Food

Dit is de allerlekkerste slagroomtaart ooit!

Het is weer januari, dat betekent dat het nu écht tijd is om die kerstkilo’s eraf te trainen. Maar niet voordat je deze heerlijke taart geproefd hebt, het is namelijk whipped cream day! Stiekem weten we toch al dat we ons niet gaan houden aan dat strenge dieet en dat abonement op de sportschool nooit geactiveerd gaat worden ;-). Deze heerlijke taart zit vol met soesjes, chocolade en slagroom. Jammie! Benieuwd hoe je deze taart maakt? Lees dan snel het recept hieronder. Enne, volgende week gaan we echt op dieet ;-)…

Vandaag delen wij dit heerlijke recept vol slagroomsoesjes en chocoladesaus. O ja, ook nog een heerlijk laagje banketbakkersroom. Houd voorlopig nog maar even vast aan die kerstkilo’s ;-). Vandaag gaan we namelijk profiteroles maken, dit is een Frans nagerecht van slagroomsoesje en chocoladesaus. Alleen maken wij er een taart van! Tarte aux profiteroles, klinkt nu al lekker…

Mocht je dit nu allemaal teveel werk vinden, koop dan kant-en-klare soesjes en chocoladesaus, maar zelf maken is natuurlijk veel lekkerder.

Dit heb je nodig voor de taart:
– Fonceerdeeg
– 250 gram bloem  
– 125 gram koude boter
– Ei
– Eetlepel suiker
– Zout
– 0,4 dl ijskoud water

Dit heb je nodig voor de soesjes:
– 125 gram melk
– 125 water
– 100 gram boter
– Halve theelepel zout
– Eetlepel kristalsuiker
– 150 gram bloem
– 5 eieren
– 250 ml slagroom

Dit heb je nodig voor de banketbakkersroom:
– Vanillestokje
– 250 ml melk
– 75 gram suiker
– 2 eidooiers
– 1 eetlepel bloem

Dit heb je nodig voor de chocoladesaus:
– 150 gram slagroom
– 100 gram pure chocolade (fijngehakt)
– 100 gram melkchocolade (fijngehakt)
 

Je begint met het maken van het deeg voor de bodem. Meng de boter, suiker, bloem en een snufje zout samen in een grote kom. Zorg ervoor dat het de structuur krijgt van broodkruimels. Kneed vervolgens het deeg met je handen, let’s get things messy! 😉 Voeg tot slot het ei en het water toe en kneed het deeg tot een bal. Laat het deeg daarna een half uur in de koelkast rusten, gewikkeld in plastic folie.

Nu het deeg aan het rusten is, ga je aan de slag met de banketbakkersroom. Hiervoor heb je het vanillestokje nodig. Snijd hem door in de lengte en schraap met het puntje van je mes het merg eruit. Breng het vanillemerg en de melk samen met de helft van de suiker aan de kook. Roer vervolgens de eierdooier met de rest van de suiker los in een andere kom en roer de bloem hier doorheen. Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer met een garde het mengsel direct goed door elkaar. Schenk vervolgens dit mengsel terug in de pan bij de melk en roer alles direct goed door elkaar. Breng nu de banketbakkersroom aan de kook en laat het ongeveer drie minuten garen. Zorg ervoor dat je de hele tijd goed blijft roeren. Stort dan de banketbakkersoom uit op een plat bord met plasticfolie. Het bord moet eerst met koud water worden afgespoeld en niet worden afgedroogd. Dit voorkomt dat er velletjes op de banketbakkersroom komen.

Na een half uur is het tijd om verder te gaan met de bodem. Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een bakvorm in met boter. Rol vervolgens het deeg uit en bekleed de bakvorm. De bodem moet “blind” gebakken worden, het deeg moet namelijk dun blijven. Leg een vel bakpapier over de bodem van de taart met hierop bijvoorbeeld gedroogde bonen, erwten of rijst. Bak de bodem voor 40 minuten. Verwijder hierna de extra laag op de bodem. Draai de oventemperatuur terug naar 150 graden en laat de taart dan nog voor ongeveer tien tot vijftien minuten bakken tot de bodem goudbruin is. Haal hierna de taart uit de oven en laat goed afkoelen.
 

Terwijl de bodem van de taart in de oven zit gaan wij verder met het maken van het deeg voor de soesjes. Meng de melk, boter en suiker samen in een pan met heet water en zout. Breng dit aan de kook en haal daarna de pan direct van het vuur. Voeg vervolgens de bloem erbij en roer alles door met een houten lepel, zorg dat het een gladde massa wordt. Zet hierna de pan op middelmatig vuur en roer één minuut onafgebroken om het deegmengsel te laten drogen. Doe daarna het deegmengsel in een kom en voeg één voor één de eieren toe. Na flink roeren moet het een egaal mengsel worden. Belangrijk: voeg pas het volgende ei toe nadat het eerste ei is opgenomen. Uiteindelijk wordt het een gladde, glimmende massa. Doe het beslag in een spuitzak met een mondje van één centimeter. Spuit kleine balletjes op een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat je ze niet te groot maakt, het gaat namelijk nog rijzen! Houd ongeveer de groote van een walnoot aan. Zet vervolgens de oven op 220 graden en bak de soesjes in 25 minuten bruin. Laat ze daarna afkoelen.

Wanneer ze koud zijn kunnnen ze gevuld worden. Klop hiervoor de slagroom samen met de suiker stijf. Kerf vervolgens met een mesje een kruisje in de onderkant van de soesjes, hier komt de slagroom door naar binnen. Vul een spuitzak en vul de soesjes met slagroom.

Nu alle losse elementen af zijn is het tijd voor het echte werk, de taart. Verdeel de banketbakkersroom over de bodem en leg de soesjes hier overheen. Giet als laatste de chocoladesaus erover heen. Deze maak je zelf heel makkelijk. Giet de slagroom in een pannetje en verwam tot hij bijna kookt. Doe daarna de chocolade in een kom en giet de hete slagroom er overheen. Roer alles door totdat er een soes staat.

Tadaaa de taart is klaar! Dat wordt genieten :-). Oké, we geven toe: deze taart is aardig wat werk. Maar hij is super lekker en iedereen wilt vast en zeker een stukje proberen! 

Succes ermee!

Ga jij deze taart maken?

Bron, bron, bron

Must reads 👀