Health

Wait what?! Dít betekenen de witte vlekjes op je nagels

Roos-Sanne
witte-vlekjes-op-je-nagels-betekenis

Je hebt ze vast wel eens gezien: die witte vlekjes op je nagels. Vaak zijn ze er ineens en heb je geen idee waar dat door komt – of hoe je er weer van afkomt. Dit zijn de oorzaken van de witte vlekjes op je nagels!

Witte vlekjes op je nagels

Het is je vast wel eens opgevallen dat er wat witte vlekjes op je nagels zitten, deze worden ‘leukonychia’ genoemd. Soms verschijnen ze ineens, uit het niets. Hoe dat komt? Vaak heb je geen flauw idee. Dit kan dus verschillende oorzaken hebben! Dit zijn de meestvoorkomende oorzaken:

 • Je hebt je nagels gestoten of beschadigd
  Wanneer je je nagels beschadigd kunnen er witte vlekjes ontstaan. Denk aan wanneer je je hand hebt gestoten, of als je je nagels bijt, bijvoorbeeld. Deze zijn onschadelijk en groeien vanzelf weer uit.
 • Je komt voedingsstoffen te kort
  Een andere reden dat je witte vlekjes op je nagels hebt, is dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Wanneer je niet genoeg zink of calcium binnenkrijgt, kun je hier last van krijgen.
 • Schimmelinfecties
  De witte vlekjes kunnen ook veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Andere symptomen hiervan zijn verdikking van de nagel, verkleuring en scheiding van de nagel en het nagelbed.
 • Een allergische reactie
  Ook kan het zijn dat je een allergische reactie op een bepaald product hebt. Vaak komt dit door bepaalde chemicaliën die erin zitten.
 • Psoriasis of eczeem
  Psoriasis en eczeem zijn huidaandoeningen, maar kunnen ook zichtbaar zijn in de nagel. Nagelpsoriasis kan verschillende symptomen hebben: richels, verdikking en verkleuring van de nagel.
  Eczeem kan dus ook voor die witte vlekjes zorgen, maar ook voor verkleuring, richels en verdikking van de nagel. Vermoed je dat je nagelpsoriasis of eczeem hebt? Raadpleeg dan een dermatoloog.
 • Bijwerkingen van medicijnen
  Die witte vlekjes kunnen ook een bijwerking van bepaalde medicijnen zijn. Denk aan chemotherapiemedicijnen, medicijnen om bacteriële infecties te behandelen, artritis medicijnen en diabetes medicatie.
 • Medische aandoeningen
  In het ergste geval kunnen de witte vlekjes op je nagel een teken van medische aandoeningen zijn. Zowel lever– als nierziektes en metaalvergiftiging kunnen hiervoor zorgen.

Lees ook
Trend-alert! BIAB nagels zijn dé nieuwe trend van 2023

Wat kun je ertegen doen?

Wat je tegen de witte vlekjes op je nagels kan doen, is afhankelijk van de oorzaak. Als je een vlekje hebt doordat je nagel beschadigd is, zal je moeten wachten tot je nagel uitgroeit. Het kan ook zijn dat het wordt veroorzaakt door het gebruik van nagellak. In dat geval kan je ze proberen weg te vijlen, maar wees hier wel voorzichtig mee. Te veel van je nagel vijlen maakt hem breekbaar en gevoelig, waardoor je nagel een stuk zwakker wordt.

Ook is het nooit verkeerd om een nagelversterker en nagelriemolie te gebruiken ter verzorging van je nagels. Zorg ook dat je gezond eet en al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Vaak zijn de witte vlekjes op je nagels onschadelijk. Ben je bang dat er meer speelt? Neem dan contact op met je huisarts.

Beeld: pinterest