Lifestyle

Dit zegt de kleur en geur van je vaginale afscheiding over jou

De vaginale afscheiding heeft meerdere benamingen, zoals fluor vaginalis of witte vloed. Sommige vouwen schamen zich omdat ze niet weten wat de kleur zegt over de gezondheid van hun lichaam. Vaginale afscheiding is het natuurlijke reinigingsmechanisme van het vrouwenlichaam. Wij leggen je uit waar de kleur, geur en hoeveelheid voor staan.

geur afscheiding

De afscheiding kan verschillen in geur, kleur en viscositeit (stroperigheid van de substantie). Je menstruatiecyclus, het gebruik van de pil, seksuele opwinding, zwangerschap en de overgang kan dit verschil maken. Maar zelfs je eetpatroon heeft invloed op de geur van je afscheiding. De hoeveelheid verschilt echt per lichaam. Normaal gesproken is de afscheiding geurloos of ruikt het een beetje zuur (beetje olijfolieachtige geur). Het heeft een witte (van een rauw ei) kleur en droogt het wat gelig op. Het kan ook wat korrelig worden als het aan lucht wordt blootgesteld.

♥ Witte, brokkelige afscheiding

Deze afscheiding is niet goed en lijkt op een van de kenmerken van een vaginale schimmelinfectie. Hoe herken je het? De afscheiding is dik, kaasachtig en het geeft een soort broodkleur. Ga even langs de huisarts met deze kenmerken. 

♥ Witgrijze afscheiding met vissige geur

Bacteriële vaginose overheersen andere bacteriën in de vaginale flora, wat voor een dunne, grijswitte afscheiding zorgt. Soms gepaard met de geur van vis. Na de seks kan de geur verergeren. Andere symptomen zijn vaginale jeuk, roodheid en zwelling van de vagina. Soms gaat het vanzelf over, maar de huisarts kan je ook medicijnen voorschrijven.

♥ Roze of bruine afscheiding

Zowel tijdens je menstruatie als tijdens de eisprong kan de afscheiding lichtroze zijn omdat er een klein beetje bloed in zit. Na een bevalling kan het de afstoting van baarmoederslijmvlies betekenen. Ook bruine afscheiding wordt veroorzaakt doordat er een beetje bloed met je afscheiding meekomt, dit is vaak tegen het einde van de menstruatie of helemaal aan het begin ervan, wanneer het bloed meer gemengd is met slijmvliescellen en je normale afscheiding. Je afscheiding kleurt sowieso donkerder als het in contact is geweest met de buitenlucht.

Heb je naast een beetje roze of bruine afscheiding ook andere klachten, zoals roodheid of jeuk, dan kun je het beste even naar je huisarts gaan. Zeker als je te maken krijgt met symptomen als abnormaal bloedverlies, stinkende afscheiding of bekkenpijn. In zeldzame gevallen kan dit wijzen op een baarmoederontsteking of zelfs baarmoederhals- of baarmoederkanker, dus het is verstandig dit te laten controleren.

♥ Dikke, troebele gele of groene afscheiding

Gele of groene afscheiding kan duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Zo gaat gonorroe over het algemeen gepaard met een toegenomen hoeveelheid gele of groene afscheiding uit de vagina en juist een waterachtige afscheiding uit de plasbuis. Deze afscheiding ruikt niet fijn Andere symptomen zijn een branderig gevoel bij het plassen, pijn in je buik, pijn bij het vrijen en soms wat vaginaal bloedverlies. Ook bij chlamydia komt gele (of grijze) afscheiding vaak voor, soms samen met vaginaal bloedverlies. In alle gevallen is het verstandig naar de dokter te gaan voor een antibioticakuur.

♥ Schuimende geelgroene afscheiding

Is er sprake van een geelgroene, schuimende afscheiding met luchtbelletjes en een vieze visachtige geur, dan kan dit wijzen op trichomonas (trichomoniasis). Deze afscheiding is dun, het is veel en het heeft een zoete geur. Naast de veranderde vaginale afscheiding heb je last van vaginale jeuk, pijn bij het plassen en vrijen. De schaamlippen en de binnenkant van de vagina zijn rood, gezwollen en pijnlijk. Deze soa wordt veroorzaakt door een parasiet, de Trichomonas vaginalis. Antibiotica is voor vrouwen de enige manier om er vanaf te komen.

♥ Wanneer naar de huisarts voor een bijzondere geur en kleur van je afscheiding?

✰ Bij aanhoudende vaginale jeuk.
✰ Als je een branderig gevoel hebt bij het plassen.
✰ Als de afscheiding opvallend van kleur, geur of hoeveelheid wijzigt.
✰ Bij bloederige vaginale afscheiding buiten de menstruatie om.
✰ Wanneer je vermoed dat je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebt.
✰ Als klachten gepaard gaan met pijn in de onderbuik.
✰ Als de klachten hinderlijk of pijnlijk zijn.

Lees ook:
 11 dingen die je moet weten voor de eerste keer seks
 Oke dan: er bestaat nu een geurkaars die ruikt naar het orgasme van Kourtney Kardashian

 
Bron: Huisarts en Wetenschap, Thuisarts, Soa Aids Nederland | Beeld: Unsplash
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved