Lifestyle

Wat is eetstoornis BED?

Anorexia en boulimia zijn inmiddels wel bekend bij de meeste mensen. De wat minder bekende eetstoornis is Binge Eating Disorder (BED). Mensen met deze eetbuistoornis hebben een oncontroleerbare drang om heel veel te eten op gezette momenten. Een serieuze ziekte dus waar we wel meer over willen weten…

Iedereen eet wel eens meer dan hij of zij op kan. Je kent het wel: je hebt zóóóó'n zin in een reep chocola en je gaat speciaal naar de winkel om het te halen. Je eet een stukje chocola en bewaart de rest van de reep voor de komende week.

Mensen met BED ervaren ook deze trek en drang, maar kunnen niet meer stoppen wanneer zij een stuk nemen. Iemand zonder deze eetstoornis zit op den duur vol en denkt dan niet meer aan eten. Maar mensen met BED willen juist meer, zelfs als hun lichaam vol zit. Een kenmerk van de stoornis is dus een gebrek aan controle over het eten. BED lijkt een beetje op boulimia. Alleen bij boulimia wil je het eten zo snel mogelijk kwijtraken en bij BED niet. Daardoor komen mensen met deze stoornis vaak kilo's aan.


Bron

Een kenmerk op psychisch vlak die bij alle eetstoornissen aanwezig is, is een obsessie met eten en gewicht. Tegenover eetbuien staat de wens om af te vallen en op het juiste gewicht te komen. De hele dag staat in het teken van eten, niet-eten en compenseren. 

Een eetstoornis wordt veroorzaakt door psychische klachten. Gebrek aan zelfvertrouwen, eigenwaarde, gevoelens van schuld, schaamte, eenzaamheid, isolatie en depressieve gevoelens kunnen spelen bij mensen met eetstoornissen. Van binnen voel je een bepaalde leegte, die je dan gaat opvullen door je dwangmatig bezig te houden met eten, afvallen en overeten. Door van eten een probleem te maken, hoef je niet onder ogen te zien wat er werkelijk speelt. BED ontstaat vaak in de puberteit of adolescentie waarin jongeren te maken krijgen met lichamelijke en emotionele veranderingen.


Bron

BED heeft grote gevolgen. De eetstoornis is erg ongezond voor je lichaam vanwege je onregelmatige eetpatroon, grote eetbuien en overgewicht. Hier heeft je lichaam onder te lijden. Daarnaast heb je een gebrek aan essentiële stoffen (zoals vitamines, mineralen), en de natrium/kalium huishouding is uit balans. Dit kan leiden tot luchtweginfecties, nieruitval, blindheid of een hartaanval. Je hebt een verhoogde kans op suikerziekte en je kunt last krijgen van slaapstoornissen, chronische vermoeidheid en lusteloosheid.

BED heeft ook invloed op het sociale leven. Je bent voortdurend bezig met piekeren over eten en je bent er veel tijd aan kwijt. Je probeert zo onopvallend mogelijk aan eten te komen en gaat misschien zelfs naar verschillende supermarkten zodat je niet alles op dezelfde plek hoeft te halen. Daarnaast schaam jij je voor je eetgedrag. Je voelt je zwak omdat je de eetbuien niet kunt stoppen en je gewicht niet onder controle hebt. Gedachtes over eten en je gewicht beheersen je leven. Je kunt snel in een sociaal isolement belanden, omdat je je schaamt voor je lichaam en omdat je anders smoesjes moet verzinnen voor je eetgedrag.

Er zijn verschillende manieren om BED te behandelen en de controle over het eten weer terug te krijgen. De meest toegepaste manier is cognitieve gedragstherapie. Hierbij worden de eetgewoontes veranderd en manieren aangeleerd om met moeilijke situaties om te gaan, zodat je jouw gevoelens niet meer hoeft weg te eten. 


Bron

Bron: crisiscare, sabn, gezondheidsnet