Lifestyle

Tips die je absoluut nodig hebt als je wil beginnen met fotografie

Fotograferen is helemaal in, kijk maar naar de ontelbare plaatjes die dagelijks op Instagram gezet worden. Die kun je natuurlijk heel makkelijk maken met je telefoon, maar wanneer je jouw foto’s er iets professioneler uit wil laten zien, kun je het beste een spiegelreflex gebruiken. Hoe je met dat ding aan de slag gaat, lees je hier…

Er zijn ontzettend veel instellingen die je goed moet kennen voordat je een beetje fatsoenlijke foto’s kunt maken. De drie belangrijkste zijn diafragma, sluitertijd en de ISO-waarde. In dit artikel zullen we deze functies beter uitleggen. 

Diafragma
Het diafragma is plat gezegd het gat in de lens waar het licht doorheen komt dat de sensor bereikt. Dit wordt op je camera aangeduid met een ‘f-getal:
f/1 | f/1.4 | f/2 | f/2.8 | f/4 | f/5.6 | f/8 | f/11 | f/16 | f/22 | f/32 | f/45 | f/64
Hoe groter het getal, hoe kleiner het gat en hoe minder licht er op jouw sensor valt. Behalve dat het de hoeveelheid licht beïnvloedt, is de belangrijkste eigenschap van het diafragma dat het de scherptediepte van je foto kan veranderen. Wanneer je een portret van iemand maakt, ziet het er het mooist uit wanneer de persoon er helemaal scherp op staat (in ieder geval de ogen) en de achtergrond er een beetje blurry uitziet. Dan is er maar weinig in jouw foto scherp en heb je een kleine scherptediepte. Wat je moet doen om dit te bereiken, is jouw diafragma zo ver mogelijk open gooien en dus een zo klein mogelijk diafragmagetal te kiezen (dit is even verwarrend). Wanneer je juist weer een landschap wil fotograferen, wil je wél dat alles er in het hele plaatje duidelijk op staat. Nu kies je dus voor een grote scherptediepte. Dan kun je het diafragma het beste zo klein mogelijk maken en dus een groter f-getal kiezen.

Sluitertijd
De sluitertijd is niet zo moeilijk te begrijpen. Het houdt namelijk in dat jij zelf mag bepalen hoelang jouw camera licht opneemt. Wanneer je deze lang maakt, wordt er sneller een wazig beeld gevormd en wanneer je deze kort maakt, kun je een ‘bevroren’ foto maken. Het is bij een lange sluitertijd namelijk lastig om je camera lange tijd perfect stil te houden en hetgeen dat je op de foto wil zetten mag in die tijd ook niet bewegen. Een langere sluitertijd is niet alleen maar negatief, wanneer je te weinig licht hebt voor een foto, kan de extra tijd juist van pas komen. Door de langere belichtingstijd wordt de foto ook lichter. Als je hier een beetje mee speelt kan deze functie ook voor gave effecten zorgen! Wanneer je iets wat snel beweegt er helemaal scherp op wil hebben staan (zoals rennende voetballers of een spelende hond), kun je de sluitertijd het beste op heel kort zetten.
Even opletten! Het sluitertijd getal wordt steeds groter wanneer je de tijd zelf korter maakt. Het werkt dus net andersom doordat het als breuk van een seconde aangegeven wordt. Dus het sluitertijd getal 60 betekent eigenlijk 1/60e van een seconde. Wanneer er bij het getal de ‘inch’ notatie wordt toegepast, gaat het wel weer om hele seconden, zoals 1”, 2”, 4”, etc.
Tot 1/125e van een seconde kun je de camera in je hand vast houden. Wanneer je de sluitertijd langer maakt, moet je een statief gebruiken omdat je anders een wazige foto krijgt. 

ISO-waarde
De ISO zegt iets over de lichtgevoeligheid van jouw sensor. Er is al verteld over het diafragma en de sluitertijd, maar daarbij is er nog niet uitgebreid uitgelegd wat het met de belichting van de foto doet. Wanneer het diafragma groot is en dus ver open staat komt er natuurlijk ook meer licht op jouw sensor. Hierdoor kan de foto overbelicht raken. Dit geldt ook voor de sluitertijd. Wanneer je kiest voor een lange sluitertijd, heeft de sensor meer tijd om licht op te vangen en krijg je zo dus ook een lichtere foto als resultaat. Wanneer je de foto te licht of te donker vindt, kun je dit met de ISO-waarde bijstellen. Wanneer je deze lager (van bijvoorbeeld 200 naar 100) maakt, wordt de sensor minder licht-gevoelig. Zo kun je eventuele over-belichting beperken. Andersom werkt het ook. Als je in een donkere ruimte bent, kun je de ISO hoger zetten, om zo toch duidelijke en lichte foto’s te maken. Het enige waar je hierbij moet opletten, is dat je foto dan ook meer ruis bevat, wat er niet zo mooi uitziet. Een kwestie van goed afstemmen dus!

Wat vind jij van fotografie?

Must reads 👀