Lifestyle

Dit is waarom vrouwen het altijd kouder hebben dan mannen

Koude voeten, handen en onze neus niet te vergeten… Wij vrouwen hebben het vaak koud. Ook al schijnen de zonnestralen door het raam, de kans is vrij groot dat onze voeten aanvoelen als ijsblokjes. Echt een typisch vrouwenkwaaltje. Maar hoe kan dat toch? Mannen horen we nooit klagen over handen die bijna afsterven van de kou. Girlscene zocht het uit en we hebben eindelijk antwoord. 

De Universiteit van Portsmouth heeft onderzoek gedaan naar koude omstandigheden van mensen en ze zijn tot de conclusie gekomen dat onze voorouders in tropische gebieden leefden en dat wij daardoor minder goed tegen koude omstandigheden kunnen. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan waarom vrouwen het meestal kouder hebben dan mannen en dit zijn de uitkomsten. 

Doorbloeding
Mannen horen we nooit klagen over dat ze het koud hebben, terwijl vrouwen niets anders doen. Hoe komt dat nu eigenlijk? Ten eerste is de doorbloeding van handen en voeten bij mannen veel beter dan bij vrouwen. Bloed is op lichaamstemperatuur, dus ongeveer 37 graden Celsius, dus dat houdt je wel warm. Bij mannen stroomt het bloed beter naar de handen en voeten, dus dat verklaart al veel. 

Lichaamsbouw
Uit Brits onderzoek blijkt dat lichaamsbouw een grote invloed heeft op hoe we temperatuur ervaren. Vrouwen raken namelijk hun warmte sneller kwijt dan mannen. De oorzaak is een beetje ingewikkeld, maar we proberen het zo goed mogelijk uit te leggen. De hoeveelheid warmte die je kunt vasthouden, is afhankelijk van de verhouding tussen hoe groot je lichaam is en de inhoud. Bij vrouwen is deze verhouding anders dan bij mannen. Vrouwen hebben relatief meer huidoppervlak en verliezen daardoor meer warmte dan mannen. Ook hebben vrouwen minder spieren en spieren zorgen voor warmte, dus daar gaat het ook al mis. 

koud hebben
Koude handen
Vrouwen hebben vaak koude handen en dat is niet zonder reden. Uit onderzoek van de Universiteit van Utah blijkt dat vrouwenhanden een gemiddelde temperatuur hebben van 30,7 graden Celsius, terwijl mannenhanden een gemiddelde temperatuur van 32,3 graden Celsius hebben. Het vrouwenlichaam moet harder werken om de lichaamstemperatuur hoog te houden en daardoor blijft er minder energie over om je handen en voeten warm te houden. 

Geluk
Geloof het of niet, maar Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die gelukkig zijn, omdat ze omarmd worden door vrienden en familie, het vaak ook warmer hebben. Klinkt misschien raar, maar geluk heeft er dus ook mee te maken of jij het koud hebt. 

Hormonen
Vrouwen zijn vaker koukleumen omdat wij het hormoon oestrogeen in ons lichaam hebben. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij onze menstruatiecyclus en zwangerschap. Mannen hebben dit hormoon ook, maar in een veel lagere concentratie. Oestrogeen beïnvloedt je lichaamstemperatuur, waardoor het schommelt tijdens de cyclus. Dit verklaart waarom je het vaak kouder hebt als je ongesteld bent. 

Dat we het vaak koud hebben, is natuurlijk hartstikke vervelend. Maar wat moeten we doen om een beetje op te warmen? Hier volgen wat tips waar je vast iets aan hebt. 
☆ Ga sporten, want dat stimuleert de bloedcirculatie en daardoor krijg je het warmer
☆ Trek thermokleding aan. Er bestaan thermossokken, leggings en shirts. Dit materiaal houdt je lichaam warmer en dat moet je natuurlijk hebben
☆ Leg een warme kruik in je bed. Leg je voeten erop en jij hebt geen koude voeten meer
☆ Neem een warm bad voordat je gaat slapen, want dit warmt je lichaam op

Beeld: iStock | Bron: mens-en-gezondheid.info, gezondheidsnet.nl, rtlnieuws.nl

Must reads 👀