Beauty

Waarom moet je SPF in je dagcrème gebruiken?

Leuk hoor, al die merken die hun dagcrèmes met SPF aanprijzen. Maar waarom zou je een dagcrème met zonbescherming aanschaffen? Bij zonnig weer kun je toch gewoon een zonnebrand gebruiken?  Een dagcrème met SPF zorgt niet alleen voor een gladde huid, maar ook voor bescherming tegen rimpels en schade aan je huid. Ook in de winter! Hoe dat kan? Dat lees je hier.

Wat is SPF?
Laten we bij het begin beginnen, wat is SPF eigenlijk? SPF staat voor sun protection factor. Deze factor geeft aan hoe veel keer langer je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Stel dat jij na 10 minuten in de zon zonder bescherming net wel of net niet verbrandt. Als je een zonnebrand met factor 20 gebruikt, kun je 20 keer zo lang in de zon zitten zonder te verbranden. Dit betekent dat je 200 minuten in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Let wel op: de factor is een indicatie en geen garantie. Het gebruiken van zonnebrand kan niet garanderen dat je niet verbrandt, maar het kan wel veel schelen!

Wat is UVA/UVB?
Goed, SPF verlengt dus de tijd die jij in de zon kunt zitten zonder te verbranden, oftewel: het beschermt je tegen ultraviolette stralen. Wattes? De zon geeft verschillende ultraviolette stralen af, waarvan de belangrijkste twee UVA en UVB zijn. Deze zorgen namelijk voor het verkleuren van je huid in de zon. Wat is het verschil? UVB zorgt voor het verkleuren van je huid en wanneer je verbrandt komt dat door deze straling. Van UVA-stralen merk je vrij weinig, maar het richt wel schade aan. Deze schade is alleen pas op de langetermijn te merken, denk bijvoorbeeld aan snellere huidveroudering en in zeer extreme gevallen aan huidkanker. Van dit laatste is niet zomaar sprake en hier hoef je dan ook niet bang voor te zijn. Maar het is wel goed om te weten dat de zon gevaarlijk kan zijn wanneer je er onverstandig mee om gaat!

Waartegen beschermt SPF?
Tegen zowel UVA als UVB willen wij ons natuurlijk beschermen! Helaas betekent een hoog SPF gehalte niet perse bescherming tegen beide stralingen. Een SPF beschermt je sowieso tegen UVB, dus tegen het verbranden, maar dit betekent niet dat het ook tegen UVA stralen beschermt.

Hoe bescherm ik me tegen UVA?
Om je goed tegen UVA te beschermen zul je extra op moeten letten. Veel producten, zowel dagcrèmes als zonbeschermingsproducten, claimen dat ze ook tegen UVA beschermen. Dit is alleen niet altijd het geval. Je zult dus zelf de ingrediënten moeten checken om er zeker van te zijn. Het product moet in ieder geval een van de volgende ingrediënten bevatten wil het je beschermen tegen UVA: zinkoxide, avobenzone (butyl methoxydibenzoylmethane), titanium dioxide, mexoryl SX, tinosorb of ecamsule. Een combinatie van deze ingrediënten kan ook.

Waarom bescherming in mijn dagcréme?
Dat je jezelf in de volle zon wil beschermen is duidelijk. Maar wat is het nut van bescherming in je dagcrème? Allereerst moet je weten dat de UVA- en UVB-stralingen altijd aanwezig zijn. Ook in de schaduw en ook als het bewolkt is. Daarnaast maakt het niet uit wat voor huidskleur je hebt, op lange termijn is de zon altijd schadelijk. Dat is best heftig! Dus ook in de herfst en winter is het belangrijk om jezelf te beschermen. Je gezicht is, helemaal in die maanden, het lichaamsdeel dat het meeste wordt blootgesteld aan de zon. Het gebruiken van een dagcrème met bescherming kan je al een heel stuk op weg helpen. Je kunt uiteraard ook eerst een laag zonbescherming aanbrengen en daarna wat dagcréme. Het nadeel is alleen dat wij op de redactie dan vaak de zonbescherming vergeten in alle ochtendhaast.

Waar moet ik op letten tijdens het uitzoeken?
Het is belangrijk goed op te letten tijdens het uitzoeken van een geschikte crème. Je wilt je immers tegen zowel UVA als UVB beschermen! Allereerst moet je kijken naar jouw huidtype. Weet je niet wat jouw huidtype is? Kijk dan hier even. Zoek je een hydraterende of juist matterende crème? Als je daar over uit bent kun je allereerst bij jouw favoriete merk kijken. Check de crèmes met SPF die beweren dat ze tegen UVA beschermen op de ingrediënten die we net noemden. Zitten er geen van die ingrediënten in? Dan is de kans groot dat je geen goede UVA beschermer te pakken hebt. Als het wel klopt kun je de rest van de lijst ook checken op andere ingrediënten waar je misschien niet tegen kunt, zoals parfum of siliconen. Bijna alle huidverzorgingsmerken hebben wel een dagcrème met SPF in hun assortiment, zowel dure- als huismerken.

Gebruik jij een dagcrème met SPF?

Bron, bron
Beeld: Istock

Must reads 👀