Real life

Girls Issues: Mijn beste vriendin wil zelfmoord plegen

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres met een vriendin die zelfmoord wilde plegen.

Hoi Girlscene!
Mijn beste vriendin snijdt zichzelf en wil zelfmoord plegen. Een ander meisje slaat haar, verspreidt roddels en scheldt haar dagelijks uit. Ze had een vriendin die een aantal jaar geleden is overleden. Binnenkort is de sterfdatum en ik wil er voor haar zijn. Hebben jullie tips hoe ik haar kan steunen of hoe ik haar kan proberen te helpen?

Liefs,
Anoniem


Bron

Lieve Anoniem,

Het is heel erg begrijpelijk dat jij jouw beste vriendin wilt helpen, maar sommige situaties kun je niet alleen oplossen. Het klinkt alsof jouw vriendin een behoorlijke heftige periode meemaakt. Niet alleen is ze nog bezig met het verlies van haar vriendin, daarnaast wordt ze zelf gepest waardoor zij nog depressiever wordt.

Zo’n situatie kun je bijna niet alleen veranderen. Jouw beste vriendin heeft zoveel nare dingen meegemaakt dat er waarschijnlijk professionele hulp aan te pas moet komen. Het is daarom belangrijk dat je er voor haar bent, maar ook dat je aan je vriendin vertelt dat het zo niet langer door kan gaan. Waarschijnlijk is ze het niet met je eens, maar leg je er niet bij neer. Als zij zich namelijk langer zo voelt, kan het zijn dat ze een keer daadwerkelijk zelfmoord pleegt en dat wil iedereen natuurlijk voorkomen.

Waarschijnlijk wil ze zelf geen hulp zoeken, dus misschien moet jij degene zijn die het voor haar zoekt. Het is belangrijk dat je jouw of haar ouders inlicht over de situatie. Als je het liever niet tegen hen vertelt, kun je ook een vertrouwenspersoon op school benaderen. Zij kunnen je anoniem helpen en hebben zwijgplicht.

Je kunt natuurlijk ook eerst een gesprek met de pester voeren. Licht leraren in over de stiuatie, zo kunnen zij op school een oogje in het zeil houden. Vind je het lastig om real life een gesprek te voeren met de pester? Stuur haar dan een berichtje of een e-mail. Vertel daarin niet de hele situatie van je beste vriendin, maar vertel wel dat zij meer schade aanricht dan ze denkt.

Vergeet niet om ook aan jezelf te denken, want deze situatie is natuurlijk ook behoorlijk heftig voor jou. Praat met een andere vriendin die je kunt vertrouwen of doe je verhaal op het Girlscene forum, hier vind je meiden die hetzelfde hebben meegemaakt.

Veel succes!

Liefs,
Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl

Must reads 👀