Lifestyle

Aha! Met déze 5 simpele trucjes kom je erachter of iemand liegt

5-trucjes-liegen

Iedereen liegt op een andere manier. Het is onmogelijk om 100% zeker te kunnen zijn of iemand wel of niet liegt door alleen naar het gezicht te kijken. Gelukkig weten wij een aantal trucjes waar je heel ver mee kan komen om leugenaars te herkennen. Zeker als je de persoon in kwestie goed kent. Maar hoe doe je dat? Nou, met deze 5 trucjes!

Verschillende soorten leugens

Liegen kan op heel veel manieren, dat weten we allemaal. Er zijn dus ook vele verschillende soorten leugens. Dat maakt alles nog even extra ingewikkeld. Wil jij toch leren hoe je een leugen kan spotten door alleen naar iemands gezicht te kijken? Dan komt dat goed uit, want Girlscene geeft je per ‘soort leugen’ een aantal tips en trucs.

1. Kleine leugens

Wanneer mensen bewust liegen over iets zijn ze vaak zenuwachtig en voelen ze zich er oncomfortabel over. Logisch natuurlijk. Bij sommige mensen en in sommige situaties is dit dan ook overduidelijk te zien. Maar voor iedereen die het subtiel weet te houden, zijn er hier toch een aantal punten waar je een leugen aan kan herkennen.

Mensen die liegen:

 • Kunnen hun ogen niet focussen op één ding waardoor ze snel heen-en-weer schieten
 • Knipperen meer en sneller met hun ogen
 • Sluiten de ogen wat langer dan normaal na de leugen

2. Liegen over een gebeurtenis

Mensen die ronduit liegen over iets dat ze gezien of gehoord hebben moeten zelf een goed verhaal bedenken zodat anderen hen geloven. Maar zomaar een nieuw verhaal bedenken is moeilijk. Laat staan een verhaal die helemaal klopt. En dan moet de leugenaar het verhaal ook nog tot in detail onthouden voor als hij of zij het meerdere keren moet herhalen. Dus wanneer je iemand verdenkt van liegen over een hele gebeurtenis kan je dit op verschillende manier uittesten.

Let bij het verhaal op:

 • Details die elke keer veranderen
 • Feiten die niet kloppen
 • Tegenstrijdigheden

3. Liegen over iets dat je gedaan hebt

Lieg je over iets dat je fout hebt gedaan? Dan voel je je vast schuldig. Anders zou je natuurlijk ook niet liegen! Zo is dat bij anderen ook. Daarom kan je deze leugenaars goed herkennen aan dingetjes die ze alleen doen als ze zich schuldig voelen.

Dit doen ze vaak tijdens of na het liegen:

 • Veel en diep blozen
 • Hoofd schudden (onbewust ontkennen)
 • Met hun handen aan het gezicht zitten, meestal om te krabben
 • Hun lippen tuiten, op hun tong zuigen of overdreven slikken vanwege een droge mond

4. Liegen voor iemand anders

Soms liegen mensen ook omdat ze iemand in bescherming nemen. Dit kan om verschillende redenen zijn: vanuit angst of schuldgevoel tot simpelweg het niet willen geloven. Maar het komt allemaal op hetzelfde neer; het verdedigen van de reputatie van iemand anders.

Deze leugenaars zijn te herkennen doordat:

 • Ze verdreven positief worden over de persoon waarvoor ze liegen (vaak ook dingen vertellen die helemaal niet relevant zijn)
 • Ze heel verdedigend en ontkennend reageren als je ze ondervraagt over de persoon waarvoor ze liegen
 • Ze moeite hebben je recht in de ogen aan te kijken en hun gezichtsuitdrukking in de plooi te houden wanneer ze de leugen vertellen

Lees ook:
Deze sterrenbeelden kunnen écht niet liegen

5. Emoties faken

Is iemand overdreven emotioneel over iets (dit kan zowel positief als negatief zijn) en twijfel je aan de oprechtheid? Dan kan je hier ook achterkomen door goed te kijken. Zeker als je iemand langer kent, wordt het steeds makkelijker om deze ‘leugen’ te herkennen. Maar ook bij mensen die je niet goed kent of gewoon moeilijk te lezen zijn, kan je er achter komen hoe ze zich echt voelen. Dit doe je namelijk door goed naar de ogen te kijken. Wanneer iemand zegt heel blij, boos of verdrietig te zijn, maar dit is totaal niet terug te lezen in de ogen, is er kans dat ze doen alsof.

Beeld: Pretty Little Liars