Beauty

Het nut van (gekleurde) primers

Als er één make-up product onderschat wordt en niet de nodige liefde krijgt dan is het primer wel. Veel meiden snappen niet waarom ze een primer zouden willen gebruiken, terwijl het juist zo goed van pas komt! In dit artikel legt Girlscene de zin en onzin van gezichtsprimers uit en welke personen een gekleurde primer kunnen overwegen… Lees snel verder.

Gezichtsprimers zijn een super uitvinding! Girlscene's Renée kan bijvoorbeeld niet zonder haar Rimmel Fix & Perfect Pro Primer (€9,99). Toch lijken er nog veel meiden te zijn die niet goed weten wat een primer is, wat het doet en wat de functie van een gekleurde primer is. 


Wat is een primer?
Primer is een vloeistof dat in veel gevallen siliconen-achtig aanvoelt. Het is niet waterig, maar juist iets steviger qua structuur. Je hoeft dus niet te verwachten dat het van je hand druipt als je een druppel aanbrengt. Primer breng je na je dagcrème en voor je gezichtsmake-up aan. Waarom? Mensen gebruiken primer omdat het je huid een glad canvas geeft. Het gevolg is dat je gezichtsmake-up mooier en egaler aan te brengen is. In veel gevallen laat het een zijdezacht laagje achter en worden je poriën opgevuld. Niet alleen ziet je make-up er mooier uit, het blijft ook nog eens beter zitten! Daarom is primer perfect voor meiden die geen tijd hebben om tijdens een lange dag hun make-up bij te werken. 

Overigens hebben primers niet allemaal dezelfde functie. Over het algemeen zorgt iedere primer ervoor dat je make-up mooier en langer op de huid ligt, maar er zijn ook primers die nog meer doen. Je hebt gekleurde primers – zie verderop in dit artikel -, maar ook primers die bijvoorbeeld de huid glans geven of juist matteren. Zo is er voor iedere huidtype en ieder 'probleem' een geschikte primer te vinden! Iemand met een droge huid heeft bijvoorbeeld baat bij de glanzende primer, terwijl meiden met een vette huid eerder voor de matterende primer kiezen om de talgproductie onder controle te houden.

Hoe gebruik je primer?
Voor primer geldt less is more. Als je bijvoorbeeld een droge huid hebt hoef je niet extra veel primer aan te brengen ter compensatie. Een klein beetje is genoeg om je hele gezicht te voorzien. In het begin is het altijd testen welke  hoeveelheid voor jou werkt, maar begin altijd met een klein beetje. Je kunt namelijk altijd nog meer toevoegen als dat nodig is. De hoeveelheid van een erwt is voor de meesten meer dan genoeg. Het doel is om een dunne laag op de huid te leggen, niet een glibberige laag. Anders bereik je het tegenovergestelde effect en blijft je make-up juist niet (mooi) zitten.


Wat doet gekleurde primer?
Op het eerste gezicht lijkt gekleurde primer misschien een vreemd concept. Waarom zou je iets met een roze of groene kleur op je gezicht smeren? Dat is om de volgende reden: roze primer corrigeert een vale huid terwijl een groene primer roodheid neutraliseert. Als je niet genoeg hebt geslapen is een roze primer vast iets wat je wil gebruiken, terwijl iemand met een rode/acne huid graag voor de groene primer gaat. Wees trouwens niet bang dat de primer door de rest van je make-up schijnt, zo lang je het niet op zichzelf gebruikt zit je goed! 

Gebruik jij primer? 

Must reads 👀