News

Goed of slecht? Kamer wil boerka’s op school verbieden

Het is al jaren een discussie: moeten boerka’s verboden worden? Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over een boerkaverbod. Het voorstel is om een beperkt verbod in te voeren waarbij een boerka niet mag worden gedragen  in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Goede of slechte zaak? 

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is voor een beperkt boerkaverbod. Dit houdt in dat een boerka op bepaalde plekken niet gedragen mag worden. Op straat mag je wel gewoon gezichtsbedekkende kleding blijven dragen, maar de politie kan je wel vragen om je gezicht te laten zien voor indentificatie. Draag je wel een boerka dan kun je een boete van maximaal €405 krijgen. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt dat hij niet verwacht dat er in de praktijk boetes worden uitgedeeld. 

Toch zien ziekenhuizen en scholen het probleem van een boerka niet zo. Frank van den Bosch, woordvoerder van ziekenhuis AMC in een stadsdeel met 146 nationaliteiten, zegt dat er nooit een probleem is geweest met boerka’s. “De medische directie heeft nog nooit enig probleem gemeld en mijzelf schiet ook geen enkel geval te binnen”, zegt hij tegen NRC. Een woordvoerder van ziekenhuis OLVG zegt ook geen boerkabeleid én problemen te hebben. Net als de Vrije Universiteit in Amsterdam en de openbare J.P. Coenschool in Amsterdam.

De Tweede Kamer is dus al voor een beperkt boerkaverbod, maar de wet wordt pas echt ingesteld als de Eerste Kamer ook instemt. 

Lees ook: 

Beeld: Pixabay | Bron