Lifestyle

Scientolowat?

Tom Cruise is al jaren verknocht aan de geestelijke beweging Scientology. Deze beweging is voor de meeste mensen erg onbekend en mysterieus, maar toch hoor je er wel eens wat over. Wat dan? Nou, verhalen over buitenaardse wezen en zo. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder! 


Bron: Shockya

Scientology is ontstaan nadat de Amerikaan L. Ron Hubbard in 1986 een boek schreef over sciencefiction. Het neemt echter gedachtegangen en gebruiken over van Dianetici. Dat is een stroming die zich bezighoudt met mensen die ziek worden door geestelijke problemen. Scientology ziet zichzelf als een geloofsovertuiging, maar anderen (buitenstaanders) zien het fenomeen eerder als een sekte. In Duitsland is Scientology zelfs officieel een sekte en er zijn daar politici die de beweging het liefst zouden verbieden. 

Volgens Scientology bezit ieder persoon een onsterfelijke geest, een lichaam en verstand. De persoon gebruikt deze drie eigenschappen om de materiële wereld te verkennen. Dat is dus alles om je heen wat je daadwerkelijk kunt, zien, voelen enzovoorts. Iedereen maakt vervelende of rottige dingen mee en volgens Scientology sla je al die ervaringen en gebeurtenissen op. Doordat je een onsterfelijke geest hebt, blijf je pijn en verdriet altijd meedragen. Het zou dus kunnen zijn dat je ziek wordt of kwaaltjes krijgt, door eerdere vervelende situaties. De geestelijke beweging helpt mensen om die ballast los te laten of te verwerken. Zo kun je als een schone ziel gezond en goed functioneren. 


Bron: Tumblr

Op dat laatste is vanuit veel deskundigen uit de medische wereld kritiek. Zij vinden dat je een (psychische) aandoening niet door middel van bijvoorbeeld een mindset kunt veranderen. Sommige mensen die ziek zijn of ergens last van hebben, moeten volgens hen behandeld worden in plaats van dat ze naar een commune of kerk zouden gaan. 

De beweging berust op drie principes: affiniteit, realiteit en communicatie (ARC). Als dit in orde is, wordt de wereld en de persoon een beetje beter. Als een aspect (bijvoorbeeld communicatie) beter wordt, dan worden de andere twee dat automatisch ook. Zo gaat het ook in negatieve zin. Wordt communicatie slechter, dan gaat ook de affiniteit en de realiteit achteruit. 

Volgens Scientology is iedereen in het bezit van een analytisch en een reactief vermogen. Het eerste is goed: daarmee neem je waar wat er gebeurd. Reactief is niet altijd goed; het is een prikkel dat volgt op een gebeurtenis. Daar komt ook onder andere lijden en verdriet vandaan. De kerk heeft zelfs auditors. Dat zijn een soort van leermeesters die leden leren om het reactief vermogen op een goede manier te controleren en te kanaliseren. Uiteindelijk zal diegene een goed, doordacht mens moeten worden. De kerk heeft trouwens een eigen hiërarchie. Je begint dus onderaan de ladder en naarmate je meer kennis en weet ontwikkelt, krijg je meer aanzien. 

Hoewel het boek in 1986 uitkwam bestond er al in 1954 in Amerika een Scientology-kerk en een beweging. Pas later is het dus opgeschreven en verfijnd. 

Het is niet voor niets dat Scientology vaak met argwaan wordt bekeken. Oud-leden zeggen dat de beweging ontzettend manipulatief is en dat het leden duizenden dollar kost. Bovendien is de organisaties al eens vervolgd vanwege afpersing, niet helpen van mensen in nood, uitoefenen van geneeskunde zonder licentie, zwendel en criminele bendevorming. De geloofsovertuiging beschikt ook over een eigen spionagedienst (OSA) en een eigen marinedienst: Sea Org. 


Bron: Culturepopped

Hoewel de term God wel vaak wordt gebruikt bij Scientology, maar er niet duidelijk een God wordt aangewezen, is het geen theïstische overtuiging. Met God wordt meer de geest en een gevoel bedoeld. 

Het rare aan de beweging is eigenlijk dat heel veel onbekend is. Journalisten krijgen maar weinig informatie en mocht er al kritiek zijn, dan zal de kerk er zelf niet snel op ingaan. Tenslotte wordt er ook maar heel weinig naar buiten gebracht. Niemand weet wat er nu allemaal besproken wordt op bijeenkomsten. 


Bron: Flickr

Bekende leden zijn Tom Cruise, Katie Holmes, John Travolta, Lisa Marie Presley en Kirstie Alley.

Wat weet jij allemaal over Scientology?  

Door: Janet