Lifestyle

Dit moet je weten over de meest voorkomende vaginale klacht

Bij een vaginale klacht denk je waarschijnlijk meteen aan een schimmelinfectie. Veel meiden denken dat een schimmelinfectie de meest voorkomende vaginale klacht is. Dit is niet het geval. De meest voorkomende vaginale klacht is namelijk bacteriële vaginose. Wat is het, wat zijn de symptomen en wat kun je er aan doen? Je leest het in dit artikel.

First things first: bacteriële vaginose is geen infectie of een besmetting. Het is vaak ook groot raadsel hoe je hieraan komt. Een overschot van bacteria is vaak de oorzaak van bacteriële vaginose. Met een overschot aan bacteriën worden bacteriën bedoeld die niet in de vagina horen. Hoe die bacteriën hier toch komen is vaak niet bekend. Het is géén seksueel overdraagbare aandoening en je kunt je partner dus ook niet besmetten.


Het grootste symptoom is vaak een verandering van je afscheiding
Bijna alle vrouwen krijgt wel eens te maken met bacteriële vaginose. Veel van deze vrouwen hebben echter nergens last van en merken dus niet eens dat ze dit hebben. Lucky! De overige meiden die er helaas wel last van hebben, hebben vooral last van jeuk, een branderig gevoel en pijn bij de vagina. Het belangrijkste symptoom is de kleur en geur van de afscheiding. Als deze lichtgrijs of grijzig is en naar vis ruikt dan zou je wel eens bacteriële vaginose kunnen hebben. 

Bacteriële vaginose is géén SOA, maar je kunt het wel krijgen door seks
Dit is vooral van toepassing wanneer je seks hebt gehad met verschillende mannen. Sperma kan de zuurgraad van je vagina aantasten en hierdoor kun je dus bacteriële vaginose krijgen. Wanneer je seks hebt met verschillende mannen, kunnen deze dus ook verschillende bacteriën in je vagina terechtkomen. 

Het kan ontstaan door glijmiddel
Veel vrouwen zijn (over)gevoelig voor bepaalde stoffen die in glijmiddel zitten. Glijmiddel wordt vaker geassocieerd met schimmelinfecties, maar glijmiddelen die voor langere tijd in de vagina zitten kunnen een bacteriële vaginose creëren. Kies in ieder geval voor glijmiddel op waterbasis en niet op oliebasis. Dit is al een stuk beter voor je vagina.

Veel vrouwen krijgen bacteriële vaginose tijdens hun zwangerschap
1 op de 4 vrouwen heeft hier last van tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent en je hebt hier last van, ga dan meteen langs de huisarts. Het kan namelijk ook een teken zijn dat je baby te vroeg geboren gaat worden of erg weinig weegt. 

Het gaat meestal vanzelf weer over
Ja, er zijn medicijnen te krijgen, maar over het algemeen genees je zonder medicijnen. Probeer de natuurlijke toestand van de vagina niet te verstoren, draag katoenen ondergoed, was je vagina twee keer per dag met lauwwarm water. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf, dus ga nooit met zeep en dergelijke in je vagina! Heb je erg veel last van pijn, branderigheid en van de afscheiding? De huisarts kan je dan een medicijn voorschrijven. Binnen twee werkdagen moeten de klachten dan weg zijn of in ieder geval een stuk minder erg zijn.

Twijfel jij over de gezondheid van je vagina? Lees dan ook eens dit artikel.

Wist jij dat dit de meest voorkomende vaginale klacht is?

Bron, bron

Beeld: iStock

Must reads 👀