Films & Series

Waarom zijn vrouwen in romantische films altijd zeikerds?

Als mannen elke week met een andere vrouw in bed belanden dan krijgen ze een high five. Als mannen een grove grap vertellen over hun scharrel met die grote meloenen dan wordt erom gelachen. Maar wat als de rollen eens omgedraaid worden? Als een vrouw vaak dates heeft en grove grappen over seks maakt dan wordt ze al gauw een slet genoemd. In Hollywood is een vrouw met zo'n lifestyle not done en daarom worden vrouwen altijd op dezelfde manier neergezet: als zeikerig en desperate for love. Girlscene's Emma interviewde dé vrouw die het stereotype eigenhandig doorbreekt in haar nieuwe film Trainwreck. Onthoud haar naam: Amy Schumer.

Begrijp ons niet verkeerd: we houden van een goede romantische film. Er is niks fijner dan op de bank wegkruipen met een zwijmelfilm. The Notebook, The Holiday, Love Actually, Twilight… we houden allemaal evenveel van deze films. Er is echter één puntje van kritiek: vrouwen worden in deze films altijd hetzelfde neergezet. Vrouwen met rammelende eierstokken die de ideale man maar niet kunnen vinden, vrouwen die moeten kiezen tussen twee mannen, vrouwen die veranderen van een sterke carrièrevrouw in een wrak als ze verliefd worden… Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn wanhopig voor liefde. In geen enkele Hollywoodfilm zie je een vrouw die veel scharrelt, van seks houdt, grove grappen maakt en bindingsangst heeft. Want het is alleen leuk als mannen zo zijn.

Taboedoorbrekend
Als we de naam Amy Schumer noemen dan gaat er misschien geen belletje rinkelen. Maar na de release van de film Trainwreck (27 augustus) zal je haar niet meer vergeten. In Amerika staat ze op elke cover en domineert ze de media. Waarom? Amy is alles wat je niet van een Hollywood-ster verwacht. De comediènne is hilarisch en staat bekend om haar grove seksgrappen. Ze rekent eigenhandig af met alle vrouwelijke stereotypes die er in Hollywood zijn. Blijkbaar hebben we behoefte aan iemand die deze taboes doorbreekt, want haar tv-show Inside Amy Schumer is een gigantisch succes en heeft meerdere Emmy-nominaties gekregen. En nu komt er een film aan die ze zelf heeft geschreven én waarin ze de hoofdrol speelt. Jep, Amy is booming.

Romcom met een twist
Trainwreck is een film met alle ingrediënten die je van een typische romantische comedy verwacht, maar dan met een originele twist. In de film wordt Amy (gespeeld door Amy Schumer) van jongs af aan verteld dat monogamie een onmogelijk streven is. Als carrièrevrouw die schrijft voor een tijdschrift vermijdt ze daarom serieuze relaties en alle verplichtingen die daarbij komen kijken. Sterker nog, als het aan haar ligt houdt ze het liever bij one night stands. Wanneer ze voor haar werk een interview moet houden met de charmante sportarts Aaron Conners (Bill Hader) lijkt het einde van haar ongecompliceerde leventje in zicht. Je leest het al: Amy speelt in Trainwreck de rol die meestal door een man wordt gespeeld.

Feminist
"Ik ben een feminist – ik vind dat vrouwen op elk gebied gelijk moeten zijn aan mannen. Maar het was geen bewuste keuze om een feministisch script te schrijven. Ik wilde het verhaal van Amy vertellen en zij wijkt toevallig af van de vrouwen die we meestal zien in romantische komedies", vertelt Amy in een interview met Girlscene's Emma. "Maar dit verhaal is wel hoe vrouwen óók zijn. Trainwreck is voor zestig procent gebaseerd op mijn leven". De actrice heeft inderdaad haar stempel op de film gedrukt, want het personage in Trainwreck is grof, oversekst en een beetje ontactisch. Net als zijzelf. Hollywood heeft behoefte aan iemand zoals de comediènne. Een vrouw die geen blad voor de mond neemt en zichzelf niet verontschuldigt voor wie ze is. Iemand die laat zien dat je geen slet bent als je als vrouw van seks en daten geniet. "En vrouwen hebben tegenwoordig nog stemrecht ook! Wist je dat we ook niet meer ongesteld worden?", zegt Amy lachend. "Tja, iedereen vertelt me dat het een goede tijd is voor vrouwen in Hollywood. Ik heb alleen niet het gevoel dat ik deel uitmaak van Hollywood en daar ben ik blij om."

Frisse wind
Bill Hader -Amy's tegenspeler in de film- bevestigt dat Trainwreck absoluut geen afgezaagde romcom moest worden: "Amy en ik waren het er gelijk over eens dat we geen oppervlakkige romance wilden neerzetten. Ik heb te vaak een romantische film gezien waarbij ik op het einde dacht, 'Het is zo'n slecht idee dat zij samen zijn''. Amy en haar film Trainwreck zijn een frisse wind in Hollywood. De film bevat wel alle (corny) ingrediënten die alle typische romantische komedies bevatten, maar dat de rollen zijn omgedraaid laat wel zien dat de filmindustrie en het publiek openstaan voor verandering. En dat is een goede zaak!

Watch on YouTube

Trainwreck draait vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen. 

Wat vind jij van Amy Schumer? Vind je het goed dat ze de rollen in Amerikaanse romcoms eens omdraait? 

Must reads 👀