Food

5 makkelijke recepten voor koken zonder gluten

Heb jij vrienden of familie die allergisch zijn voor gluten? Heb je vaak geen idee wat je het beste voor ze kan maken? Geen nood: Girlscene heeft een aantal heerlijke, makkelijke en veelzijdige glutenvrije recepten voor je! Probeer ze eens uit of gebruik ze als inspiratie. Wij zetten de lekkerste snacks, soep, salade, avondeten en toetjes zonder gluten op een rij.

Snacks: groenten met dip
Voor iemand met glutenallergie kun je natuurlijk geen crackers of broodjes tapenade serveren. Maar wat je wel kan doen is zelf een dip maken (bijv. yoghurt met pesto) of hummus kopen en serveren met wortel, komkommer en/of paprika. Aan groentendip combinaties zijn eindeloos veel mogelijkheden en het is ook nog eens heel gezond. 

Salade: veldsla met peer en ham
Ingrediënten:
– 1 citroen
– 2 conference peren
– 100 gr coburgerham 
– 400 gr flageolets
– Veldsla
Rauwkost radijsmix
Recept: Rasp de schil van de citroen en knijp de rest uit. Snijd de peren in kwarten en bestrijk de binnenkanten met het sap. Snijd de ham in dunnere stukken en wikkel elk om een stukje peer. Meng vervolgens de veldsla, radijsjes, flageolets en citroenrasp allemaal met elkaar in een kom. Leg als laatst de peren met ham boven in de salade. Eventueel nog een dressing erover en klaar ben je. 

Soep: bruine bonen met prei
Ingrediënten:
– 250 ml kraanwater
– 400 gr Hollandse bruine bonen
– 200 gr fijne soepgroenten
– 75 gr tuinkruiden soepgroenten
– 125 gr gerookte kipfilet
– Half kippenbouillontablet
– 250 gr verse pastasaus tomaat mascarpone
Recept: Spoel de bonen af en doe ze met alle ingrediënten behalve de kipfilet in een soeppan. Breng dit allemaal aan de kook. Doe het vuur laag en laat zachtjes doorkoken terwijl je de kipfilet in stukjes toevoegt. Klaar. 

Avondeten: slavinken met groenten
Ingrediënten:
– Een paar slavinken
– 200 gr babybroccoli
– 300 gr maïskorrels 
– 400 gr kikkererwten
– Halve sinaasappel
Zoete chilisaus
Recept: Bak de slavinken op hoog vuur zoals aangegeven op de verpakking. Snijd ondertussen de babybroccoli in grove stukken en bak ze in een aparte pan. Laat de maïs en kikkererwten uitlekken in een vergiet en doe ze na een paar minuten bij de babybroccoli in de pan. Rasp de buitenste laag van de halve sinaasappel en mix deze met wat van de zoete chilisaus. Doe dit sausje bij het groentenmengsel en laat heel even doorbakken tot je de pan van het vuur haalt. Smakelijk eten! 

Toetje: waterijsjes met fruit
Ingrediënten:
– 200 gr suiker
– 200 ml kraanwater
– 500 gr bevroren fruit (bijv. mangostukjes en frambozen of ananas en aardbeien)
Recept: Kook het water met de suiker in een pan. Roer door het water tot de suiker helemaal opgelost is. Laat het hierna in de pan volledig afkoelen. Daarna kan je het suikerwater met het bevroren fruit in de blender of met een staafmixer pureren (met twee soorten fruit doe je dit per fruit soort apart). Schep het mengsel in ijs vormpjes (om en om als je twee mengsels hebt), steek de stokjes erin en laat de ijsjes in acht uren fris en hard worden. 

Lees ook: 

Bron

Beeld: iStock

Must reads 👀