Food

De mythes rondom het heerlijke fenomeen chocolade

Krijg jij ook niet genoeg van chocolade? Repen, snoepjes of iedere andere mogelijke variant, alles is lekker. Chocolade bevat allerlei werkingen en eigenschappen. Maar er worden ook resultaten aan dit donkere goedje die niet helemaal kloppen. Ho stop. Echt waar? Ja, Girlscene ging er achteraan. 

Chocolade is een eeuwenoude traktatie. In het Latijns wordt het ook wel theobroma cacao genoemd, ofwel voedsel van de goden. Dat is niet mis. De boon is eigenlijk een vrucht van de boom. Zowel de Azteken als de Maya's geloofden in magische en goddelijke krachten van chocola. Het werd tijdens allerlei gelegenheden genuttigd: geboortes, huwelijken, dood en andere rituelen. In de zeventiende eeuw dronken belangrijke, rijke Europese elite chocolade en zij dachten dat chocolade ook een helende werking had. Casanova zou een deel van zijn charme eraan ontlenen. Tegenwoordig is chocolade nog steeds ontzettend populair. Jaarlijks bedraagt de omzet van chocola in de Verenigde Staten zeker vier miljard dollar en de gemiddelde Amerikaan zou iedere maand gemiddeld iets minder dan een halve kilo (!) chocolade eten. 


Bron: Tumblr

Nog steeds zijn we dol op chocolade omdat het ook nog eens best goed voor de mens zou zijn. Het zou bijvoorbeeld goed voor het hart zijn en de kans op beroertes of een hartaanval verminderen. Maar, het zou ook weer goed zijn voor een slechte huid, puistje en een verhoogd cholesterol. Tsja, wat is nu waar? 

Chocolade verhoogt niet per se het cholesterol. Die gaat dus ook niet direct omlaag, enkel omdat je de lekkere versnapering links laat liggen. Chocolade bevat onder andere cacaoboter, dat is een soort vet. Maar deze vet verhoogt niet per se het cholesterol, voor sommige mensen kan het cholesterol door deze boter juist omlaag gaan. 

Cacao of chocolade bevat geen enorme hoeveelheden cafeïne, ook al wordt dat nog wel eens gezegd. Pure chocolade bevat meer cafeïne dan melkchocolade. Het kan zijn dat een pure reep zo'n 31 milligram cafeïne bevat. Veel? Nee, een grote kop koffie van Starbucks bevat ongeveer 320 milligram cafeïne. Er zit dus wel wat extra energie in die bruine reep, maar niet zoveel als vaak wordt gedacht. 


Bron: Kevinandamanda

Sommige mensen zouden hyperactief van chocola worden. Nou ja, laten we eerlijk zijn, suiker doet dat. Heb je wel eens een jong kind rond zien springen na een flinke bak snoep? Ja? Nou dat is dus nog steeds niet helemaal bewezen. Huh? Er zijn veel onderzoeken geweest waaruit blijkt dat het energielevel van een kind niet direct opgaat met de hoeveelheid suiker die hij of zij binnenkrijgt. Het is vaker de omgeving (een feestje of spanning) of het feit dat ouders dat zelf al als reden geven en verwachten. Dat is als het ware een vrijbriefje voor het kind om lekker druk te worden. 

Diabetici hoeven niet per se chocolade links te laten liggen omdat het slecht zou zijn. Met name donkere chocolade is niet schadelijk, het zou juist insuline stimuleren. Dat is nu juist de stof die diabetespatiënten nodig hebben. Heb jij suikerziekte? Praat dan eens met de dokter of diëtiste over chocolade en wat je wel en niet mag hebben. Let wel: pak nu niet zomaar een reep!

Chocolade is dus ook niet heel slecht, zeker tegenover goedjes als suiker, voor het gebit. Onderzoeken naar tandplak wijzen uit dat chocolade minder schade aanricht dan bijvoorbeeld suiker. We snoepen dan geen suikerklontjes, maar veel lekker snacks bevatten wel veel suiker. Chocolade zou juist ingrediënten bevatten die vechten tegen gaatjes. We snoepen dus eigenlijk voor een hoger doel. Kom maar op met die Milka-reep en laat ons samen strijden tegen pijnlijke gaatjes en gemene boren. 


Bron: Makemelaugh

Sommige mensen denken dat je dik zou worden van chocolade. Nou ja, dat gebeurt ook, maar dat hoeft niet per se. Het ligt namelijk aan je eetgedrag. Chocoladesorbets zijn niet bevorderlijk voor het gewicht, maar een kleine hoeveelheid chocolade iedere dag, voor vijf dagen, zou het BMI juist omlaag brengen. Zelfs als de persoon verder méér calorieën dan normaal zou eten en niet zou sporten. Een prima dieet dus. 

Veel chocolade zou juist stress opleveren. Nou, niet dus. Sterker nog; als je twee weken lang, iedere dag wat pure chocolade zou eten, dan zou het stressgevoel zelfs verminderen. 

Heb je de afgelopen onze artikelen over superfood gelezen? Donkere chocolade valt daar dus ook onder. Een normale pure reep chocolade bevat net zoveel anti-oxidanten als bijna drie koppen groene thee, een glas rode wijn (dat mag dus ook) of tweederde kop blauwe bessen. Bovendien bevat pure chocolade ook nog eens mineralen. 

Veel mensen erkennen de goede werking van chocolade, maar dan moet deze wel meer dan zeventig procent cacao bevatten. Pas dan zou het spul goed zijn. Nu is er dus een onderzoek geweest naar repen met vijftig procent cacao. Wat bleek? De bloeddruk ging naar beneden. Ook zou de bloedverloop beter zijn, evenals bij repen van zestig procent. Lekker gezond snoepen dus. 


Bron: Facebook

De Azteken geloofden al in de stimulans van liefdesgevoelens die chocolade zou veroorzaken. Ook zou Casanova zijn krachten eraan ontlenen. Maar die werking is dus ook bewezen! Mensen worden gevoeliger voor affectie en zijn gevoeliger voor opwinding. Bovendien zou het eten zelf al sensueel zijn, wordt de stress (zoals gezegd) weggenomen en dat zijn nu net goede ingrediënten voor een romantische avond. 

Dacht jij dat je puistjes of acne van chocola kreeg? Dat denken vrijwel alle tieners, dus maak je niet druk. Maar mocht het helpen, dat is nooit bewezen en er wordt al zo'n vijftig jaar onderzoek naar gedaan. Het wordt ook niet direct ontkent, maar er is geen bewijs:) 


Bron: Facebook

Moraal van het verhaal? Eet chocolade en geniet ervan. Verwijt jezelf niets, maar ga ook niet overdrijf ook niet. Er zitten ook nog steeds veel calorieën en koolhydraten in chocolade. Dat is ook een feit. Een beetje chocolade is goed, maar maak er niet je ontbijt, lunch en avondmaal van!

Eet jij vaak chocolade? En ontleen je er bepaalde eigenschappen aan? 

Door: Janet