Lifestyle

Huis, tuin en keukenkunstjes met zout

Zout is natuurlijk erg lekker over patat, maar je kunt zóveel meer! Schoonmaken en andere trucjes van oma, Girlscene vond ze allemaal. En natuurlijk super goed voor het milieu en voor de portemonnee. Woon jij al op jezelf? Dan kun je vast iets met de volgende tips and tricks. Benieuwd? Lees dan snel verder! 


Bron: Tumblr

Aangekoekte pannen
Na het koken en bakken heb je vast en zeker regelmatig te maken met aangekoekt vuil. Dat maakt niets uit, want het eten was lekker, maar schoonmaken kan dan soms een vervelend klusje zijn. Je zou de pan met water kunnen vullen en deze vervolgens aan de kook brengen. Voeg vervolgens een aantal eetlepels met zout toe en je zult zien dat er een wat kleverig drapje ontstaat. Op dit moment kun je heel makkelijk rustig schoonmaken (zorg dat het water niet meer te heet is). Binnen enkele momenten zijn de pannen als nieuw en kun je verder met een kopje thee. 

Nog steeds aangekoekt? Voeg dan wat azijn toe, een wondermiddel! Het is overigens beter om niet te lang te wachten met de afwas. Voeg al direct na het koken wat water met wat zout toe, dan is het meeste aangekoekte vuil weg, nog voordat je begint. 

Soms is het vuil niet aangekoekt, maar heb je te maken met een hele vette pan. Dan kun je beter eerst wat zout over het geheel strooien en wat water. Vervolgens haal je al veel weg met een papiertje. Zo is het grootste deel achter de rug en kun je verder met enkel een sopje. 


Bron: Tumblr

Oven
De oven is vaak moeilijk om goed schoon te maken. Sowieso moet je na de bereiding even wachten, omdat de ruimte nog te warm is. Vervolgens heb je wederom te maken met aangekoekte vuiligheden en vet. Je kunt nu kiezen voor een chemische spray, maar dat is niet goed voor de gezondheid en de luchtwegen. Je zou eens een combinatie van zout en kaneel kunnen gebruiken. Voeg het samen met wat water (en eventueel allesreiniger) in een spraybus en spuit vervolgens rijkelijk over het geheel dat je schoon wilt maken. Je zult zien dat het schoonmaken tamelijk makkelijk gaat en dat de oven niet naar schoonmaakmiddelen ruikt. De kaneel maakt niet per se schoon, maar gaat vervelende geurtjes tegen. 

Koffiemachine
Een lekker kop koffie op z'n tijd is natuurlijk heerlijk, maar het is belangrijk dat je het apparaat goed schoonhoudt. Anders is de kans groot dat er koffieresten op plekken blijven zitten en dat de koffie uiteindelijk minder lekker of zelfs vies is. Je zou 'koffie' kunnen zetten met enkel water en zout. Drink het natuurlijk niet op! Omdat het warme water met de zoutoplossing door de leidingen en het apparaat stroomt, wordt het apparaat gereinigd. Doe dit trucje regelmatig. Ook al proef je niet direct dat de koffie niet lekker is, koffieresten zijn niet gezond. Geef ze dus geen kans. 
Heb je trouwens te maken met koffievlekken op een oppervlakte? Reinig deze dan eens met een sponsje, azijn en wat zout. Laat het geheel vervolgens een uur staan en reinig het daarna nog eens met veel water en droog het af. Alles glanst weer!


Bron: Tumblr

Metaal
Je laat metaal weer glanzen met een combinatie van zout en azijn. Gebruik evenveel zout en azijn, je kunt eventueel ook wat bloem toevoegen (echt waar, maar het hoeft niet per se). Laat ook dit weer een uur lang intrekken en ga er daarna met veel water en een droge doek overheen. Alles glanst weer! Janet gaat het binnenkort ook uitproberen op de metalen platen in haar keuken. We'll let you know!

Heb je te maken met koper in plaats van bijvoorbeeld zilver of roestvrijstaal? Vervang de azijn dan eens voor citroen. Knijp een citroen goed uit en voeg wat zout toe. Je kunt het goedje nu gebruiken voor alle koper, dat daarna weer mooi glanst. Je zou ook een badje kunnen maken met net wat meer citroen. De koperen spullen die je erin legt, worden na enkele uurtjes weer mooi.

Roest
Roest is ontzettend vervelend in huis. Je kunt het moeilijk wegkrijgen terwijl het langzaam al het metaal lelijk maakt en aanvreet. Het is dus belangrijk dat je roest goed weghoudt. Op het moment dat je het ziet, moet je eigenlijk al snel schoonmaken. Je kunt daarvoor speciale schoonmaakmiddelen in de supermarkt kopen maar deze zijn redelijk prijzig, drogen de handen uit en hebben een hele overheersende geur. Probeer voor de verandering een keer de combinatie zout, boter en water. Je krijgt daarmee al snel roest weg, al is het wel wat vettig daarna, maar dat kun je ook weer makkelijk wegpoetsen. Super goed voor de gezondheid (denk aan de badkamer) en geen vervelende geurtjes!

Even een leuk filmpje tussendoor van Friends! De vader van Rachel noemt het gevaar van roest net zo gevaarlijk als kanker voor de mens. Geweldige respons van Ross!

Voor de echte bespaarders onder ons, weten we inmiddels ook nog een truc om je sponsjes een langer leven te gunnen. Laat die af en toe ook eens in een warm badje van zout weken. Na een uurtje is vrijwel al het vet en veel vuil eruit getrokken. Even met water laten reinigen en je kunt weer door met het sponsje. 

Koelkast
Met name in de koelkast raden wij aan om eigenlijk AL-TIJD met zout te reinigen. Het is namelijk, zoals hierboven beschreven, een ontzettend goed schoonmaakmiddel en het is niet schadelijk of iets dergelijks. In de koelkast bewaar je veel eten en met name vers eten. Het is dus belangrijk om die gescheiden te houden van chemische schoonmaakmiddelen. Je zou bijvoorbeeld het eten even kunnen verwijderen en na het schoonmaken terugzetten. Maar er zijn altijd nog sporen van het schoonmaakmiddelen en dat wil je simpelweg niet via het eten in je lichaam krijgen. Ga daarom voor zout, dat trekt niet in eten en zo is het dus ook veiliger. 


Bron: Westelm

Kringen
Houten oppervlakten als tafels en dergelijke krijgen al snel kringen als er een vochtig glas op staat. Dat is natuurlijk erg jammer en deze gaan er eigenlijk niet uit. Wel kun je kringen (soms) wegkrijgen of verminderen met een combinatie van olie en zout. Dat trekt als het ware in het hout, maar is door de zout niet vettig en vult toch het gat op. Probeer het eens, maar wees zuinig met de olie. Teveel olie maakt weer geheel nieuwe vlekken en dan ben je misschien nog verder van huis. 

Vlekken
Heb je een vlek in de kleding die er maar moeilijk uitgaat? Het beste is om deze vlek eigenlijk direct aan te pakken. Dus komt er cola over jouw mooie witte T-shirt? Wrijf de vlek daarna DIRECT in met een combinatie van water en veel zout. Als je citroensap binnen handbereik hebt, dan kan je dat er ook nog overheen doen. Je vlek gaat er soms al meteen uit, maar na een wasje daarna direct! En dat is beter dan dat je altijd een verwassen vlek in de kleding zult houden. 

Je kunt zout ook gebruiken voor vlekken in een kleed of tapijt. Drie eetlepels azijn en een half kopje zout is meestal voldoende. Mix de twee en boen vervolgens de vlek in het tapijt of kleed goed uit. Laat vervolgens het geheel nog eens een uurtje intrekken en ga er daarna met de stofzuiger over heen voor de korrels. Vind je het nog niet netjes? Je zou er nog eens met warm water en zout overheen kunnen gaan. 


Bron: Tumblr

Tenslotte
Zijn jouw witte lakens of handdoeken wat grauwig? Was ze dan eens op een hoge temperatuur (90 graden) met zout. Je zult zien dat de was er veel lichter en stralender uitkomt! 

Weet jij nog handige tips en trucjes met iets simpels als zout? 

Door: Janet