News

Waarom voelt het soms alsof je in een afgrond valt wanneer je bijna slaapt?

Iedereen kent het gevoel wel. Je kruipt je bed in na een lange dag, eindelijk kan je slapen! Maar ineens schrik je wakker omdat het lijkt alsof je in een afgrond valt. En dat terwijl je bijna sliep… Heel irritant, vooral omdat het écht lijkt alsof je valt. Maar waarom word je soms bruut uit je slaap gehaald door een schok in je lichaam? 

Word jij vaak uit je slaap gehaald omdat het lijkt alsof je valt? Geen zorgen, deze schokken blijken heel normaal en niet gevaarlijk te zijn. Wetenschappers weten nog niet veel over dit verschijnsel, omdat er nog niet veel onderzoek naar is gedaan. 

Wel weten we dat de schokken te maken hebben met je hersendelen die niet gelijktijdig in slaapmodus gaan. Het kan zo zijn dat de hersendelen die de spieren controleren al in slaap zijn, maar de waarnemende hersendelen nog wakker zijn. Omdat die laatste delen dan waarnemen dat je spieren verslappen om te kunnen slapen, spannen die je spieren in een reflex allemaal samen aan.  

Maar waarom het dan voelt alsof je in een afgrond valt, is nog niet helemaal bekend. Het is nog onduidelijk of je het ook écht voelt. “Het kan ook zijn dat je achteraf, nadat je bent wakker geschrokken, met je hersenen een reconstructie maakt. Je dacht niet echt dat je viel; dat bedenk je erbij om het verhaal te doen kloppen,” zegt neurowetenschapper Ysbrand van der Werf. Een andere theorie is dat de schokken te maken hebben met stress en vermoeidheid. De schokken komen namelijk vaker voor als je heel moe bent. 

Eén ding is zeker: de schokken zijn totaal onschuldig en zorgen er ook niet voor dat je daarna minder goed kunt slapen. Phew!

Heb jij weleens last van deze schokken?

Bron

Must reads 👀