Travel

Op vakantie met alleen je handbagage

Een grote koffer vol kleding en de helft gaat na de vakantie schoon terug naar huis. Poeh, dat klinkt bekend in de oren. Dat gesjouw met spullen is ontzettend irritant en ook nog eens zwaar. Een manier om te zorgen dat je nooit meer teveel inpakt, is door een kleinere koffer te gebruiken. Sommige mensen zweren bij handbagageformaat. Klinkt misschien lastig, maar het is te doen. Jij kan het ook! Er zijn genoeg redenen om deze filosofie over te nemen.


Bron

Wie ooit met het vliegtuig heeft gevlogen, weet waarschijnlijk in grote lijnen wat handbagage inhoudt. Je mag 1 grote tas (afmetingen verschillen per vliegtuigmaatschappij) én 1 kleine (laptop)tas mee. Dat laatste verschilt trouwens ook per maatschappij, er zijn ook budgetmaatschappijen waarbij je alles in één koffer/tas moet stoppen. Let dus goed op met boeken wat de voorwaarden zijn voor je handbagage. De eerste wordt een handbagagetas genoemd en de tweede een persoonlijk voorwerp. Reizen met alleen handbagage kan bijna altijd, want het maakt niet uit hoelang je weg van huis bent.

Eigenlijk hoef je maar voor ongeveer een week aan spullen mee te nemen. Als je erover nadenkt… Wie heeft zin om wekenlang stinkende kleding bij zich te hebben? Niemand. Veel hotels, hostels en campings bieden wasservices aan. Als je met meer mensen op vakantie gaat, is een wastrommel na een week makkelijk gevuld. Een koffer hoeft niet propvol kleding te zitten, zeker niet als je van plan bent om een dagje te gaan winkelen. Waar je ook naartoe gaat, mensen wonen en leven daar. Te weinig shampoo mee? Even naar drogisterij voor een nieuwe fles.

Voordelen
♥ Geen extra kosten voor bagage als je met het vliegtuig gaat.
♥ Minder de neiging om onnodig veel spullen in te pakken.
♥ Te weinig truien mee? Goed excuus om even de winkelstraat in te duiken.
♥ Makkelijker bewegen, zeker als je op een plek bent met minder goede voetpaden. ♥ Tijdbesparing: bagage hoeft niet worden afgegeven en bij aankomst hoef je er niet op te wachten.
♥ Doordat niemand aan jouw bagage komt, is de kans kleiner dat het zoek raakt of dat er iets kapotgaat.
♥ Bij sommige internationale vluchten mag je gratis ruimbagage mee. Hier kan je op terugweg goed gebruik van maken.
♥ Het is een uitdaging die deel uitmaakt van de vakantievoorpret.

Nadelen
♥ Weinig ruimte voor spullen.
♥ Beperkende regels voor de inhoud van je koffer als je met het vliegtuig gaat (bijv. vloeistof in verpakkingen van 100ml, geen nagelvijl en het gewicht).
♥ Weinig ruimte voor souvenirs en andere aankopen.
♥ Geld uitgeven aan spullen die je thuis al hebt omdat je te weinig hebt ingepakt.
♥ Weinig kledingkeuze, zeker in de winter als de kledingstukken meer ruimte in beslag nemen.
♥ Extra kosten als je per ongeluk een iets te grote of zware koffer hebt.
♥ Gemakzucht: “Ik regel alles zelf en mijn koffer is altijd bij mij, dus er kan niks misgaan.”
♥ Inpakken van een koffer kost meer tijd, want er moet goed worden nagedacht over wat meegaat.

Met een kleine koffer reizen betekent niet alleen dat je minder kan meenemen. Om ervoor te zorgen dat al je spullen in een handbagagekoffer past, moet je goed nadenken over de inhoud van je koffer. Wat neem je mee en hoe neem je het mee? Om optimaal gebruik te maken van de ruimte, kan je de volgende accessoires gebruiken:


Bron

Pakzakken om opgerolde kleding goed bij elkaar te houden. Vul deze totdat er geen ruimte meer over is. Normaal gesproken betaal je voor deze pakzakjes €7,99, maar koop je het familiepakket, dan betaal je slechts €5,99 bij de Ikea


Bron

Kleiner budget? Gebruik dan diepvrieszakjes met herbruikbare sluiting van de Albert Heijn in plaats van pakzakken. Je koopt ze in voor een koopje van €1,29. 


Bron

Vacuümzakken waarmee je de lucht uit je kleding kan rollen en waarvoor je geen stofzuiger nodig hebt. Handig voor truien!


Bron

Alleen reisverpakkingen meenemen, ook als je niet met het vliegtuig gaat. De kleine flesjes voor vloeistof en de potjes voor crèmes en tandpasta. Handig: lensdoosjes kan je ook hiervoor gebruiken. 


Bron

Een toilettas die je kan ophangen. Ga je vliegen? Zorg dan dat je eentje koopt met een uitneembaar en doorzichtig vak voor vloeistoffen. 

Nog meer tips!
♥ Elektronica in kleding verpakking in plaats van speciale hoezen. Als je met het vliegtuig gaat, zorg dan dat de elektronica makkelijk te pakken is voor de veiligheidscontrole.
♥ Te zware koffer volgens de regels van de vliegtuigmaatschappij? Doe wat zware voorwerpen in je handtas.
♥ Kies voor een USB-stekker met kabeltjes in plaats van meerdere opladers voor elektronica.
♥ Kleine ruimtes, waaronder schoenen, in de koffer opvullen met sokken en ondergoed.
♥ Kies kledingstukken waarmee je veel combinaties kan maken.
♥ Laat kleding die veel ruimte innemen of zwaar zijn is thuis.
♥ Ruil en deel met elkaar. Spreek met je familie en/of vrienden af wie wat meeneemt.
♥ Koop spullen op reisformaat als je vaak op vakantie gaat. Denk bijvoorbeeld aan haarborstels en stijltangen.
♥ Neem extra diepvrieszakjes of plastic zakjes mee voor bijvoorbeeld vuile was.
♥ Maak een inpaklijst om te voorkomen dat je belangrijke spullen vergeet. Gebruik deze ook om onnodige spullen weg te strepen.
♥ Overweeg om bepaalde producten pas bij aankomst te kopen. Ga je bijvoorbeeld naar Thailand? Zonnebrandcrème en anti-muggenspray zijn daar goedkoper dan in Nederland.
♥ Neem een e-reader of tablet mee voor leesvoer. Scheelt gesjouw met boeken en zo heb je meer keuze.

Er zijn genoeg redenen om voor een lange vakantie alleen een handbagagekoffer mee te nemen. Als de koffer goed wordt ingepakt, kan dat ook makkelijk. In dit artikel worden trucs genoemd om zo goed mogelijk gebruik te maken van de ruimte in een koffer, maar uiteindelijk is reizen met handbagage alleen mogelijk als je bereid bent om veel thuis te laten.

Wat neem jij mee als je alleen handbagage mee mag?
Pin je inspiratie in Pinbook

Door Lisa 

Must reads 👀