Lifestyle

Dit is waarom liedjes in je hoofd blijven hangen (en hoe je ze eruit krijgt)

Je zet de radio op een zingt gezellig mee met Havana van Camila Cabello. Vervolgens blijft je het de hele dag in je hoofd herhalen “… Havana oeh na na.. Half of my heart…”. Hartstikke leuk nummer, maar nu ben je er wel klaar mee. Hoe krijg je in godsnaam dat irritante riedeltje uit je hoofd?! En hoe krijgt Camila het voor elkaar de hele dag in jouw hoofd te blijven zitten? 

Oorwurmen
Het is bewezen dat de liedjes die in jouw hoofd zit écht anders zijn. Er zit meestal een herkenbaar ritme en melodie in, waardoor het in jouw hoofd blijft hangen. Deze nummers noem je ‘oorwurmen’. Het zijn de nummers met een duidelijk en simpel ritme die zo onwijs lang in ons hoofd blijven zitten, en dus niet de nummers met hele bijzondere stukjes of geluiden. Het is de simpelheid die het herkenbaar maakt.

Alle oorwurmen hebben een aantal dingen gemeen: ze zijn uptempo, hebben een herkenbare melodie en bevatten veel herhaling. Het heeft dus – gek genoeg – niets te maken met hoe vaak het nummer is gedraaid, maar hoe het nummer in elkaar zit. De nummers die het ergste in jouw hoofd blijven zitten hebben een omhoog en weer omlaag lopende melodie, zoals ‘Twinkle Twinkle Little Star’.

via GIPHY
De oplossing
Maar liefst 90% van de mensen heeft weleens last van oorwurmen, jij vast ook! Om je van deze vervelende nummers af te helpen hebben wij een aantal tips voor je:

1. Luister het nummer af.
Het helpt om het nummer helemaal af te luisteren. Hierdoor is het in jouw hersens afgesloten en heb je niet de drang het in je hoofd af te maken. Onze hersenen zijn namelijk altijd opzoek naar complete patronen, het nummer nog één laatste keer luisteren is het juiste medicijn.

2. Luister een ander nummer.
Je kunt die verschrikkelijke oorwurm ook verdrijven met andere muziek. Luister net zo lang naar andere nummers totdat dat ene nummer helemaal uit jouw hoofd is verdwenen.  

3. Zoek de tekst op.
Heb jij een liedje in je hoofd waarvan je de tekst niet weet en neurie je de melodie? Dan helpt het om de tekst van dat stukje op te zoeken. Zo geef je jouw hersenen wat duidelijkheid en hopelijk ben je binnen de kortste keren van die oorwurm af.

Bron: yourtango.com, volkskrant.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀