Lifestyle

6 tips voor Valentijnsgedichten

Wat is er leuker dan een kaartje te krijgen met Valentijn? Van bijvoorbeeld Mark, Tom of toch Marjolein. Natuurlijk kun je aankomen met een standaard gedicht, omdat je voor een cliché bent gezwicht. Maar zelf iets bedenken is honderd keer zo leuk en zo voorkom je een liefdesbreuk. Niet echt een rijmwonder? Door deze tips krijg je geen gedonder. Lees daarom nu maar snel deze tekst en wie weet wordt er dan vanavond wel geketst…

1. Vermijd clichés
Houd je gedicht simpel en dichtbij jezelf. Het is om beter slechts een paar korte zinnen op je kaartje te schrijven die technisch gezien kloppen en orgineel zijn, dan een gedicht die tien pagina’s lang is maar die nergens opslaat. Niet iedereen is nu eenmaal een natuurtalent in het maken van gedichten, maar oefening baart kunst! Daarnaast is er het ding dat internet heet ;-). Op internet zijn genoeg zoekmachines te vinden waar je met slechts één klink tientallen suggesties krijgt. Je hebt dus geen excuus om aan te komen met: “Rozen zijn rood, …”

2. Denk aan de persoon
Ben jij van plan een gedicht te maken voor je vriend? Denk dan aan dingen die hij leuk vindt of aan iets wat jullie samen hebben meegemaakt. Schrijf je een gedicht voor je moeder? Denk dan aan dingen die zij leuk vindt. Ook kan het helpen om te denken aan karaktereigenschappen van de persoon in kwestie. Maak hiervan een lijstje en schrijf er een gedicht omheen.

3. Maak een lijst
Stel een lijst samen met alle gevoelens die je hebt bij de persoon in kwestie, of het nu gaat over je oma of crush. Bedenkt wat je allemaal in het gedicht wilt hebben en gebruik dit als leidraad. Probeer een verhaal te maken van al deze punten zodat het uiteindelijk een gedicht vormt.
 

4. Niet elk gedicht hoef te rijmen
Bedenk van tevoren of je gedicht moet rijmen of niet. Zo zijn er een heleboel vormen van gedichten die bijvoorbeeld niét hoeven te rijmen.

5. Inspiratie zoeken
Heb je helemaal geen inspiratatie? Een quote kan ook heel mooi zijn. Of laat je inspireren door bekende liefdesdichters of romantische liedjes. Schrijf gevoelens op waaraan je denkt bij het horen van deze liefdjes of gedichten. Gebruik dit om te verwerken in je gedicht.

6. Controleer
Denk je dat je gedicht klaar is? Lees hem dan hardop voor, zo kom je erachter of het lekker klinkt en zie je sneller foutjes. Na het herschrijven van je gedicht kun je het vervolgens aan je geliefde op Valentijnsdag voorlezen of opsturen.

Na deze tips heb je geen excuses meer om geen Valentijn gedichten te schrijven! Je kunt je mooie gedicht op een van deze kaarten schrijven. Bestel door op de afbeelding te klikken.

 
 

Aan wie ga jij Valentijn gedichten schrijven?

Bron, bron

Must reads 👀