Beauty

Review: is dure foundation echt beter?

Stiekem ben ik – Girlscene's Renée – best een luxepoes als het op cosmetica aankomt. Hoe ouder ik word, hoe leuker ik het vind om duurdere make-up uit te proberen. Maar dat betekent niet dat ik bijvoorbeeld geen foundation van Essence zou dragen. En eigenlijk ben ik wel benieuwd of al die dure make-up van mij wel echt beter is dan de budget zusjes daarvan… Ik test het in dit artikel voor je uit!

Wat foundation betreft ben ik best kieskeurig. Ik heb een heel lichte huid – denk MAC NW10 in de winter – en mede om die reden ben ik al snel bij dure foundations aan het zoeken voor de perfecte kleur. Waarom? Omdat de kleuren bij high end merken vaak net iets beter bij mij aansluiten dan wanneer ik in de drogisterij een foundation zoek. Maar er is goed nieuws: want de budget merken hebben de kwaliteit van hun producten flink verbeterd! Nu vraag ik mij dus af of die dure foundations wel echt beter zijn dan bijvoorbeeld die van Essence.

In Parijs slaag ik 10 van de 10 keer bij Sephora, een tijd geleden liep ik met de NARS Sheer Glow foundation naar buiten. De kleur Mont Blanc werkt meestal goed voor mij en als het nodig is, mix ik het met een witte foundation om het een tikje lichter te maken. Eindelijk een foundation waar ik geen puisten van krijg – wat ik wel kreeg van bijvoorbeeld MAC Mastermatch – en een kleur die dichtbij mijn eigen huidskleur ligt. Een opluchting, want in Kruidvat of Etos kon ik nooit slagen. Inmiddels zijn we ruim 1 à 2 jaar verder en ben ik verliefd op de Max Factor CC Cream, maar die is alsnog niet heel budget te noemen. De Essence foundation die je hieronder ziet is dat wel!



Essence Pure Nude Make-Up is een foundation die je eigenlijk niet echt een foundation kan noemen. Het is namelijk zo licht qua formule dat het eerder op een getinte dagcrème lijkt zonder de voordelen van de dagcrème. De textuur is dus ultralicht en heel vloeibaar waardoor het volgens Essence mooi versmelt met de huid. Als je niet houdt van het gevoel van foundation op je gezicht is dit product ideaal, omdat het je een no make-up gevoel geeft. 

De foundation is verkrijgbaar in drie kleuren waarvan ik voor Girlscene 10 Pure Beige test. Met een prijskaartje van €3,89 vind ik deze foundation heel betaalbaar! 



NARS Sheer Glow is voor veel beautyliefhebbers een holy grail product. Dat wil zeggen dat het een musthave item is waar ze bij zweren. Omdat ikzelf gek ben op beauty wilde ik deze foundation graag uitproberen om te zien of de hype terecht is. Maar zoals dat vaak gaat, betekent een hype meteen dat je te maken hebt met iets duurs. Bij Sephora betaal je er namelijk zo'n €43 voor. Het voordeel van deze foundation is dat ze een stuk of 12 verschillende kleuren hebben, waardoor het makkelijker is om een goede match te vinden. Die vond ik in de kleur Mont Blanc.

Maar wat doet de foundation? NARS belooft een glanzende huid met een finish als satijn. De foundation is vloeibaar, maar niet zo vloeibaar als die van Essence hierboven. Volgens NARS geeft de foundation een lichte dekking die je kunt opbouwen. Sheer Glow wordt aangeraden voor iemand met een normale tot heel droge huid. 

Review

Voor en na (met Essence links en NARS rechts)


Aanbrengen met Real Techniques Buffing Brush


Voor | om 11.30 uur | om 15:30 (met poeder)

Mijn ervaring met de Essence Pure Nude Make-Up foundation: de foundation is heel vloeibaar en blendt mede daardoor mooi met de huid. De gele ondertoon is iets te geel voor mij zoals je op de foto van 15:30 uur kan zien. Dat betekent overigens wel dat het roodheden in eerste instantie redelijk goed neutraliseert zonder concealer te gebruiken. Wat heel fijn is, is dat de foundation droge plekjes niet extra laat opvallen. Tegelijkertijd geeft het een natuurlijke, glanzende finish die iets te glanzend is voor mijn gecombineerde huid met vette T-zone en normale tot droge wangen.

Tijdens het testen heb ik expres geen primer en poeder gebruikt om te zien hoe de foundations het doen. Aanbrengen deed ik trouwens met de Real Techniques Buffing Brush, maar omdat de foundation vloeibaar is kun je het ook prima met je handen doen. Je hebt weinig nodig van dit product, maar verwacht niet dat je onzuiverheden en donkere kringen gecamoufleerd worden.


Voor | om 11:30 uur | om 15:30 uur 

Mijn ervaring met NARS Sheer Glow foundation: allereerst valt op dat de kleur lichter is en beter past bij mijn huid, maar dat terzijde. Verder valt op dat de belichting gedurende de dag lekker veranderd is. 😉 De foundation is iets dikker dan Essence Pure Nude Make-Up en dekt daarom beter. Het blenden gaat iets minder makkelijk daardoor, maar verder werkt het alsnog prima met de Real Techniques kwast. Wat mij opvalt is dat je mijn haartjes beter ziet als ik de NARS foundation er overheen draag, maar ik vind het niet heel storend. Met deze foundation heb ik minder behoefte aan concealer, terwijl de foundation tegelijkertijd er alsnog vrij natuurlijk uitziet. 

11:30 uur. De foundations zijn aangebracht met de Real Techniques Buffing Brush. Verder is er geen poeder gebruikt wat ik normaal wel doe, dus ik ben heel benieuwd hoe lang mijn huid er zo uit blijft zien. 😉

13:30 uur. Na twee uur besluit ik om eens in de spiegel te kijken om te zien hoe het gaat. Wat meteen opvalt is dat NARS mijn huid matter houdt dan Essence. Dat komt omdat de finish van Essence glanzender is, maar op mijn gecombineerde huidtype wordt dit na twee uur dus een zweterige glans. Not a good look. Ik heb echt behoefte om mijn huid af te poederen, dus dat doe ik ook. Ik moet er natuurlijk wel een beetje representatief uit blijven zien. Verder zie ik dat mijn rode wangen door de Essence foundation heenkomen.

15:30 uur. Oei, de Essence foundation glanst als een malle ondanks de dunne laag poeder van twee uur geleden. Enne… Hebben mijn wangen de foundation opgeslurpt? Want qua dekking blijft er weinig over. NARS oogt juist wat droger op de droge delen van mijn gezicht, maar past ondanks mijn glanzende neus toch beter bij mij qua finish. De kleur lijkt te oxideren op de huid zoals je op de derde foto ziet en dat is wel iets waar ik vaker last van heb als ik deze foundation gebruik. Daarentegen separeert de Essence foundation op mijn huid. 


Eindoordeel

Het begint een lang artikel te worden, dus het eindoordeel houd ik korter. Als de Essence foundation bij je past qua kleur is het best een goede foundation. Is je huid vetter? Gebruik dan een (matterende) primer en een poeder zodat de foundation langer blijft zitten. NARS Sheer Glow vind ik kwalitatief echt beter, maar als ik ga beoordelen op aanbrengen zijn beide foundations goed. Sheer Glow is longlasting en Pure Nude Make-Up niet echt. Tja, als ik echt moet kiezen zou ik toch liever €3,89 betalen mits ik een goede kleurmatch vind.

Om de hoofdvraag te beantwoorden: is dure foundation echt beter? Op sommige vlakken wel. In dit geval blijft de foundation beter zitten, glanst het minder gedurende de dag en geeft het mij meer dekking ondanks dat de omschrijving van de foundation ongeveer vergelijkbaar is. Als ik een hele dag moet werken zou ik Sheer Glow gebruiken, maar wanneer ik lekker thuis blijf of niet veel ga doen zou ik eerder een no make-up foundation als die van Essence gebruiken. Het is maar net waar je behoefte aan hebt!

Welke foundation gebruik jij? 

Must reads 👀