Direct naar content
Lifestyle

Girlpower in techniek

Redactie
Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Girlpower in techniek
Afbeelding: Meis Suker, studente ID TU/e

Mensen om haar heen kijken er nog wel eens van op dat ze een studie aan een technische universiteit doet. Maar aan de TU Eindhoven zelf is dat allang geen issue meer, zegt Meis Suker. Girlscene voelde deze eerstejaars student Industrial Design aan de tand.

Techniek is zeker niet alleen iets voor mannen, maar kan juist goed wat ‘girlpower’ gebruiken, vindt Meis. “Vrouwen hebben een andere visie dan mannen. Ik merk bijvoorbeeld dat de mannelijke studenten hier in hun ontwerpen automatisch wat meer de technische kant opgaan, terwijl het heel erg wordt gestimuleerd om ook sociale aspecten erin te verwerken. Dat laatste is voor vrouwen toch wat natuurlijker.”

Een recordaantal meiden begon afgelopen september bij de Eindhovense universiteit aan een studie: meer dan driehonderd, ruim honderd méér dan in 2011. Samen met zo’n duizend jongens waren ze de eerste studenten binnen het nieuwe Bachelor College van de TU Eindhoven. Studenten volgen een aantal verplichte vakken (zoals wiskunde en natuurwetenschappen en niet-technologische vakken als psychologie), maar stellen hun driejarige bachelor-opleiding ook voor een groot deel zelf samen, op basis van hun eigen interesses en ambities.
Energie, slimme mobiliteit en gezondheid zijn een paar van de grote thema’s waarmee studenten en onderzoekers in Eindhoven zich bezighouden. Al in het Bachelor College gaan studenten aan de slag met hun toekomstdromen waarmee elke vernieuwing volgens de TU Eindhoven begint.


Fotografie: Bart van Overbeeke

Waarom heb je gekozen voor Industrial Design aan een technische universiteit?
“Ik wist al snel dat ik geen gewone kantoorbaan wilde, maar iets creatiefs wilde gaan doen. De opleiding is een mix van techniek en creativiteit. Je ontwerpt voornamelijk intelligente producten en diensten die aansluiten op de snel ontwikkelende informatietechnologie. De TU sprak me eerlijk gezegd niet meteen aan. Maar op een ‘verdiepingsdag’ bij Industrial Design, waar ik voor school met een vriend naartoe ging, was ik verkocht. Hier leer ik ontwerpen op een manier dat ik er straks ook de kost mee kan verdienen. Ook de manier waarop je hier zelf kunt meebeslissen over hoe je jezelf wil ontwikkelen, sprak mij aan. Op het vwo had ik nooit het gevoel dat ik echt iets leerde van toetsen voorbereiden of huiswerk maken. Ik leerde voor de toets, maar niet voor mezelf. Hier is meer ruimte om te begrijpen waaróm ik iets leer. Je bent heel zelfstandig en praktijkgericht bezig.”

Een slim babypakje met sensoren dat in de gaten houdt of het goed gaat met te vroeg geboren baby’s; een eetbord dat helpt overgewicht bij kinderen tegen te gaan; een heldere dagplanner voor autistische kinderen; slimme verlichting die zich aanpast aan de stemming of bezigheden van de gebruiker. Het zijn zomaar wat toffe en nuttige producten waarop -aankomend- ontwerpers bij Industrial Design in Eindhoven zich storten.

Waar ben je als eerstejaars student Industrial Design zoal mee bezig? 
“Ik zit nu in een project over stress in werkomgevingen, waarvoor we iets moeten ontwerpen. We zijn onder meer bezig met het kiezen van een geschikte doelgroep, met onderzoek naar stress, verschillende brainstormtechnieken en gesprekken met experts. Een goede en inspirerende sfeer is daarbij belangrijk, om je eigen creativiteit te stimuleren. Het vette van dit project vind ik dat je bezig bent met lichamelijke aspecten, want stress is een lichamelijke reactie. Maar het onder controle houden van stress heeft weer te maken met iemands psyche. Ook het ombuigen van iets negatiefs in een positief concept vind ik heel vet.” 

Wat wil je als ontwerper het liefst gaan doen?
“Ik zou zelf vooral graag de fotografiewereld willen moderniseren. Fotografie is eigenlijk iets heel statisch: iemand maakt een foto en een ander kijkt ernaar. Ik zou de ervaring van fotografie meer driedimensionaal willen maken, zodat het niet alleen visueel is, maar er ook andere zintuigen bij komen kijken. Vorig semester heb ik daar al een beetje mee geëxperimenteerd. Ik heb foto’s met een vage uitstraling zo gepresenteerd dat mensen werden uitgedaagd ze aan te raken. Vervolgens kregen ze bij het stukje dat ze aanraakten, een bepaald geluid te horen dat duidelijker maakte waar ze naar keken.''

Waar liggen volgens jou de grootste kansen op het gebied van ontwerpen?
“Die liggen echt overal. In welke sector je ook terecht wilt komen, overal is vernieuwing nodig of in elk geval mógelijk. En zolang vernieuwing mogelijk is, zijn mensen nieuwsgierig.”

Op 5 en 6 april kun je zelf kennismaken met de TU Eindhoven tijdens de Open Dagen van de universiteit. Voor meiden met technische ambities is er ook nog de Girls Night Out op 25 april.


Fotografie: Bart van Overbeeke