet altijd nodig om een uitgebreide CV op te stellen, maar voor een ‘echte’ baan is dit eigenlijk wel een noodzaak. De kunst is om jouw persoonlijkheid en kennis in jouw CV te verwerken. Girlscene zet daarom een paar handige tips voor jou op een rijtje!

Het is allereerst gebruikelijk om je persoonlijke gegevens bovenaan in je CV te zetten. Zo is het meteen duidelijk voor de lezer om welke persoon het gaat. Zet je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer dus bovenaan. Je kunt hier ook je Burgerservicenummer eventueel aan toevoegen. Daarnaast is het handig om een pasfoto bij te voegen, zodat mensen een indruk krijgen van wie je bent.

Tekst
Bron: Twitter

Vervolgens omschrijf je jouw kennis, dus welke diploma’s of cursussen je hebt behaald. Ook kun je hier de beheersing van talen neerzetten. Zet bij de diploma’s en cursussen die je hebt behaald het jaartal erbij. Als je nog met een opleiding bezig bent kun je er het beste iets achter zetten als af te ronden in … (jaartal). Als je er bijvoorbeeld voor kiest om het dan maar weg te laten, zullen mensen zich afvragen wat je dan nu aan het doen bent. Je kunt dus ook best een opleiding vermelden die je in de tussentijd hebt gevolgd, maar niet hebt afgemaakt. Zo is in eerste instantie te zien dat je niet stil hebt gezeten in de tussentijd en het betekent dat je nog kennis van die opleiding hebt meegenomen.

Laptop
Bron: Instagram

Nu voeg je jouw werkervaring toe aan je CV. Dit kunnen bijbaantjes zijn, maar ook stages en belangrijke projecten van school of buiten school. Bedenk goed wat relevant is voor het bedrijf waar je wilt solliciteren. Als je bij een redactie wilt gaan werken is het niet zo belangrijk om te benoemen dat je tijdens je studie een bijbaantje had bij de bakker. Voeg tot slot nog wat belangrijke kenmerken over jezelf toe. Beschrijf kort en bondig jouw kwaliteiten die jouw onderscheiden.

De lay-out van je CV kun je ook het beste aanpassen aan het bedrijf. Is het een informeel bedrijf of juist heel formeel? Als het een formeel bedrijf is waar je wilt solliciteren is het niet handig om een gekleurde CV met veel verschillende lettertypes te gebruiken. Terwijl dit juist wel heel goed kan werken voor andere creatievere bedrijven, daar is het juist belangrijk dat jouw brief eruit springt!

Droom baan
Bron: Tumblr

Met onder andere een goed verzorgde CV, haal jij die droombaan binnen! Bekijk hier het voorbeeld van een formele CV en hier voor een informeel CV.

Wat zijn jouw tips voor een goed CV?

Bedankt voor de tip Monique!