Food

Recept! Dit is hoe je een overheerlijke kerst scroppino maakt

recept-scroppino

Soms kan het heel ingewikkeld zijn om gerechten voor verschillende gangen te bedenken. Welke gerechten passen bijvoorbeeld bij elkaar qua smaak? Nog lastiger is het om vervolgens drankjes te bedenken die bij de gerechten passen. Wij helpen je daarom een handje en delen een super simpel recept voor de heerlijke kerst scroppino. Een drankje die overal bij past!

Kerstdiner

Officieel hoort de kerst scroppino, ook wel ‘spoom’, opgediend te worden als een tussengerecht of als dessert. In een uitgebreid chique diner onderscheiden we namelijk vijf verschillende gangen van elkaar. Je start met een amuse. Dit is een heel klein gerechtje wat gebruikt wordt om de smaakpapillen te stimuleren en je eetlust op te wekken. Vervolgens gaan we naar het voorgerecht. Vaak een koud gerecht gevolgd door een soep, maar je kan ook een keuze maken tussen de twee. Gang drie is de spoom. Dit is een mix van ijs en een bruisende wijn. Vaak prosecco of champagne. De spoom neutraliseert de smaak tussen de gerechten door om optimaal te genieten van alle smaaksensaties. De vierde gang is natuurlijk het hoofdgerecht dat gevolgd wordt door een kaasplankje en/of een dessert.

Kerst scroppino

Officieel wordt deze kerst scroppino dus gebruikt als tussengerecht, maar omdat deze zó lekker is wordt die ook vaak gebruikt als dessert en zijn wij zelfs van mening dat die ook geschikt is als aperitief. De reden dat deze tussendoor geserveerd wordt is dus omdat het drankje de smaak neutraliseert tussen de gerechten door, maar probeer het maar eens bij één glaasje te houden. Zodra je deze kerst scroppino proeft wil je ‘m tijdens elke gang!

Recept

Voor één kerst scroppino heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 30 milliliter prosecco
 • 15 milliliter vodka
 • 3 eetlepels yoghurtijs
 • 1 candy cane
 • 1 scheutje aardbeiensiroop
 • 1 trosje rode bessen

En natuurlijk de volgende benodigdheden:

 • barlepel
 • champagneglas
 • maatbeker
 • staafmixer

Lees ook:
Dit zijn de 3 voordelen van ijs eten in de winter

Bereidingswijze

 1. Haal het yoghurtijs alvast uit de vriezer, zodat het ijs wat zachter kan worden en het makkelijk te scheppen is.
 2. Schenk vervolgens een scheutje aardbeiensiroop in elk champagne glas.
 3. Maak de fles prosecco open. Neem de maatbeker en schenk daarin de juiste hoeveelheid prosecco. Doe dit vervolgens ook met de vodka en voeg het ijs toe aan de maatbeker.
 4. Nu heb je de staafmixer nodig en mix je het mengsel tot het glad en schuimig is.
 5. Voor het schenken hebben we de barlepel of theelepel nodig. De lepel plaatsen we net boven de siroop aan de binnenkant van het glas. Op die manier kunnen we de inhoud van de maatbeker rustig via de lepel in het glas gieten. Omdat we de snelheid van het mengsel met de lepel afremmen blijven de twee vloeistoffen op elkaar liggen wat zorgt voor het coole effect.
 6. Tenslotte maken we de kerst scroppino af door een trosje rode bessen en een candy cane aan de rand te hangen ter versiering. Proost!
View post on Instagram
 

Beeld: Instagram: @sterkindekeuken