News

Zo zit het met de extra invoerkosten voor AliExpress en Shein

Shop je wel eens op Shein of AliExpress? Als de pakketjes regelmatig bij je binnenkomen, hebben we niet zulk goed nieuws voor je. Vanaf 1 juli zijn er namelijk nieuwe regels en moet je extra invoerkosten betalen voor spullen die je besteld uit een niet-EU land. Zo zit dat precies met de invoerkosten voor AliExpress en Shein.

Dit zijn de nieuwe regels vanaf 1 juli

Als je iets in Nederland koopt, betaal je altijd btw. Op kleding en andere spulletjes is dat meestal 21%. Daar merk je niet zoveel van, want dat zit altijd al in de prijs. Tot zover no worries, alleen gaan deze btw-regels nu ook gelden voor spullen die je bij Shein of AliExpress koopt. Om precies te zijn op alles wat je besteld uit niet EU-landen. Als je bestelde pakketje in Nederland aankomt, moet je dus extra kosten betalen. Eerst was dat alleen bij bestellingen van boven de 22 euro, na 1 juli geldt dat voor alles. Ook als je onder de 22 euro uitgeeft op Ali of Shein. En er komen ook nog andere extra kosten bij, omdat PostNL aangifte moet doen van je pakketje bij de douane. Dat zijn inklaringskosten. Voor kleine bestellingen onder de 150 euro is dat vier euro. Hier vind je de precieze regels op de website van PostNL.

En de invoerkosten voor AliExpress en Shein?

Het gaat dus vooral om extra btw-kosten en inklaringskosten die je moet betalen als je bestelt. Online gaat het veel over invoerkosten voor AliExpress en Shein, maar die kosten betaal je alleen als je boven de 150 euro besteld. Als je superveel besteld, is het handig om dat even te controleren, maar als je een paar pakketjes besteld heb je daar geen last van.

Let goed op voor phishing!

De regels kunnen per webshop verschillen. Bij sommige webshops betaal je de btw al als je je digitale winkelmandje afrekend, bij andere webshops betaal je de btw-kosten pas later. Check vanaf 1 juli dus bij je favoriete webshops hoe het precies zit, zodat je niet opeens allemaal extra kosten hebt. Wel zo fijn! Ook is het goed om op te letten op phishing. PostNL gaat je namelijk een betaalverzoek sturen voor de inklaringskosten als je pakket in Nederland is aangekomen (let op: alleen als je de btw-kosten nog moet betalen). RTL-journalist Daniël Verlaan waarschuwt namelijk al voor oplichters die sms’jes, app’jes of mails gaan versturen. Kijk dus goed of het écht van PostNL is en of het om jouw pakketje gaat en klik niet zomaar op een linkje.

Deze lifehack voor AliExpress kan je extra kosten besparen

Heel vervelend, al die extra invoerkosten voor AliExpress en Shein. Gelukkig is er ook een lifehack om de kosten een beetje te omzeilen. Bij sommige producten op AliExpress kun je namelijk ook aangeven uit welk land je je pakketje wilt laten verzenden. Zit er een EU-land bij? Vink die dan aan in plaats van China, want dan betaal je sowieso geen extra kosten. Handig!

Bron: PostNLBeeld: iStock