Lifestyle

SOS ik heb een muizenplaag in mijn studentenhuis

Op kamers wonen in een studentenhuis is super leuk! Echter zijn deze huizen vaak wel oud en minder goed onderhouden, waardoor het een speelparadijsje is voor die lieve, kleine, grijze en piepende muisjes… Shit jullie hebben een muizenplaag! Nu kun je natuurlijk gezellig met je huisgenoten als gillende keukenmeiden op de tafel staan, maar op deze manier kom je niet van dit ongedierte af. Hoe kom je dan wél van deze plaag af? Girlscene geeft tips!

Het kan natuurlijk zo zijn dat je deze beestjes hartstikke gezellig vindt en het eigenlijk niet zo'n probleem vindt dat ze jouw huis als overlevingsplek gebruiken… Maar als ze ook aan je eten en meubels komen dan is het een stuk minder leuk.  Eén muis vind je misschien nog gezellig, maar muizen planten zich razendsnel voort, dus voor je het weet heb je een hele familie in huis inclusief opa's, oma's en achterneven en nichten. 🙂 Muizen zijn onhygiënisch en daarom is het belangrijk om ze zo snel mogelijk uit je huis te bestrijden. Dit blijft lastig, want muizen zien er helemaal niet gevaarlijk uit en juist best wel lief, maar denk aan je eigen gezondheid!  

Muizen houden van warmte en komen daarom vooral in de winter je huis binnendringen. Tevens is een huis een veilige plek zonder roofdieren en er is ook genoeg voedsel te vinden. De muizen die je in huis tegenkomt behoren tot de huismuis. Muizensoorten zoals de spitsmuis, bosmuis en veldmuis kom je hier niet tegen. Huismuizen bouwen overal in de kleinste gaatjes en hoekjes nestjes. Ook in kasten en in plafonds… en vooral s ’nachts hoor je hun aanwezigheid als de knaagdiertjes het actiefst zijn.  

Waarom gevaarlijk en onhygiënisch?
Muizen hebben een zeer flexibel en zacht skelet, waardoor ze zich door piepkleine gaatjes kunnen wurmen. Tevens hebben ze geen blaas en laten dus alles meteen lopen. Ze poepen en plassen alles letterlijk vol, wat jou erg ziek kan maken. Muizen knagen door papier, textiel en plunderen keukenkastjes om hun jongen van eten te voorzien. Op deze manier besmetten ze ook jouw heerlijke rol beschuit, studieboeken, kleding en meubels. Ook kan een muis brand veroorzaken als ze een elektriciteitskabel kapot knagen…  

Zo kom je er vanaf!
– Een muis kan zelfs door een kiertje van 1 centimeter lopen, zorg daarom dat alle deuren goed gesloten zijn en dat gaten en kieren in buitenmuren goed gedicht zijn met cement of muis-werkende kit. Muizen vreten zich namelijk door gewone kit en pur met gemak doorheen. 

– Je kunt muizen levend vangen. Je zet bijvoorbeeld een speciaal kooitje neer, met een klepje die dichtvalt als de muis er in loopt. Leg hier een stukje kaas of een beetje pindakaas in en wacht af. Eenmaal gevangen kun je de muis buiten in een grasveld ver van je huis loslaten. Erg diervriendelijke manier. De babymuisjes in je huis zullen hierdoor wel sterven, omdat ze niet gevoed worden door hun gevangen ouders, maar zo kom je er wel vanaf.

– Muizen kun je ook verjagen door én van hun vijanden in huis te halen zoals een fanatieke kat. De kat zal je muizen verjagen uit je huis als hij/zij op jacht gaat. Kies dus wel voor een actieve, speelse kat en niet voor een kat met veel overgewicht, die liever in de vensterbank blijft liggen. 

– Ook kun je muizen doden om er vanaf te komen. Je kunt voor de klassieke muizenval kiezen, waar je aas op de val legt en het ijzer dichtklapt zodra de muis het aas probeert te pakken. Meestal is de muis dan meteen dood. 

– Muizengif is ook een oplossing. Op deze manier kun je muizen effectief verdelgen. Het is slim om muizengif in korrels te kopen en in een doosje onder in een kast te zetten. De muizen zullen het gif eten en aan de baby's voeren. De muizen zullen sterven door bloedingen van het gif en vervolgens uitdrogen. De dode muizen mummificeren, waardoor er geen last is van stank en de geur zich niet zal verspreiden. Als je huisdieren in huis hebt is het niet slim om voor deze oplossing te kiezen, aangezien je hond het gif ook kan opsporen en eten. 

Last but not least is het van belang nergens etensresten te laten slingeren. Ruim je vuilnis op en was je pannen na het koken meteen af. Hoe meer eten er los ligt, hoe interessanter het is voor de muizen om te blijven en vooral het gif niet op te eten…

Heb jij wel eens een muis gespot in je huis?

Bron: Salusi, GGD
Bron beeld: iStock

Pin je inspiratie in Pinbook

Must reads 👀