Lifestyle

9 redenen om naar het buitenland te gaan

Tegenwoordig is het heel normaal dat je een onderdeel van je opleiding in het buitenland doet of om een lange reis te maken. Het is natuurlijk hartstikke leuk en spannend om voor het eerst een lange tijd van huis te gaan. Misschien heb je nog nooit zonder je ouders gewoond. Maar toch moet je het doen! Waarom? Girlscene zet 9 redenen op een rij. 

1. Je realiseert wat belangrijk is
Natuurlijk hoef je de rest van je spullen niet voor eeuwig achter te laten, maar je moet wel bedenken welke spullen voor jou belangrijk zijn en welke spullen je gemakkelijk een half jaar zou kunnen missen. Je realiseert je dan dat heel veel spullen eigenlijk helemaal niet belangrijk voor je zijn.

2. Taal
Als je één keer per jaar een weekje naar Spanje gaat red jij je wel als je weet hoe je een cola moet bestellen in het Engels, maar als je een half jaar in het buitenland wil wonen is het toch handig dat je iets beter Engels spreekt. Maak je geen zorgen, als je eenmaal in het buitenland bent heb je het snel genoeg onder de knie. Je hebt geen andere mensen meer die het woord voor jou doen en je moet het zelf doen. Zeker weten dat je Engels binnen een paar weken stukken beter wordt, dan in al die jaren dat je Engelse lessen hebt gevolgd.

3. Je gaat anders naar je eigen land kijken
Vaak sta je er niet bij stil hoe het in Nederland is. Het is allemaal zo vanzelfsprekend hoe we alles hier doen. De sociale zekerheid zoals dat in Nederland geregeld is, is bijvoorbeeld niet in ieder land zo vanzelfsprekend. Het is leerzaam om te zien dat niet er ook mensen zijn die het minder goed hebben dan wij. Natuurlijk geldt dit in andere welvarende landen minder, maar je zult merken dat ook daar dingen zijn die anders geregeld zijn. Je komt erachter dat toch niet alles zo vanzelfsprekend is als je altijd dacht.

4. Je leert een andere cultuur kennen
Ieder land is anders en heeft zijn eigen cultuur. Sta open voor andere culturen en tradities. Je leert dat het er niet in ieder land zo aan toe gaat als in je eigen land. Door open te staan voor andere landen en culturen begrijp je dingen beter. Je snapt bijvoorbeeld beter waarom er bepaalde maatschappelijke problemen in deze wereld zijn. Het is belangrijk om te accepteren dat er meer andere culturen zijn dan alleen die van ons.  

5. Je leert op eigen benen staan
Misschien woon je nog wel bij je ouders en moet je voor het eerst op jezelf wonen. Dat is alleen al spannend, maar in het buitenland is dat nog veel spannender. Je moet voor je eigen eten zorgen, je was doen en je kamer schoonmaken. Ook kun je niet meer voor ieder klein dingetje je moeder of vader vragen. Maar eerlijk is eerlijk: op je eigen benen staan is heerlijk! 

6. Je waardeert je eigen omgeving
Als je een tijdje van huis bent besef je eigenlijk pas hoe goed je het hebt op de plek waar je woont. Je merkt pas als je weg bent hoe erg je gehecht bent aan je omgeving en hoeveel je vrienden en familie voor je betekenen. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk als je je vrienden en familie mist, maar ook hier leer je weer van.

7. Afwisseling
Opstaan, ontbijten, college volgen, met je vrienden afspreken, eten, sporten, slapen.. Iedere dag is hetzelfde. Als je toe bent aan iets anders is een buitenlandstage de perfecte oplossing. Als je weer terugkomt is het een stuk minder erg om weer in de collegebanken te zitten.  

8. Het staat goed op je cv
Een stage in het buitenland is tegenwoordig onmisbaar op een goed cv. Als je afgestudeerd bent en je wil solliciteren voor een baan heb je meer kans dat ze jou kiezen als je ervaring hebt in het buitenland. Je hebt ervaring met het werken in een ander land met een andere taal en cultuur. Maar misschien nog wel belangrijker dat je toekomstige werkgever ziet dat je lef hebt en niet bang bent voor een nieuwe uitdaging.

9. Feesten
Natuurlijk ga je niet alleen maar naar het buitenland om te werken. Feesten is ook een belangrijk onderdeel van je studentenleven. Naast het werken is het natuurlijk een hele belevenis om nieuwe vrienden te maken en samen te genieten van je tijd in een ander land. 

Lijkt het jou leuk om een studie of stage in het buitenland te doen?

Beeld: Thinkstockphotos

Must reads 👀