News

Zanger R. Kelly is veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens misbruik

Roos-Sanne
r-kelly

Na ruim 25 jaar is zanger R. Kelly veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Al jarenlang werd hij beschuldigd van seksueel misbruik bij – minderjarige – meisjes en mannen. Nu krijgen zijn slachtoffers eindelijk gerechtigheid, de zanger is namelijk veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

Zanger R. Kelly is veroordeeld tot 30 jaar gevangenis zonder kans op voorwaardelijke vrijlating

Er zijn al heel lang geruchten dat R. Kelly meerdere – destijds minderjarige – vrouwen en mannen seksueel misbruikt zou hebben. Nu krijgen zij eindelijk gerechtigheid: R. Kelly is namelijk veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

Eerste beschuldiging

In 1996 was Tiffany Hawkins het eerste slachtoffer dat haar verhaal deed. Ze klaagde de zanger aan, maar tot grote verbazing werd dit in de doofpot gestopt. Twintig jaar later vertelt Tiffany hier weer over. ”Ik was een jong zwart meisje. Wie maakte het iets uit?”, zei ze. In 2019 kwam de documentaire Surviving R. Kelly uit, dit is een zesdelige docu waarin jonge meiden en twee mannen hun verhaal vertellen. Sommigen van hun waren zelfs minderjarig terwijl zij misbruikt en verkracht werden door Robert Sylvester Kelly, hoe de zanger echt heet. Sinds het uitkomen van de documentaire zit hij in de gevangenis.

Afschuwelijke verhalen

De verhalen die de slachtoffers over hun misbruiker vertellen, zijn afschuwelijk. Zij verklaren dat R. Kelly hen opsloot in zijn huizen en dat ze alleen mochten eten of naar het toilet als ze zijn toestemming daartoe hadden. Ook vertellen ze dat R. Kelly hun op gruwelijke manieren dwong om seks met hem te hebben. Van deze gebeurtenissen kreeg de jury ook beelden te zien, die destijds door R. Kelly én zijn personeel gemaakt werden.

Eén van R. Kelly’s slachtoffers is R&B zangeres Aaliyah. Kelly trouwde met Aaliyah toen zij nog maar 15 jaar oud was. Dat huwelijk werd een jaar later dan ook ongeldig verklaard. Maar dit is niet het enige waar Kelly voor aangeklaagd wordt. Hij zou namelijk ook in bezit zijn van kinderporno, en zou minderjarige meisjes vanuit andere staten naar zijn huis hebben laten overvliegen voor seks. Dat is mensenhandel.

Lees ook
Heb jij te maken (gehad) met seksuele intimidatie? Dit kan helpen

Gerechtigheid

Zijn advocaten hebben al die tijd geprobeerd deze verhalen te ontkrachten en te onderdrukken. Zij probeerden de slachtoffers neer te zetten als groupies, en zeiden dat er geen sprake was van seksueel misbruik. Ook zeiden ze dat R. Kelly zelf slachtoffer is geweest van kindermisbruik. Doordat er telkens niet genoeg bewijs was om de zanger op te pakken bleef hij op vrije voet, maar daar is in 2019 dus eindelijk verandering aan gekomen. Zijn slachtoffers hebben eindelijk gerechtigheid gekregen: R. Kelly is veroordeeld tot 30 jaar cel zonder de kans op voorwaardelijke vrijlating.

Heb jij nou te maken gehad met seksueel misbruik? Dan kun je (anoniem) je verhaal doen bij Centrum Seksueel Geweld. Bel gratis met 0800-0188 of chat met één van hun medewerkers. Ook raden we je aan om aangifte te doen. Jouw verhaal wordt gehoord.

Beeld: Pinterest

Must reads 👀