Lifestyle

Test: ben jij kleurenblind?

2

Kleurenblindheid... Voor iedereen die het niet heeft is het bijna niet voorstellen hoe het is om dit te hebben. Gek genoeg komt het best vaak voor en hebben mensen het soms niet eens door dat ze het hebben. Totdat ze bij bepaalde banen niet aangenomen worden vanwege deze afwijking. Girlscene vertelt je alles over kleurenblindheid en wat de gevolgen zijn. 

In Nederland hebben zo'n 700.000 mensen last van kleurenblindheid. Het grootste deel hiervan is man. Kleurenblindheid is een erfelijke aandoening, maar dat betekent niet dat gelijk iedereen in één familie het heeft. Sterker nog, meestal hebben maar enkele personen er last van. Daarbij komt kleurenblindheid in veel verschillende vormen voor en is het bij de één sterker dan de ander. Ook verschilt het per situatie hoeveel last er iemand van heeft. Zo zijn er mensen met kleurenblindheid die wel het verschil in kleuren bij stoplichten zien maar niet bij tekst op papier. Of andersom natuurlijk. 

Gevolgen van kleurenblindheid
In het dagelijks leven zijn de gevolgen van kleurenblindheid meestal niet heel erg groot. Zeker als je aan een vorm lijdt die niet zo zwaar is. De meeste mensen met kleurenblindheid kunnen namelijk wel gewoon het verschil in tinten zien. Dus ondanks dat zij, bijvoorbeeld bij een stoplicht, andere kleuren zien dan de rest, ziet diegene wel het verschil tussen de lichten. De gevolgen van kleurenblindheid in onze maatschappij zijn vooral groot als het om beroepskeuze gaat. Er zijn namelijk een aantal beroepen die zulke strenge eisen aan zicht stellen dat je niet aangenomen mag worden als je kleuren niet perfect kan zien. Over welke beroepen dit precies gaat vertellen we zo meer, maar eerst een test. 

Kleuren test
Zie jij de getallen terug in de cirkels hieronder? Welke getallen denk je dat het zijn? En welke kleuren hebben de cirkels en de getallen? (de antwoorden vind je terug helemaal onderaan dit artikel)


Werk
Er zijn een aantal verschillende beroepen die je niet mag uitvoeren als je kleurenblind bent. De intake-procedure bij deze beroepen is dan ook vaak inclusief kleurenblindheid test. 

Bij deze beroepen worden mensen met kleurenblindheid niet aangenomen:
- Piloot
- Politie
- Astronaut
- Stuurman
- Elektricien
- Treinmachinist 
- Trambestuurder
- Metrobestuurder
- Werk in een loods
- Luchtverkeersleider

Er zijn ook nog andere beroepen waar vaak eisen worden gesteld aan je zicht op het gebied van kleuren onderscheiden.  Maar dat verschilt per werkgever en hoeft dus niet altijd het geval te zijn. 

Uitslag kleurentest
Eerste rij: oranje en gele circel met een donkergroene en lichtgroene 7, zwart en grijze cirkel met een roze en rode 13, grijze cirkel met een oranje 16.
Tweede rij: gele en lichtgroene circel met donker roze en licht roze 8, rode en licht oranje circel met gele en lichtgroene 12, gele/lichtgroene/donkergroene/lichtblauwe cirkel met oranje en lichtoranje 9. 

Lees ook: 

Bron, bron

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

2 reacties

 • 2 jaar geleden Meeuw

  Sorry, leuk artikel maar niet helemaal correct.

  Mijn vader is kleurenblind (al zijn hele leven, o.a. rood-groen kleurenblind) en hij is al mijn hele leven trambestuurder.

  Het klopt dat verschillende beroepen niet echt kunnen maar trambestuurder kan wel

 • 2 jaar geleden SelenaxxGomez

  Mooi schreven!!!

 1. 1