Health

Deze dingen gebeuren er met je lichaam als je gaat stoppen met de pil

stoppen-pil-effect-lichaam

We horen het steeds meer om ons heen: een groter aantal meiden besluit om te stoppen met anticonceptie. En vaak niet alleen omdat ze willen beginnen aan kinderen, maar omdat ze minder hormonen binnen willen krijgen. Belangrijk hierbij is wel dat je weet dat er in je lichaam vrij veel verandert als je stopt met bijvoorbeeld de pil; wij vertellen het je alvast even.

Deze effecten heeft het op je lichaam als je gaat stoppen met de pil

Ook als je wil overstappen op een ander soort anticonceptiemiddel verandert er redelijk wat in je lichaam als je stopt met de pil. Wij vertellen je er alles over!

Je valt af

Jup, door de pil kom je een aantal kilo’s aan. Wanneer je stopt met de pil, vallen de meeste meiden dan ook twee tot vijf kilo af.

Je bent minder lang ongesteld

Tijdens het gebruiken van de pil heb je een stopweek waar je je aan moet houden (wat we lang niet allemaal doen). Dit duurt zeven dagen lang. Als je stopt met de pil slikken, hoeft dit niet meer en is de kans groot dat je ongesteldheid minder lang duurt. Spoiler alert en iets minder; hij is dan misschien wel wat heftiger.

Minder stemmingswisselingen

De pil kan er bij sommige meiden voor zorgen dat je flinke stemmingswisselingen krijgt en je soms wellicht wel eens down voelt. Als je stopt, worden je emoties na een tijdje echt meer ‘van jou’ en stabieler.

Geen hoofdpijn

Slik je de pil? Grote kans dat je dan vrij vaak hoofdpijn hebt, of zelfs migraine. Dit wordt veroorzaakt door een afname in oestrogeen, waar de pil dus voor zorgt. Wanneer je hiermee stopt, heb je dus vaak minder frequent hoofdpijn.

Lees ook
Dit zijn alle soorten anticonceptie op een rijtje (met de voor- en nadelen)

Je natuurlijke hormoonbalans weer terug

Jep, de pil kan je natuurlijke hormoonbalans redelijk verstoren, met hoofdpijn en misselijkheid als gevolg. En stemmingswisselingen. En chagrijnigheid. Wat eigenlijk niet? Als je stopt met de pil krijg je je ‘eigen’ hormoonbalans weer terug.

Een hoger libido

Yehes, je zin in seks komt weer helemaal terug. De pil zorgt er namelijk voor dat één op de zes vrouwen minder seksuele spanning voelen wanneer ze de pil slikken. Als je stopt, komt dit weer helemaal terug.

Hoe dan ook, dit zijn geen beloftes en het verschilt per persoon wat de effecten zijn van stoppen met de pil. Wel komen deze dingen vaker terug. Wil je stoppen met de pil? Heb het er dan even over met je huisarts!

Beeld: pinterest