Lifestyle

Druk, druk, druk? 5 tips voor als je te streng bent voor jezelf

Waar sommige mensen net iets te weinig van zichzelf verwachten, verwacht jij te veel. Als het aan jou ligt moet alles in één keer goed gaan en is er geen ruimte voor fouten. Goed hoor, die motivatie: maar het is belangrijk om niet té streng te zijn voor jezelf. Wees lief tegen jezelf. Hoe? Misschien kunnen deze tips je een handje helpen.

♥ Waarom ben je zo streng voor jezelf?
Om minder streng voor jezelf te leren zijn, moet je eerst eens onderzoeken waarom je eigenlijk zo streng voor jezelf bent. Vergelijk je jezelf vaak met anderen? Doe je je anders voor, omdat anderen (familie of vrienden) dit van je verwachten? Probeer voor jezelf uit te zoeken waarom je zoveel van jezelf verwacht.

♥ Praat met anderen
Durf met mensen te praten over wat je dwarszit. Heb je er moeite mee dat je zulke hoge verwachtingen hebt van jezelf? Dan helpt het misschien om er met iemand over te praten. Misschien herkent je zus, vriend(in) of nichtje zich wel in jou, en kun je het er met diegene over hebben. Vaak vinden mensen het vooral fijn om jou te kunnen helpen, dus voel je vooral niet bezwaard door het over jezelf te hebben.

♥ Fouten maken is menselijk
Wat heel belangrijk is, is realiseren dat fouten maken bij het leven hoort. Soms is het prima als je even niet alle ballen hoog kunt houden. Met andere woorden: durf los te laten. Durf fouten te maken. Het zal even vervelend voelen, maar het is belangrijk dat je het jezelf niet kwalijk neemt als het even niet gaat zoals jij wil. Als je vol blijft houden, terwijl je lichaam eigenlijk niet meer kan, zul je hier uiteindelijk de gevolgen van moeten onderzien. Stress hoort bij het leven, maar het moet natuurlijk niet tot een burn-out leiden.

♥ Durf rust te pakken
Na al dat harde werken heb jij echt wel rust verdiend. Durf die rust ook te pakken. Plan bijvoorbeeld een schermloos weekend in, als je altijd maar bezig bent met mailtjes beantwoorden of andere werkgerelateerde dingen. Schuif de verplichtingen even aan de kant, en kom tot rust. Of dit nou met een wandeling door het bos, of door het kijken van je favo serie op Netflix kan. Moeite met rust pakken? Dan kun je rustmomenten ook inplannen. En sla ze dan niet over!

♥ Plan leuke dingen
Rust pakken is dus goed, maar daar hebben we het vooral over kleine dingen die je kunt doen om even te stoppen met werken of waar je dan ook maar druk mee bezig bent. Wat ook heel belangrijk is, is het plannen van leuke dingen. Etentjes, weekendjes weg, een filmavondje met je lover: plan vooral zoveel mogelijk leuke dingen in. Zo heb je iets om naar uit te kijken. Je verdient het om naast alle verplichtingen ook tijd vrij te maken voor leuke dingen. En doe dat vooral: want dat is uiteindelijk waar het leven om draait!

stress werken
Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved