Lifestyle

Kom jij uit deze provincie? Dan ben je waarschijnlijk goed in spelling

Geloof het of niet, maar één provincie in Nederland is het beste in spelling. Nu denk je waarschijnlijk ‘doa brökt mich de klomp van’, maar het is toch echt zo. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ‘tweetalig’ zijn opgevoed (dus met dialect en zonder dialect) beter zijn in spelling dan mensen die alleen Nederlandstalig zijn. Dus embrace je roots en hou het lekker bij dat leuke accent! Benieuwd of jij in deze provincie woont? Lees snel verder.

Praten met een dialect
Kom jij uit een dorp waar ze praten met een flink accent en is het bij jou af en toe nog flink te horen? Niets om je voor te schamen! Een studente taalwetenschappen voerde namelijk twee onderzoeken uit over spelling voor het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit. Wat blijkt? Kinderen die met dialect spreken beter zijn in spelling dan kinderen die alleen met de Nederlandse taal opgroeien. Woohooo!

spelling letters kleur

Woon je in deze provincie? Dan ben je goed in spelling
Er zijn veel vooroordelen over het opvoeden van kinderen met een dialect. Het zou een negatieve invloed hebben op het lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Toch blijkt niets minder waar. Het blijkt namelijk dat kinderen die Limburgs én Nederlands spreken beter zijn in spelling dan kinderen die alleen met de Nederlandse taal opgroeien blijkt uit de CITO-score van de kinderen. Praat daarom lekker verder in het Limburgs met je vriendinnen en familieleden. Heb je even een opfrisser nodig? Lees dan dit artikel met de grappigste uitspraken. Haije!

Bron: Metronieuws, 1Limburg | Beeld: iStock

Must reads 👀