Lifestyle

Toffe opleiding: European Studies

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Rosalinde met haar tofste opleiding ever: European Studies.

Mijn naam is Rosalinde en ben tweedejaarsstudent van de opleiding 'European Studies' aan de Haagse Hogeschool. 'European Studies' is een internationaal georiënteerde opleiding. Je leert drie moderne vreemde talen, krijgt Engelstalige studieboeken en je hebt vaak les van buitenlandse docenten. De talen vormen een belangrijk onderdeel binnen de studie. Van elke taal heb je een les waarin je schrijfvaardigheid en luistervaardigheid oefent en een les waarin je je spreekvaardigheid oefent.

Toffe opleiding
Een poster voor ons evenement dat we hadden georganiseerd.

Als je niet van talen houdt, is deze opleiding niets voor jou. Je kunt kiezen uit zes verschillende talen: Engels, Duits, Frans, Spaans, Russisch en Italiaans. Als hoofdtalen heb je altijd Engels en de taal die je op de middelbare school gevolgd hebt. Ik heb zowel in Duits als in Frans examen gedaan, maar ik heb uiteindelijk gekozen om Duits te volgen. Je kunt een derde taal kiezen, maar als je dat niet wil kun je ook een keuzevak erbij nemen. Ik wilde wel graag een nieuwe taal leren en mijn keuze is gevallen op Spaans.

Naast dat een talenknobbel dus wel handig is voor deze studie, moet je ook geïnteresseerd zijn in Europa. De drie belangrijkste vakken van het eerste jaar gaan over de culturele, politieke en economische kant van Europa. Je krijgt tijdens je opleiding geen wiskunde of een ander rekenvak; de economie die je krijgt is alleen maar theorie. Wel krijg je onderzoeksvaardigheden, een vak waarbij je interviews houdt en onderzoeken uitvoert. Marketing, Nederlands, presentatievaardigheden en projectmanagement behoren ook tot de vakken die je in het eerste jaar krijgt.

Toffe opleiding
De cupcakes die wij tijdens het evenement hebben uitgedeeld.

Hiernaast krijg je ook een aantal projecten. Zo moet je in het eerste jaar met je hele klas een evenement organiseren. Je krijgt een budget, datum, ruimte en thema toegewezen, maar de rest moet je zelf doen. Zo hadden wij een gastspreker geregeld, een film gemaakt, cupcakes laten maken en een debat en workshop georganiseerd. Het was ontzettend leuk om te doen en ook heel leerzaam! Inmiddels ben ik net begonnen met het tweede jaar en meteen bezig met het volgende project: Europe@Home. Bij dit project is het de bedoeling dat je met zowel Nederlandse als Engelse studenten een uitje organiseert voor een groep uitwisselingsstudenten. Op deze manier leer je samenwerken in groepen met verschillende culturele achtergronden en dat is behalve belangrijk ook erg leuk.

Ook specialiseer ik mij dit jaar in de publieke of private sector. Als je voor de publieke sector kiest, leer je nog meer over de politiek in Europa en kom je na je studie waarschijnlijk terecht bij de overheid of een non-profit organisatie. Je leert hoe regeringen beleid maken en hoe het Europese bestuur geregeld is. Ga je, net als ik, voor de private sector, dan leer je meer over marketing, export en management. Later kom je dan waarschijnlijk terecht in het bedrijfsleven.  

Toffe opleiding
Het evenement dat wij hadden georganiseerd. Op deze foto is de gastspreker aan het woord.

Het derde jaar van de opleiding is een jaar waar veel studenten naar uitkijken. In de eerste vijf maanden van dit jaar, ga je op uitwisseling naar het buitenland. Je studeert aan een buitenlandse hogeschool of universiteit en dat kan overal zijn. Je hoeft niet binnen Europa te blijven. Je kunt ook naar Australië, Canada, de Verenigde Staten, Mexico en nog veel meer landen. Ik vind het heel spannend en het lijkt me echt een unieke ervaring. Je leert niet alleen jezelf en nieuwe mensen kennen; je gebruikt ook veel kennis die je in de eerdere jaren hebt opgedaan.  

In het vierde jaar loop je vijf maanden stage bij een internationale organisatie en dat mag zowel in het binnen- als in het buitenland zijn. Ook volg je een minor, dat is een vak dat je zelf mag kiezen. Wil je bijvoorbeeld meer weten over hoe wetten tot stand komen of je journalistieke kant laten zien? Of ga je je bezighouden met ondernemerschap of politieke communicatie? Er is ontzettend veel keuze en zo’n minor zorgt ervoor dat jouw CV er later toch anders uitziet dan die van andere European Studies afgestudeerden.  

Toffe opleiding
Dit ben ik met mijn propedeuse.

Na je studie ben je een ‘European Professional’. Klinkt leuk, toch? Op dat moment ben je echt gespecialiseerd in Europa en klaar om al je kennis te gaan gebruiken. European Studies is een heel brede opleiding en je kunt er echt alle kanten mee op. Je kunt bij de overheid gaan werken of je inzetten voor een liefdadigheidsorganisatie, maar je kunt ook bij een PR-bureau terecht komen of de communicatie en marketingkant opgaan. Ook kun je met deze opleiding in het buitenland werken en juist door alle ervaring die je daar al mee opgedaan hebt tijdens de opleiding, krijg je meestal vrij snel een baan. Het is niet moeilijk om deze opleiding te volgen, want het enige dat je nodig hebt is een havo of mbo diploma met een moderne vreemde taal naast Engels. Je kunt deze opleiding ook volledig Engelstalig volgen, maar dan moet je dat vak met minimaal een zeven hebben afgerond.  

Als je van talen houdt, geïnteresseerd bent in andere culturen en in Europa, dan zit je bij deze studie goed. Ik vond het erg leuk om jullie er meer over te vertellen en wens jullie veel succes met je studiekeuze!

Wat vind jij van European Studies, de toffe opleiding van Rosalinde?

Wil jij net als Rosa dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Rosalinde