Health

Feit of fabel: krijg je van vegan eten een mooiere huid?

Misschien eet je al veganistisch, of ben je bezig met minder dierlijke producten eten. You go girl! Er zijn een hoop positieve effecten van een plantaardig dieet, maar heeft het ook een positieve invloed op onze huid? Wij zochten het voor je uit. 

Is een plantaardig dieet beter voor je huid?

We legden deze vraag voor aan huidspecialiste Rosa Banga van Clinique Totale. Het blijkt dat het lastig te zeggen is of een diervrij dieet nou echt bijdraagt aan een betere huid, omdat dit per persoon verschillend is. Wél zijn er stoffen en ingrediënten die je beter kunt skippen. We zetten ze op een rij:

1. Zuivelproducten

Je hebt vast gehoord dat zuivel geen positieve invloed op je huid heeft. In zuivelproducten zit namelijk lactose. Veel mensen hebben last van lactose-intolerantie. Deze reactie ontstaat in de darmwand en kan een allergische reactie veroorzaken, met acne als gevolg. Ook zit er in zuivel het stofje IGF-1, een insulineachtige groeifactor. Deze stof verstoort de bloedsuikerspiegel en kan zorgen voor verstopte poriën, dus de kans op puistjes.

2. Soja

Veel mensen die plantaardig eten stappen over op sojaproducten. Toch is een teveel van deze stof vaak niet goed voor je huid. Te veel soja kan ook zorgen voor een intolerantie en daarmee een huidprobleem.

3. Vlees

In de bio-industrie krijgen de dieren een cocktail van groeihormonen en antibiotica toegediend, wat ook weer invloed heeft op onze hormoonhuishouding en dus de huid. Als je dan toch vlees wil eten, zorg dan dat je biologisch vlees in huis haalt.

4. Suikers

Andere producten die je beter kunt skippen zijn voedingsmiddelen met veel suiker of een hoge GI-notering (glycemische index-notering).

5. Alcohol

Zoals je vast wel wist, is alcohol in het algemeen slecht voor je gezondheid, maar ook je huid wordt er echt niet blij van. Alcohol droogt je huid namelijk uit en zorgt voor een snelle huidveroudering.

Nu weet je dus welke producten je beter kunt vermijden voor een flawless skin. Maar wat moet je dan wél eten? Huidspecialiste Rosa heeft ook daar een lijstje voor:

1. Avocado’s
Avocado’s bevatten vitamine B6, C en K. Daarnaast worden bepaalde vitaminen, zoals vitamine A en E, beter opgenomen wanneer ze in combinatie met vetten worden gegeten. 

2. Rode Bieten
Rode bieten zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, B6 en C en zijn rijk aan van foliumzuur. Foliumzuur bevordert de aanmaak van nieuwe cellen waardoor wondjes sneller en beter genezen.

3. Noten
​Noten hebben een positieve werking op de huid. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, goede vetten en vezels. Zo zorgt vitamine E voor de elasticiteit van je huid. De vezels helpen bij het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam. Elke dag een handje nootjes kan de truc al doen!

4. Paprika
In deze groente zit vitamine C. Vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen en kan UV-schade beperken. Paprika werkt dus ook zeker bevorderlijk voor een egale huid.

5. Wortels
In wortels zit Retinol. Dit is niets anders dan Vitamine A wat zorgt voor een egale huid. Vitamine A zorgt voor de aanmaken van nieuwe huidcellen. Doordat de huidcellen vernieuwen krijg jij een egale en stralende huid.

Dit is een gastblog door: Romee Timmers, Berber van der Kooij en Merel Wietsma.

Beeld: iStock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved