Food

Duo van gezonde (vegetarische) hartige taarten

Met een hartige taart, ook wel quiche genoemd, kun je alle kanten op. Je kunt er heel veel verschillende groenten in verwerken, en er stukjes gerookte kip, noten en allerlei soorten kaas doorheen doen. Sla vooral zelf aan het variëren, want dat maakt koken zo leuk!

Om te zorgen dat je taart niet vastplakt aan de springvorm kun je hem het beste bedekken met een laagje bakpapier. Dat is lastig, want een stuk bakpapier is vierkant en de springvorm is rond. In onderstaande video laat ik mijn trucje zien, waardoor het heel makkelijk wordt. Hup, bakken maar!

Watch on YouTube

 

1. Vega quiche met prei en roquefort
 
In plaats van roquefort kun je ook andere kaas gebruiken in dit recept. Voor sommige mensen is de smaak van de blauwe schimmelkaas te heftig! Met geitenkaas is deze quiche ook erg lekker. Tip: strooi eens wat pecannoten over de taart voor je hem in de oven zet. Je hebt voor deze quiche een springvorm nodig met een doorsnee van 25 cm. Het is voldoende als hoofdgerecht voor 3-4 personen.

Ingrediënten
4 plakjes bladerdeeg
3 preien
4 eieren
150 gram magere kwark
150 gram roquefort

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Snijd de preien in de lengte doormidden zodat je ze goed kunt schoonspoelen onder de kraan. Let op dat je echt al het zand wegspoelt! Snijd de prei vervolgens in kleine strookjes van ongeveer een halve centimeter.
Bak de preistukjes kort aan in een scheut olijfolie, zodat ze beetgaar zijn. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
Bedek intussen de springvorm met het bladerdeeg. Het is een beetje puzzelen, maar als je het bladerdeeg een beetje uitrekt en vervolgens knipt en plakt is het zo gepiept. Als je een springvorm hebt zonder anti-aanbaklaag is het zeker slim om hem te bedekken met bakpapier, zoals ik in de video voordoe!
Klop de eieren los met de kwark en brokkel vervolgens de roquefort erdoor. Verdeel de prei over de bodem van de taart en giet het ei-kwark-roquefortmengsel erover. Bestrijk de randen bladerdeeg die nog zichtbaar zijn eventueel met ei, water of melk om ze extra knapperig te maken.
Zet de taart in de oven en bak 40 minuten op 220 graden Celcius. De quiche is klaar als het bladerdeeg goudbruin verkleurd is en de vulling gestold en stevig is.

Eet smakelijk!

2. Glutenvrije hartige taart met kip, prei, rozijnen en mango
Om deze hartige taart glutenvrij te maken moet je glutenvrij bladerdeeg gebruiken. Op Instagram kreeg ik laatst een vraag over glutenvrij bladerdeeg en waar je dat precies kunt kopen. Het aanbod verschilt per supermarkt, bij de meeste Jumbo en Coop winkels is bladerdeeg van DS te krijgen (er staat Millefoglie op de verpakking). Als ze het niet op voorraad hebben willen vriendelijke winkelmedewerkers het ook vaak voor je bestellen. Het is een dikke plak, dus die moet je ff uitrollen, maar dan is het heel handig voor een quiche! Wanneer ik zelf glutenvrij bladerdeeg nodig heb bestel ik het meestal op AH.nl, daar kun je voor €4,25 bladerdeeg van Schär kopen.

Ingrediënten
Kipfilet 150 gram (liefst bio!)
Bladerdeeg 6 plakjes of 125 gram
Mango 1 stuks
Rozijnen 2 eetlepels
Prei 2 stuks
(Soja)yoghurt 100 gram
Ei 3 stuks
Kerriepoeder 1 theelepel
Paprikapoeder 1 theelepel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Laat het bladerdeeg ontdooien en laat intussen de rozijnen wellen in een kopje warm water.
Was de preien en snijd ze in halve ringetjes. Schil de mango en snijd hem in plakken. Bewaar een aantal mooie plakken voor de bovenkant van de taart, en snijd de rest in kleinere stukjes.
Snijd de kip in stukjes en bak ze in een scheut olijfolie aan in een koekenpan. Voeg kerrie en paprikapoeder toe. Voeg na 5 minuten bakken de stukjes prei toe, en bak tot de kip gaar is.
Doe het kip-preimengsel in een kom en roer de sojayoghurt erdoor, evenals de drie eieren. Voeg ook de rozijnen en stukjes mango toe, behalve de plakken die je bewaart voor de bovenkant van de taart.
Bekleed een springvorm met het bladerdeeg. Strooi eventueel wat broodkruim of paneermeel op de bodem (let op: dat is meestal niet glutenvrij!) om een al te soppige bodem te voorkomen. Stort de vulling in de vorm en schik de plakjes achtergehouden mango bovenop.
Bak de taart 40 minuten in de oven. Hij is klaar als de korst goudbruin is verkleurd.

Eet smakelijk!

Iets anders proberen dan bovenstaande quiches? Kijk op Foodness.nl voor het recept van
Spinazie-ricottataart met aardappelkorst
Plaattaart met pompoen, rode ui en geitenkaas  
Taart van spruitjes, appel en walnootpesto

Ga je deze quiches zelf maken? 

Laat je inspireren in Pinbook

Must reads 👀