Health

Deze 5 dingen moet je nooit doen als je net wakker bent

nooit-doen-als-je-net-wakker-bent

Hoe fijn we het slapen ook vinden, wakker worden is altijd net wat minder. Toch is het op een gegeven moment écht tijd om uit bed te gaan en dan moet je deze vijf dingen absoluut niet doen.

1. Snoozen

We weten allemaal hoe verleidelijk het is om nog eventjes lekker te snoozen. Gewoon nog heel eventjes blijven liggen, de dag kan ook tien minuutjes later beginnen, toch? Fout. Snoozen en langer in bed blijven liggen zijn de grootste zondes die we maken bij het wakker worden. Door te snoozen verstoor je je slaapcyclus – meerdere keren – en zal je enorm chagrijnig wakker worden. In plaats daarvan even wakker blijven, maar wel blijven liggen, is ook geen goed idee. Probeer zo snel mogelijk rechtop te gaan zitten en even uit te rekken. Op die manier begin je je dag op een actieve en positieve manier, wat ook op de rest van je dag een grote invloed heeft. Snoozen moet je dus absoluut nooit doen als je net wakker bent.

2. Je gordijnen niet openen

Goed, je bent wakker en hebt het voor elkaar gekregen om de snooze-verleiding te weerstaan. Waarschijnlijk al een hele verandering, maar we gaan het nog even nét iets extremer maken. We begrijpen dat je met je duffe ochtendhoofd geen zin hebt in fel licht, maar toch is het belangrijk dat je je gordijnen opent wanneer je wakker wordt. Licht geeft namelijk het signaal aan je innerlijke klok dat het tijd is om wakker te worden. Als je in een donkere kamer blijft zitten, duurt dit natuurlijk veel langer. Open daarom altijd direct je gordijnen wanneer je wakker wordt. Is het nog donker buiten? Dan kun je het beste ook de lamp in je slaapkamer aanzetten.

3. Even op je telefoon gaan

De kans is groot dat je je telefoon als wekker gebruikt, of in ieder geval naast je bed hebt liggen. Daarom zal je waarschijnlijk direct even je meldingen willen checken, maar dat moet je dus absoluut nooit doen als je net wakker bent! Het voelt misschien als een vorm van entertainment, maar van social media kan je – onbewust – mega veel stress krijgen. Op die manier begin je je dag niet echt lekker, hé? Wacht daarom op z’n minst een uur na het wakker worden met je telefoon checken.

4. Je maakt je bed niet op

Veel mensen maken zich hier schuldig aan: het bed niet opmaken. Logisch, want je gaat er vanavond toch weer in liggen. Toch is het heel belangrijk om dit iedere ochtend te doen! Op die manier heb je je eerste taakje van de dag alvast afgerond, waardoor je een veel productievere dag tegemoet gaat. Natuurlijk hoef je dit niet direct bij het opstaan te doen, omdat het beter is om je bed even te laten luchten en het zonlicht binnen te laten. Wel zo fris en goed tegen bed bugs. 😉

Lees ook:
Deze 4 ochtendgewoontes zorgen voor meer geluk bij stellen

5. Koffiedrinken bij het ontbijt

Oké, deze is per persoon en per routine verschillend. We begrijpen dat je niet zonder je dagelijkse kopje koffie wilt – dat willen wij ook niet. Maar wist je dat je lichaam de hele dag cortisol aanmaakt en deze aanmaak tussen 8.00 en 9.00 uur het hoogst ligt? Dit stofje geeft je energie en reguleert de energiehuishouding in je lichaam. Maar de cafeïne in jouw geliefde kopje koffie, kan deze aanmaak verstoren. Hierdoor verlies je juist energie en voel je je moeier of chagrijniger. Neem je eerste kopje daarom het liefst tegen 9.30 uur.