Lifestyle

Met deze 6 tips kom jij makkelijk van je bel angst af

tips bel-angst

Bellen is een makkelijke manier om iemand te bereiken, maar toch sturen veel mensen liever een appje. Ze worden al nerveus bij het idee en laten de telefoon liever overgaan. Daarom hebben wij nu zes handige tips voor je op een rijtje gezet om makkelijk van je bel angst af te komen.

1. Oefen met makkelijke telefoontjes

Een van de tips om van je bel angst af te komen is om te oefenen met simpele telefoontjes. Sommige telefoongesprekken zijn makkelijker dan andere. Bellen naar een bedrijf waar je net een sollicitatie hebt gehad, is gelijk al best wel eng. Oefen dus eerst met korte gesprekken. Maak bijvoorbeeld een afspraak bij de kapper, je nagelstudio of de tandarts. Dit is de perfecte opstap naar het serieuzere werk.

2. Relativeer

Je moet jezelf altijd afvragen ‘wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ Je zult al snel inzien dat de gevolgen van een telefoongesprek niet zo eng zijn als jezelf denkt. Het kan ook zijn dat de persoon aan de andere kant van het gesprek, ook niet van bellen houdt. Degene is dan totaal niet bezig met hoe je klinkt, hoeveel pauze je tussen je vragen laat of hoe je over je woorden struikelt.

3. Glimlach

Je zult je misschien afvragen: de persoon met wie ik bel ziet toch helemaal niet dat ik lach? Nee dat klopt! Maar een glimlach zal ervoor zorgen dat je je sneller op je gemak voelt en je voelt je er automatisch gelukkiger door. Door gezichtsuitdrukkingen of zelfs handgebaren te gebruiken, kun je doen alsof je oog in oog staat met je gesprekspartner. Je zult merken dat dit een stuk prettiger aanvoelt dan stilstaan of een strak gezicht aanhouden.

4. Hou notities bij de hand

Als je belt voor een afspraak, is het altijd fijn om een agenda bijdehand te hebben, zodat je precies weet welke momenten je het best uitkomen. Als je een doktersafspraak moet maken, dan is het ook fijn om een lijstje te maken met vragen. Dit zal je helpen om niet dicht te klappen wanneer de ontvanger opneemt.

Lees ook: 
Science says: met je moeder bellen is goed voor je gezondheid

5. Zorg dat je het snel achter de rug hebt

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips voor mensen met bel angst. Als je ergens bang voor bent, wil je het natuurlijk zo snel mogelijk achter de rug hebben. Geef jezelf dus niet de tijd om na te denken. Hierdoor durf je al helemaal niet meer de telefoon op te pakken. Zet het telefoonnummer dat je moet bereiken ergens op een briefje, zodat dat het eerste is waar je aan denkt als je werkdag start. Ga dan naar een rustige plek en bel meteen.

6. Vraag om hulp

Heb je heel erg veel last van bel-angst? Dan is het fijn om hulp te zoeken. Schakel bijvoorbeeld de hulp in van een psycholoog of therapeut in. Zij zullen je er doorheen helpen en wie weet kom je er dan eindelijk wel vanaf. You Got This!

Beeld: Pinterest