Lifestyle

Ik heb een digitale spiegelreflexcamera, maar wat nu?

Hoera! Je hebt zojuist je eerste spiegelreflexcamera gekocht, nu kun je zulke mooie foto's gaan maken. Maar nadat je je eerste foto's gemaakt hebt kom je tot de conclusie dat het zo makkelijk nog niet gaat. Een mooie foto maken met een spiegelreflexcamera was toch lastiger dan je aanvankelijk dacht. Herken jij in bovenstaande situatie? Geen paniek! Girlscene geeft tips.

Kijk, een spiegelreflexcamera kun je een beetje vergelijken met een Grafische Rekenmachine. In het begin denk je: 'Pffftttttt laat mij die som maar gewoon oplossen met mijn normale rekenmachine, die snap ik tenminste en dit duurt me allemaal veel te lang'. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, is het zo fijn. Zo is dat dus ook met een spiegelreflexcamera. Alle mogelijkheden maken het in het begin wat lastig om te fotograferen, maar als je weet wat je met de instellingen kunt doen, kun je makkelijk erg mooie foto's maken.

Allereerst is het belangrijk om te weten waar S, F & ISO voor staan.

S staat voor sluitertijd. Hoe kleiner het S-getal hoe langer je sluitertijd is. Met een korte sluitertijd heb je minder kans op een bewogen foto, maar met een korte sluitertijd heb je ook minder licht. Je kunt dus niet standaard kiezen voor een hele korte sluitertijd, als de ruimte waar je fotografeert donker is zul je het toch echt met een langere sluitertijd moeten proberen. Gebruik hier dan een statief voor!

F staat voor diafragma. Hoe kleiner het F-getal is hoe groter het diafragma. Met een groot diafragma krijg je een lichtere foto (een groot diafragma betekent dat er meer licht door heen kan). Maar ook hier geldt weer, je kunt je foto niet standaard met de laagste F-waarde schieten, want een groot diafragma zorgt ook voor een klein gebied op de foto dat scherp is. Hoe groter het diafragma, hoe groter het verschil in scherpte/diepte op de foto is. Met een groot diafragma kun je dus een bepaald onderwerp uitlichten in de foto en de rest van de foto wat waziger maken (dit noemen ze bokeh).

Naast de sluitertijd en het diafrgama is er nog een andere belangrijke instelling van je camera, de ISO-waarde. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe lichter je foto. Maar tegelijkertijd zorgt een hogere ISO-waarde ook voor meer ruis op de foto (korreltjes), het is dus niet aan te raden je camera standaard op een hoge ISO-waarde te zetten.

Goed, nu je een beetje weet over de basisinstellingen van je camera, is het tijd voor iets concretere tips!

Wil je een foto maken van een item en wil je dat het item echt uit de foto springt? Dan is het belangrijk om scherp te stellen op het item dat je er uit wilt laten springen. Tegelijkertijd zorg je er voor dat je een groot diafragma hebt (een klein F-getal), hierdoor wordt het gebied waar je niet op scherp stelt waziger dan het item dat je er uit wilt laten springen. Fotografeer je in een lichte ruimte? Dan gebruik je een korte sluitertijd (hoog S-getal), fotografeer je in een donkere ruimte? Kies dan voor een lange sluitertijd (laag S-getal).

Wil je net zulke foto's maken als modebloggers? Fotografeer je onderwerp eens van onderaf. Nee, je hoeft niet op je rug te gaan liggen, maar zak eens door je knieën en fotografeer vanaf deze hoogte, zie je het verschil?

Speel met composities. Zet je onderwerp dat je wilt fotograferen niet standaard in het midden van de foto. Maak het spannend door het onderwerp bijvoorbeeld aan de zijkant van de foto te plaatsen.

Zorg altijd dat de horizon recht is! Dit is vooral belangrijk als je landschappen fotografeert. Op de foto hier boven zie je dat de horizon scheef is, niet zo mooi he?

Ben je een (nieuwe) stad aan het ontdekken? Je hoeft niet altijd handmatig te fotograferen. Als je voor iedere foto je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde opnieuw moet instellen kan het wel eens heel erg lang gaan duren. Je kunt dan natuurlijk ook altijd de automatische stand gebruiken. Het gezelschap waarmee je bent zal het je in dank afnemen 😉

Heb jij goede fotografie tips? Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw tips! Zet jouw tips in de comments of mail ze naar annemerel@girlscene.nl, misschien kom jij binnenkort op Girlscene met jouw tip!

Bedankt voor de tip Nine!

Bron Beeld: Annemerel