Lifestyle

De mythes en fabeltjes van een simpele verkoudheid

Bah bah, die vieze en rottige verkoudheid. Loopneuzen, duizeligheid en een bonkend hoofd. Je kleedt jezelf al in september warm aan, neemt dagelijks vitaminepillen en weet iedere keer vriendinnen en familieleden met een verkoudheid te vermijden. Maar welke maatregelen zijn nu nodig en wat zijn de juiste feitjes? Girlscene zocht het uit!

Zorg jij altijd dat je met droog haar op de fiets stapt? Leg ons dan maar eens uit waarom, want het helpt niet tegen een verkoudheid. Wat zeggen we? Ja, droog haar voorkomt geen verkoudheid. Een griep of verkoudheid wordt enkel door een virus verspreid. Jouw haar heeft daar dus niets mee te maken. Niks aan het handje dus. Het kan natuurlijk zijn dat je met nat haar eerder een loopneus hebt. Buiten. Maar dat komt gewoon omdat je het wat sneller koud krijgt. Zodra je het koud krijgt, maakt niet uit waar, dan zetten de bloedvaten in de neus uit en dat is de reden van de loopneus. Weet je wat wel een verkoudheid kan doen ontstaan? Een airco. Ook al is het zomer. Als het virus in de airco zit en jouw weerstand niet al te best is, dan ben jij zeer waarschijnlijk het volgende slachtoffer. 


Bron: Cargohold

Iedereen, wij ook, heeft wel eens met een snotterend hoofd en een handdoek boven een warme teil water met een eucalyptus oplossing gehangen. Lekker laten doorstomen en uitzweten, dan gaat die verkoudheid er sneller uit. Niet dus. Het klopt dat je beter en makkelijker kunt ademen, maar je wordt niet sneller beter. Het virus gaat er op een eigen tempo uit. 

Lekker kussen en tongen tijdens een verkoudheid? Nou, dat mag dus gewoon. Eindelijk! Dat is nu eens leuk om te horen. De lippen en de mond bevatten slechts een klein deel van het virus. Maar wel wat. De hoeveelheid is waarschijnlijk te klein om een verkoudheid over te brengen aan iemand anders. Je hoeft je dus niet langer schuldig te voelen of angstig te zijn. Geef die knapperd een lekkere zoen en hoest vervolgens gewoon een andere kant uit. Vet romantisch ook. Ahum. 


Bron: Pinterest

Houd jij altijd je hand voor de mond als je hoest? Dikke prima, maar eigenlijk ben je er nog niet. Op het moment dat jij jouw zeehondgeluiden op de hand doneert, komt het virus daar ook. Als je daarna iemand een hand geeft en die raakt een achteloos zijn mond of neus aan, dan heeft diegene ook het virus te pakken. Beter hoest je in de ellenboog of was je je handen goed na een hoestaanval. 

Het komt vaak voor dat een verkouden persoon bepaalde maaltijden gaat overslaan. Je hebt geen zin in vlees, omdat je toch niets proeft. Liever drink je alleen of ga je voor wat fruit. Dat is dus heel erg dom. Het kan zijn dat het eten minder lekker is, maar het lichaam heeft alle voedings- en bouwstoffen wel nodig. Toch maar eten dus. Gewoon het bordje leeg en laat je moeder anders vertellen hoe lekker die spruitjes wel niet zijn. Sterker nog, vraag je moeder om spruitjes, want anders zou je ze toch niet lusten en nu proef je niets. 


Bron: Spain-in-iowa

Vitamine C-pillen zijn goed voor iedere persoon. Maar het voorkomt geen verkoudheid of griep. Ja, dat is balen en dat vinden wij ook. We zeggen niet dat het slecht is, maar er zijn geen bewijzen dat deze pillen effectief tegen griep zijn. Sterker nog; mocht je te enthousiast zijn, kan het voorkomen dat je diarree krijgt. Dat is mogelijk nog vervelender dan een verkoudheid. Overdrijf dus niet. 

Er zijn dus van die mensen – je kent ze wel – die zeggen dat de behandeling van enkel symptomen niet al te best is. Het is dus niet goed om de neus te snuiten of om iets te nemen tegen keelpijn. Vraag diegene eens waarom het niet goed zou zijn, want dat is dus wel. En wel om twee redenen. Op het moment dat jij minder last hebt van bepaalde symptomen, voel je je al wat beter. Wanneer bepaalde delen niet meer worden gevloerd door het virus, zal het ook minder snel overdraagbaar zijn. Het is namelijk minder sterk. Je doet het dus ook voor de ander. 

Ga jij ook na de eerste keer overgeven of hoesten aan de antibiotica. Niet doen! Antibiotica werkt alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Wat is een verkoudheid of griep? Juist ja, een virus. Dat pilletje voegt dus helemaal niets toe. Bovendien is het niet goed om veel antibiotica binnen te krijgen. Het kan namelijk zijn dat bacteriën uiteindelijk muteren en te sterk zijn voor antibiotica. En dan heb je dus maar heel weinig redmiddelen wanneer het wel nodig is. Afblijven dus, zolang het kan:) Oh, antibiotica werkt dus ook niet bij een keelontsteking of bronchitis. Je kunt het wel gebruiken wanneer de verkoudheid gepaard gaat met een acute oorontsteking. Dat is namelijk wel bacterieel. Overleg eerst met de dokter voordat je zelf keuzes maakt. 


Bron: Tumblr

Wist je dat een griepprik delen van het verkoudheidsvirus bevat? Dat is de reden dat sommige mensen geen griepprik durven op te halen. Ze zijn bang dat ze juist ziek worden door dit 'medicijn'. Die angst is echter nergens voor nodig. Een griepprik bevat een deel van het verkoudheidsvirus, maar dat deel is 'dood'. Het is dus niet meer schadelijk voor de gezondheid, maar bevat wel de juiste elementen om een echte verkoudheid te voorkomen. Bovendien bevat de prik niet het gehele virus, maar slechts een deel ervan. Don't panic 🙂 Een griepprik helpt overigens niet tegen alle vormen van griep. Ja, griep kan bestaan uit verschillende soorten virussen. De prik beschermt voor ongeveer 80 procent van alle virussen. Voor zo'n 20, soms meer en soms minder, procent ben je dus nog vatbaar. Ieder jaar duiken er weer nieuwe soorten griep op. De griepprik wordt ieder jaar slechts één keer aangepast en vandaar dat je nog steeds de nieuwste versies kunt krijgen. Tsja. 

Zonder jas, word je zeker verkouden. Niet dus. Dat slaat eigenlijk op het eerdere verhaal. Een verkoudheid of griep wordt enkel door een virus verspreid. Niet door de kou of door het weer. Hoogstens door de weerstand, maar ook dat hoeft niet door winters weer te worden bepaald. Veel mensen worden juist in de zomer verkouden door apparaten als airco's. Zorg dus dat het lichaam zelf gezond is, dat is de ware strijder tegen verkoudheidsvirussen.


Bron: Tumblr

Dan heb je ook nog verhalen over waarom je geen melk gedurende de griep of verkoudheid zou mogen drinken. Ja die verhalen doen echt de ronde, maar dat is dus onterecht. Veel mensen denken dat je door melk meer slijm zou aanmaken. Dat proef je wel eens na een groot glas. Maar dat is totaal niet slecht voor het lichaam. Het helpt overigens ook niet hoor, gewoon neutraal. Wil je dus graag een groot glas melk? Lekker doen dan. 

Heb jij nog middelen om een verkoudheid of griep te voorkomen of te behelpen? Echt goede trucs? 

Door: Janet

Bron: Chacha, Goedgevoel, Apotheek

Must reads 👀