News

WhatsApp vs. Telegram: wat kies jij?

Jullie hebben het nieuws vast niet gemist: de populaire app is gekocht door Facebook. De vorige eigenaren zijn in één klap miljardair -ze kregen een bedrag van 19 miljard dollar-, maar de consumenten maken zich zorgen om hun privacy. Facebook staat er namelijk om bekend dat het gegevens bijhoudt van gebruikers. Dit weekend hebben veel mensen WhatsApp vaarwel gezegd en Telegram als alternatief gedownload. Wat kies jij: WhatsApp of Telegram?

WhatsApp
Deze app is al jaren populair en wordt door 450 miljoen mensen gebruikt om berichten, foto's en video's mee te versturen. WhatsApp graagt een kleine vergoeding voor nieuwe gebruikers. Toch kwam WhatsApp dit weekend in opspraak toen bekend werd dat het is gekocht door Facebook. Veel mensen maken zich nu zorgen om hun privacy en de snelheid van WhatsApp. Het privacybeleid van Facebook is namelijk volgens velen dubieus, het sociale netwerk staat erom bekend dat het gegevens zoals naam, leeftijd, geslacht en voorkeuren opslaat in de servers.

Telegram
De app Telegram steeg in één dag waanzinnig in populariteit. Nadat het nieuws van de overname naar buiten kwam, werd deze app door veel mensen als alternatief gedownload. De makers zeggen dat er iedere seconde 100 nieuwe gebruikers bij komen. De app stond in veel landen op nummer 1 op de downloadlijst. Waarom? Telegram is gratis, lijkt qua uitstraling precies op WhatsApp en de makers zeggen dat ze privacy hoog in het vaandel hebben staan. Alle berichten zouden sterk versleuteld zijn, jouw privéberichten zouden dus niet in handen kunnen vallen van anderen. Een verschil met WhatsApp is dat Telegram ook over een functie beschikt waarbij berichten na bijvoorbeeld 5 seconden verdwijnen.

Storing
Toch kampten beide apps met hetzelfde probleem: storing. WhatsApp lag er dit weekend een paar keer uit (waaronder een internationale storing op zaterdagavond), maar over de oorzaak wil het bedrijf geen uitspraak doen. Er wordt druk gespeculeerd in de media: het zou een aanval van hackers zijn, Facebook zou nieuwe veranderingen doorvoeren of de app lag plat door nieuwe gebruikers na alle media-aandacht. De grote populariteit is bij Telegram het probleem geweest. Door de stortvloed aan nieuwe gebruikers, raakten de servers overbelast. Daardoor kon je even geen berichten sturen via de app.

WhatsApp vs. Telegram
Maar goed, wat is er nu beter? Dat is nog niet duidelijk. Experts zeggen dat het privacybeleid van Telegram ook niet waterdicht is, want het heeft geen standaard beveiligingsprotocol. Hackers zouden het systeem makkelijk kunnen kraken waardoor het verkeer zou kunnen worden afgeluisterd. Anderen maken zich meer zorgen over het feit dat Facebook niets loslaat over wat er veranderd zal worden aan WhatsApp. Girlscene's Annemerel gaat nog een stapje verder, zij moet niks hebben van WhatsApp én Telegram. Annemerel gebruikt uitsluitend iMessage om berichten te versturen. Kortom: aan elke app zitten voordelen en nadelen.

Wat kies jij: WhatsApp of Telegram? Snap jij alle ophef? Of gebruik jij nog een alternatief om berichten mee te versturen?

Bron: nos, nrc, nu

Must reads 👀