Lifestyle

Deze dingen mag jij absoluut niet eten voor of na het tandenpoetsen

Tandenpoetsen in de ochtend na het ontbijt of voor het ontbijt doen we allemaal, maar wist jij dat het beter is om je tanden eerst een uur met rust te laten? Het schijnt erg slecht te zijn voor je gebit en het tast je glazuur aan. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die jij absoluut niet moet eten na het tandenpoetsen en voor het tandenpoetsen. Ben jij benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!

Vooral het ontbijt bevat vaak zoetzure componenten, waardoor dit je tanden extra kwetsbaar maakt. Als je daarna over je tanden heen raust met een tandenborstel kan dit tot beschadiging leiden van je gebit. Het is beter om na het ontbijt een uur te wachten en daarna je tanden te poetsen. Dit geldt natuurlijk ook voor eerst tandenpoetsen en daarna ontbijten. Soms kan dit wel lastig zijn ivm stage, school, werk of de sportschool. Je hebt nou eenmaal niet altijd alle tijd van de wereld. Mocht er toch geen andere keuze zijn, probeer deze voedingsmiddelen te vermijden:

1. Sinaasappelsap
2. Een appel
3. Jam
4. Appelstroop
5. Kiwi
6. Bessen
7. Limoen
8. Bramen
9. Mango
10. Citroen
11. Mayonaise
12. Citrusfruit
13. Druiven
14. Slasaus
15. Alle frisdranken
16. Tafelazijn
17. Fruit
18. Vitamine C
19. Grapefruit
20. Vruchtensappen

Waarom zijn deze voedingsmiddelen dan zo slecht?
Deze producten bevatten hardnekkige zuren die je tandglazuur zachter maken. Na ongeveer 30 minuten tot een uur zal het glazuur vanzelf weer hard worden. Als je dus in de tussentijd je tanden gaat poetsen. dan poets je je glazuur weg.

Wat gebeurt er als je wel vaak je glazuur wegpoetst?
We spreken van tanderosie als je tandglazuur aan het oplossen is door verschillende soorten zuren. Als je niks aan erosie doet dan kan je glazuur op den duur ook helemaal verdwijnen. Dit zorgt er voor dat het laagje om je tanden heen verdwijnt en dat je tanden geler worden. Als je niet uitkijkt gaat je onderliggende tandbeen ook in oplossing. 

Dus dames denk de volgende keer even beter na voordat je direct begint met tandenpoetsen! Jij wil toch geen tanderosie?

Beeld: Istockphoto.com
Bron: Tandartsplein.nl / Gezondheidsnet.nl / Mens-en-gezondheid.infonu.nl

Must reads 👀