Lifestyle

OMG: social media straks verboden voor jongeren

Voor jongeren die om de haverklap Facebook checken, hun Twitterfeed refreshen of constant nieuwe foto’s op Instagarm bekijken gaat er heel veel veranderen. Met heel veel bedoelen we écht heel veel. Ben je in 2018 jonger dan 16 jaar? Dan bestaat de kans dat social media voor jou verboden is! Huh?! Girlscene legt het je uit.

Het Europees parlement heeft een nieuwe wet aangenomen. Je raadt het al als je het intro van dit artikel hebt gelezen: het gaat over jongeren en social media. Wat blijkt? Vanaf 2018 is social media voor jongeren onder de 16 jaar verboden, tenzij zij toestemming krijgen van hun ouders om de kanalen te gebruiken. Dat betekent dus geen onder andere geen Facebook, Twitter, YouTube, Snapchat en Instagram meer als je ouders ‘nee’ zeggen. Lullig?!

Aan de ene kant is het hartstikke goed dat er eindelijk wetten komen wat betreft social media. Social media kan heel leuk zijn, maar het heeft ook vervelende kanten. Zo is er ook nog geen wet die vertelt hoe oud je moet zijn voordat je bij bepaalde socialmediakanelen een account aan mag maken of hoe je je daar hoort te gedragen. Ja, je moet minimaal 13 jaar zijn voordat je je aanmeldt bij verschillende sites, maar hoe makkelijk is dat te omzeilen? En hoe makkelijk is straks de wet te omzeilen? De grens is nu in ieder geval op 16 jaar gelegd in de wet over privacy- en gegevensbescherming. 

De grote vraag is wat er gebeurt als jongeren zich ouder voordoen dan ze zijn en vervolgens gepakt worden. Het is nogal heftig om hen dan een straf te geven… Waterdicht lijkt de wet in ieder geval nog niet. To be continued dus!

Wat vind jij van de nieuwe wetgeving?

Bron

Must reads 👀