Lifestyle

De roots van de gebruiken rondom Pasen

Het is vandaag Pasen! Een paar dagen vrij en lekker eten, dikke prima. Ga jij eieren zoeken en heb je al fijne versnaperingen ingekocht? Weet jij eigenlijk de fijne details van Pasen en waarom hanteren we bepaalde tradities en gebruiken? Wij hebben deze zaakjes eens uitgepluisd. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!


Bron: Tumblr

We weten, waarschijnlijk, allemaal waar het Paasfeest vandaan komt. Het gebruik is de afsluiting van de Goede Week. De christenen, ongeacht welke stroming, vieren dat Jezus op de derde dag na zijn kruisiging opstond uit de dood. Pasen duurt altijd twee dagen en vindt altijd op zondag en maandag plaats. De joden vieren Pesach in plaats van Pasen. Na een concilie werd besloten om de feesten op verschillende data te vieren. Misschien ken je wel het klassieke stuk Matthaës-Passion van Bach? Deze is geschreven ter ere van Pasen. 

Oké, dat was de geschiedenisles. Nu gaan we verder met andere feitjes, waarmee je waarschijnlijk nog eens je ouders kunt verrassen. Een beetje bijdehand (en juist) zijn, is altijd leuk. Weet jij waar de gekleurde paaseieren of de mand waarin ze liggen, vandaan komen? Wij wel!


Bron: Deviantart

De Paasmand, dat rieten mandje waarin de eieren liggen, komt oorspronkelijk uit de middeleeuwen. De katholieken in Europa vierden toen al het einde van de vastenperiode die aan Pasen vooraf gaat. Tijdens het feest aten ze lekkere en grote maaltijden. Die maaltijden werden voor het eten in grote manden (jawel) naar de kerk gebracht. De priester zou de mand zegenen, zodat alles met de goedkeuring van de kerk zou worden opgegeten. De mand is altijd gebleven, maar het geloof en de macht van de kerk werd minder sterk. Katholieken gaan niet meer met manden naar de kerk voor een gezegende maaltijd. Tegenwoordig is de mand eigenlijk een herinnering, een traditie. De inhoud bestaat vaker uit eieren, brood of snoep. 


Bron: Blogspot

Wat is dat gras toch dat altijd rondom eieren en lekkers ligt? Dat plastic, ritselende gekleurde gras? Nou, ook dat komt dus van vroeger. Het is geen trucje van fabrieken om breekbare spullen in goede conditie aan te laten komen. In vrijwel alle landen waar Pasen wordt gevierd, vind je het gras. Dat 'spul' komt dus oorspronkelijk van de Nederlanders! Rond Pasen maakten Nederlandse kinderen een vogelnest om daarin eieren te ontvangen. Toen de Nederlanders naar Amerika gingen, namen ze het gebruik mee, en stopten het gebruikte gras in de eerder genoemde manden. Waarschijnlijk deden ze het om een eigen gebruik te houden, zodat het feest ook in een ander land herkenbaar bleef. 

Geniet jij ook altijd zo van alle lekkernijen rondom Pasen? Koekjes, schuimpjes en niet te vergeten, chocoladekonijnen. Je hebt konijnen die geheel met chocolade gevuld zijn en 'holle' konijnen. Je hebt deze trouwens natuurlijk ook in Sint, Piet en Kerstman-vorm bij andere feestdagen. Maar waarom is het ene konijn nu geheel met chocolade gevuld, terwijl de andere hol is?

De volle konijnen komen uit Duitsland. Zij hadden sowieso al het gebruik om de Paasmand met allerlei lekkere dingen (gebakjes, snoepjes en andere dingen) in de vorm van een konijn te vullen. In 1830 werd er een belangrijke ontdekking gedaan. Men vond een makkelijke manier om konijnen in de vorm van chocolade te maken. De wereld had inmiddels al de konijnenvormen van de Duitsers overgenomen en de Amerikaanse apotheker Robert. L. Strohecker maakte een ENORM chocoladekonijn van iets meer dan een meter en de populariteit was ongekend. Iedereen wist ervan en iedereen wilde een eigen chocoladekonijn (weliswaar niet zo groot) hebben. In 1916 maakte de Boratz Brothers Company op grote schaal chocoladekonijnen en kon iedereen lekker snoepen met Pasen. 


Bron: Pinterest

Wij zijn waarschijnlijk beter bekend met holle chocoladekonijnen. Of pieten enzovoorts. Maar waarom is dat dan toch? Nou, dat komt dus weer vanuit de Tweede Wereldoorlog. In de WOII moest iedereen zuinig doen omdat voorraden, inclusief cacao en snoep, kleiner werden. Later werden lekkernijen al niet meer geproduceerd. In 1948 werden er dan eindelijk weer chocoladekonijnen en -eieren gemaakt, maar er was nog niet heel veel chocolade en iedereen leefde zuinig. Daarom kwam de Amerikaanse veteraan Richard Palmer met holle chocoladekonijnen. Zo kon hij meer konijnen maken, maar was het niet zo duur. De rest is geschiedenis en wij eten nog steeds holle konijntjes. Van chocolade dan. 


Bron: Beautyineverything

Geverfde eieren. Had jij vroeger ook zo'n houdertje, waarmee je de mooiste eieren schilderde om ze vervolgens te verstoppen. Waarom schilderen we die dingen eigenlijk? Tijdens de originele christelijke vastenperiode, mochten gelovigen geen vlees OF eieren eten. Daarom gingen mensen de eieren schilderen, als een waardering dat het weer mocht. Weet je wie dat bedachten? Juist, weer de Nederlanders. Wat een vrolijk volk, af  en toe. 

Ken je ook de paasvuren? Deze traditie wordt niet overal gehanteerd, maar je vindt het nog wel in Nederland. Dit is geen christelijk gebruik, maar het was er al, nog voordat Pasen werd geïntroduceerd. Ja. Het was namelijk een gebruik van de heidenen dat aan het begin van de lente of aan het einde van de winter werd gehouden. Het diende om de demonen van de winter weg te jagen. 

Er zijn nog een paar dingen waarvan wij ook niet precies weten waar die nu vandaan komen. Daarvoor ontvangen we graag jouw hulp! Weet jij bijvoorbeeld waarom we vaak schuimpjes eten, eieren of paasbrood? Misschien weet jij nog leuke gebruiken waar wij helemaal niet aan hebben gedacht. We zijn razend benieuwd, dus laat het hieronder even weten! 

Weet jij nog leuke weetjes? 

Door: Janet