Lifestyle

Overgevoelig voor geluid: Misofonie

De smakgeluiden van je vriendje, een klasgenootje die met zijn pen klikt of zelfs je eigen ademhaling: voor sommige mensen een bron van irritatie. Maar anderen worden helemaal gek van geluiden. Sinds kort hebben onderzoekers van het AMC een naam voor deze ziekte: misofonie. 

Boos worden op je broertje omdat hij vieze eetgeluiden maakt, of de radio zachter zetten omdat je een liedje niet kunt uitstaan. We hebben ons er allemaal wel schuldig aan gemaakt. Maar als je misofonie hebt, dan heb jij abnormaal veel last van geluiden.


Bron

Vind jij het geluid van krassen op het schoolbord ook zo ondraaglijk? Zo voelt misofonie ongeveer. Misofonie is Grieks voor 'hekel aan geluid'. Je ervaart dan irritatie, woede of walging bij het horen van onschuldige geluiden. Het zijn vaak 'lichaamsgeluiden' zoals smakken, kuchen of hoesten en tik- en knerpgeluiden. Mensen uit de omgeving snappen het vaak niet en vinden het aanstellerij. Ze snappen niet dat het over meer dan simpele boosheid gaat; ze lijden er echt onder. Misofonie-patiënten zijn bang om de controle over hun emoties te verliezen en doen juist alles om te voorkomen dat ze door het lint gaan.

Onlangs is deze ziekte ontdekt door het AMC. Zij doen nu onderzoek naar de oorzaak en proberen meer te weten te komen over deze nieuwe ziekte. Ook willen de onderzoekers dat het een erkende aandoening wordt. Psychiater Arjen Schroder: ''Ik vind het fascinerend dat het niet onder de officieel erkende aandoeningen valt, terwijl mensen er zo onder lijden''. Arjen behandelt momenteel misofonie-patiënten met cognitieve gedragstherapie (het veranderen van de kijk op jezelf en je omgeving). 


Bron

Hoe weet je of jij misofonie hebt? Als je deze ziekte hebt, dan heb je geen normaal leven. Je gaat geluiden vermijden en daardoor kun je geïsoleerd raken. Je gaat dan bijvoorbeeld apart eten of apart slapen. Sommige misofonie-patiënten gaan zelfs verhuizen naar een rustige plek door de geluiden. De kans is niet heel erg groot dat je eraan lijdt. Ongeveer 0,5% van de Nederlanders heeft misofonie.

Wil jij meepraten over misofonie? Er is ook een topic over op het forum


Bron

Aan welke geluiden kun jij je irriteren?

Bron: rtl, gezondenvitaal, plazilla, nvvs

Must reads 👀