Lifestyle

Alex (17): Ik had een relatie met een transgender

Niet iedereen voelt zich prettig in zijn/haar eigen lichaam. De een voelt zich een vrouw die gevangen is in een mannenlichaam terwijl de ander zich af en toe als man wilt verkleden om zich prettig te voelen. Nadat Caitlyn Jenner haar ware identiteit liet zien, durven hopelijk ook anderen te zijn wie ze willen zijn. Girlscene vertelt je alle ins en out en interviewde een meisje dat een relatie had met een transgender.

Sinds Caitlyn Jenner haar ware identiteit heeft onthuld, is het onderwerp transgender een stuk bespreekbaarder aan het worden. Caitlyn heeft haar hele leven in een leugen geleefd, omdat ze te bang was om met dit 'taboe' naar buiten te komen. Caitlyn wilde niet de rest van haar leven als man doorbrengen en maakte de dappere beslissing om voor haar eigen geluk te kiezen. 


Bron

Een korte uitleg van de definities:

1. Transgender
Transgenders voelen zich niet helemaal thuis in hun eigen lichaam. Ze voelen zich niet compleet man, maar ook niet compleet vrouw. Transgenders zijn vaak ontevreden over een deel van hun lichaam, daardoor leven ze bijvoorbeeld gedeeltelijk man of vrouw. Transgenders willen vaak een gedeeltelijke medische behandeling, maar in Nederland wordt dit bijna nooit uitgevoerd. Caitlyn Jenner ging ook voor een gedeeltelijke operatie, zij heeft haar penis niet heeft laten verwijderen, maar heeft inmiddels wel borsten. De term transgender is ook een verzamelnaam voor iedereen die transgender, transseksueel of travestiet is.

2.Tansseksueel
Transseksuelen voelen zich niet thuis in hun eigen lichaam. Het voelt alsof je gevangen zit in het verkeerde lichaam. Vaak zijn transseksuelen zo ontevreden met hun uiterlijk dat zij een complete geslachtsverandering ondergaan en voortaan verder gaan als persoon van het andere geslacht. In Nederland worden deze geslachtsvergoedingen gelukkig volledig vergoed, maar omdat het proces in Nederland langer duurt door psychologische hulp en het slikken van hormonen, kiezen ook veel mensen voor een operatie in het buitenland. Thailand is vooral erg populair, omdat de operaties hier sneller gebeuren en goedkoper zijn. Helaas is niet iedereen zich ervan bewust dat de operaties ook een stuk gevaarlijker zijn.

4. Travestiet
Travestieten zijn mensen die zich ook niet helemaal thuis voelen in hun eigen lichaam, maar niet voor een complete geslachtsverandering gaan. Zij kleden zich af en toe als iemand van het andere geslacht, maar ze leven grotendeels met hun ware identiteit. 

Alex (17): 'Ik had een relatie met een transgender'

Wij spraken met Alex (Marshmallow op het forum), een 17-jarig meisje dat een relatie met een transman had. 'Ik heb een relatie met J. gehad, op het moment dat wij een relatie kregen was hij nog een meisje. Vanaf het begin wist ik dat hij zich van binnen een jongen voelde, waardoor ik me meer ging verdiepen in genderidentiteit. We hadden een lange afstandsrelatie en na ons eerste weekend samen vroeg ik of hij mijn vriend of vriendin wilde zijn. Hij vond het fijn dat ik hem de optie vriend of vriendin gaf en we kregen een relatie. Dit betekende dat ik een relatie met een meisje had, dus ik kwam uit de kast als biseksueel. Mijn moeder moest er heel er aan wennen en vond het lastig om te accepteren vanwege haar Christelijke geloof. Gelukkig vond iedereen het verder prima. Niet veel later kwam J. uit de kast als transseksueel, waarna ik hem aan iedereen voorstelde als mijn vriend. Mijn familie en vrienden moesten even wennen, maar nadat ik het iedereen had uitgelegd had, kregen ze er begrip voor. Gek genoeg vond mijn moeder het prima dat ik een relatie had met een transseksueel, maar had ze er wel moeite mee dat ik ook op vrouwen viel.

Er zijn best veel verschillen tussen een relatie hebben met een transman en een cisgender man (iemand die tevreden is met zijn genderidentiteit). Als ik bijvoorbeeld een foto liet zien van hem, waren mensen vaak verbaasd over hoe vrouwelijk hij was, waardoor ik me verplicht voelde om de situatie uit te leggen. Ook op emotioneel vlak is een relatie met een transman anders. Hij voelde zich niet thuis in zijn lichaam, waardoor hij mentale problemen had en dat is natuurlijk een lastige situatie om mee om te gaan. Het zorgde er wel voor dat de relatie een stuk dieper ging op het emotionele vlak en het is ook erg belangrijk dat je samen kunt praten over dit onderwerp. Ik vond persoonlijk dat er geen nadelen aan een relatie met een transman zaten, het is natuurlijk even lastig voor je omgeving, maar ik trok me daar weinig van aan. Ik vond juist dat deze relatie meer voordelen had, hij weet namelijk hoe is het om als vrouw te leven, dus hij kon zich makkelijk in mij verplaatsen. Vlak na mijn relatie kwam mijn beste vriend als transman uit de kast en door mijn ervaring kon ik er voor hem zijn en hem steunen. Door deze relatie ben ik me gaan verdiepen in dit onderwerp en ben ik van plan om na mijn examens psychologie te gaan studeren. Ik wil meer onderzoek gaan doen naar genderidentiteit en hopelijk kan ik ooit als genderpsychologe gaan werken.

Gelukkig is Nederland in vergelijking met veel andere landen al behoorlijk ruimdenkend over dit onderwerp. Door programma's en documentaires worden transgender mensen steeds meer geaccepteerd. Ik vind dat er in Nederland nog meer voorlichting over het onderwerp transgender zou kunnen komen, voornamelijk bij jonge tieners in de pubertijd. Op mijn school vertelde mijn biologie docent over dit onderwerp en omdat veel leerlingen er vragen over hadden, heb ik mijn persoonlijke ervaringen kunnen delen waardoor ze er meer van snapten. Hopelijk kan deze voorlichting op meer scholen worden ingevoerd, zodat iedereen op een gegeven moment transgenders gaat leren te accepteren."

Vind jij dat Nederland ruimdenkend genoeg is over transgender mensen?

Must reads 👀